OTTHONKA

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.06.02.

Így védheted meg a kutyádat a szúnyogoktól

Már egyetlen szúnyogcsípés is életveszélyes lehet a négylábú kedvencünk számára. A fertőzött szúnyogok az egyik legsúlyosabb állatbetegséget, a szívférgességet is terjeszthetik. Dr. Varajti Attila állatorvost kérdeztük, hogyan óvjuk meg kedvencünket.

Szerző Ripost

1. Akár évekig is lappanghat 

Hazánkban évről évre nő a szívférgességgel fertőzött kutyák száma. A betegséget a fertőzött szúnyogok terjesztik: a csípéstől számítva körülbelül 6-7 hónap után az állat testében kifejlődnek a férgek, amelyek megtelepszenek a tüdő vagy szív ereiben. Kezelés nélkül 5-7 évig is élősködhet a szervezetben, súlyos egészségügyi problémákat okozva.

 

2. Az idő életet ment!

Mivel a fertőzés hosszú évekig észrevétlen maradhat, ezért fontos a korai felismerés. Minden félévesnél idősebb kutyánál érdemes legalább évente egyszer elvégezni a szűrést. Ma már létezik olyan gyorsteszt is, amely néhány csepp vérből percek alatt kimutatja, hogy kedvencünk fertőzött-e - írja a Fanny magazin.

kutya, virág, kiskutya
Fotó: Unsplash.com (Képünk illusztráció)

3. A legbiztosabb módszer!

A szívférgesség gyógyítása hosszadalmas és költséges, előrehaladott állapotban akár halálos kimenetelű is lehet, de szerencsére lehet ellene védekezni. Ma már különféle tabletta formájú készítmények is kaphatók, amelyek elpusztítják a lárvákat. Ezeket általában havi rendszerességgel kell beadni a kutyáknak, de előzetes szűrés nélkül tilos alkalmazni.

 

4. Külsőleg alkalmazzuk! 

Ha valaki úgy dönt, hogy nem él a tablettás kezeléssel, fontos, hogy más készítményekkel egész évben védje kedvencét az élősködők ellen. A patikákban számtalan szúnyogirtó spray, csepegtetős oldat vagy nyakörv kapható, amelyek a kullancsokat, bolhákat is távol tarthatja. Mivel nem jelentenek 100 százalékos megoldást, érdemes többféle készítményt együtt használni, vagy más gyógyszerekkel kombinálni.

 

5. Nézzünk a lábunk elé!

Kellő odafigyeléssel is sokat tehetünk a védekezésben. A szúnyogok a reggeli és kora esti órákban a legaktívabbak, ezért érdemes inkább a nappali órákat, a délelőtti vagy délutáni időszakot választani a sétákhoz. A legjobb, ha száraz időben sétálunk, és kerüljük ki a pocsolyákat is!

 

6. Fordítsuk lefelé!

A szúnyogok szaporodásához víz kell, ezért fontos, hogy megszüntessük vagy elkerüljük a pangó vízgyűjtő helyeket a kertben. A kutyák vízét cseréljük rendszeresen, ürítsük ki a virágládák alatti tálakat, és tartsuk lefordítva azokat a kerti szerszámokat, például a vödröket, a talicskát, amelyben az esővíz összegyűlhet.

 

7. Illata elriasztja

Vegyük körbe magunkat olyan növényekkel, amelyek illatanyaga elriasztja a vérszívókat. Kiváló választás lehet a zsálya, macskamenta, levendula, rozmaring, citromfű, barátcserje, vagy a dohányvirág, melyek csokrai szárítva és lelógatva ugyanolyan hatásosak a repülő rovarok ellen.

 

8. Minden csepp számít

Ha van otthon citromfű, levendula, rozmaring, illetve borsmenta illóolajunk, cseppentsünk ezekből egy tálba, majd tegyük ezeket a háziállatoktól távol, a kerti asztalra vagy az ablakpárkányra. A szúnyogok elkerülik az esővíz tárolót is, ha néhány olajat teszünk bele.

 

9. Berepülnek a réseken

Akadályozzuk meg, hogy a szúnyogok bejussanak a lakásba. Ellenőrizzük, hogy van-e szakadás az ablakokon, ajtókon található szúnyoghálókon. Ha szükséges, javítsuk meg vagy cseréljük le ezeket, hogy ne legyen semmilyen rés, melyen keresztül a rovarok átjuthatnak.

 

Szöveg: Reiter Georgina

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek