Létrehozva: 2024.05.29.

Kullancs és szúnyogriasztószer: melyiket vegyük és melyiket ne?

Rengeteg riasztószer közül választhatunk a boltokban. Segítünk olyat választani, ami megfelelő ideig távol tarja a szúnyogokat, kullancsokat, közben pedig nem károsítja túlságosan a saját egészségünk!

A hosszú ruházat mellett a szúnyogok és a kullancsok elleni hatékony védekezés része a megfelelő szúnyogriasztó vagy szúnyog- és kullancsriasztó használata. Egy ilyen szer kiválasztásához viszont nem árt egy-két dolgot tudni. Segítünk a döntésben!

Infected,Ticks,Warning,Sign,In,A,Forest.,Risk,Of,Tick-borne, kullancs
Segítünk kiválasztani a megfelelő kullancs- és szúnyogriasztót!Fotó: 24K-Production / Shutterstock

Spray vagy krém?

A patikákban, drogériákban, áruházakban rengetegféle szúnyog és kullancsriasztó spray, krém és füstölő is kapható. Ezek közül a leghatásosabbak a sprayk, ezért az ilyen kiszerelésű szereket részesítsük előnyben.

Ezeket a szempontokat mérlegeljük szúnyog- és kullancsriasztó választásakor

  • Életkor: felnőtt vagy gyerek használja a szert?
  • Egészségi szempontok: várandósság, allergia vagy érzékenység a hatóanyagokra?
  • Mennyi ideig leszünk szúnyogos vagy kullancsos területen?
  • Mennyi szúnyog vagy kullancs van az adott területen?
  • Vannak-e fertőzésveszélyes vérszívók az adott területen, ahová megyünk?

Azt sem árt tudni, hogy a riasztó szerek hatékonysága rengeteg tényezőtől függhet: az izzadás mértékétől és attól is, hogy kit mennyire szeretnek a szúnyogok és kullancsok, ezért érdemes kipróbálni több különböző típusú terméket, hogy megtaláljuk a számukra legmegfelelőbbet. 

Milyen hatóanyagú kullancs- és szúnyogriasztót vegyünk?

Sokféle hatóanyagú és koncentrációjú szúnyog-, és kullancsriasztót lehet kapni. A legrégebben forgalomban lévő hatóanyag a DEET, ami egyébként a leghatékonyabb és a legtöbb egészségi kockázatot hordozó is. Szerencsére vannak alternatívái, mint péládul az etil-butil-acetil-aminopropionát, a pikaridin, vagy az olyan természetes illóolajok, mint a citromfű, a muskátli, a rozmaring, vagy a cédrusfa olaj. A választást a fenti kérdésektől tegyük függővé és tartsuk szem előtt: a nagyobb hatóanyag-koncentráció esetén ugyan nő a hatóidő, de a hatékonyság nem!

Man,Is,Applying,Insect,Repellent,On,His,Hand,Against,Palm spray, kullancs spray, szúnyogriasztó
A legjobb, ha valamilyen spray-t vásárolunk a kullancsok, szúnyogok ellen. Fotó: Jaromir Chalabala / Shutterstock

A hatóanyagokról bővebben

DEET

A legtöbb rovarriasztóban ez az anyag van. Az, hogy mennyi időre tarja távol a vérszívókat, a koncentrációtól függ: 100%-ban 12 óra lenne a hatás, de ilyet nem kapni, hivatalosan az EU-ban maximum 35%-os oldatot lehet árulni. Ezt a vegyületet ha lehet, inkább kerüljük és csak trópusi vagy fertőzésveszélyes környezetben használjunk ilyen szert. Azt sem árt tudni, hogy a DEET-hatóanyagú sprayk a műszálas anyagokat, műbőrt, óraüveget és a festett vagy lakkozott felületeket károsítják.

Pikaridin

A pikaridin ugyanazt tudja, mint a DEET, csak kedvezőbbek az egészségre gyakorolt tulajdonságai: szagtalan, nem károsítja a műanyagokat, fénystabil és nem annyira veszélyes az egészségre. Akkor jó egy ilyen spray, ha 10-20% között van a hatóanyag koncentrációja.

Etil-butil-acetil-aminopropionát

Ritkán használják a gyártók, mivel szemirritáló hatása van és ha egy műanyag tárgyra kerül belőle, akkor megmarja. IR3535-nek is szokták hívni és az ilyen hatóanyagú sprayket sem árt óvatosan használni!

Citridiol

A természetes eredetű rovarriasztók leggyakoribb összetevője. A vegyületet az eukaliptuszból nyerik ki vagy mesterségesen állítják elő. A boltokban kapható termékek nagy részében mesterségesen előállított változatban (PMD) van benne. Erősen allergén hatású lehet, ezért a gyártók 3 hónapos kor felett ajánlják csak, és csak a bőrpróbát követően. A nem érzékenyek számára viszont kevésbé kockázatos mint a többi hatóanyag, ezért jó választás lehet!

Hogyan használjuk helyesen a rovarriasztó szereket?

  • Csak fedetlen bőrfelületre vagy ruhára fújjuk, a ruha alá sose!
  • Csak annyit fújjunk, amennyit muszáj és csak annyi ideig legyen rajtunk, ameddig muszáj. Hazaérve mossuk le!
  • Ne használjuk sérült bőrfelületen. 
  • Ha arcra szeretnénk felvinni, akkor először a tenyerünkbe fújjuk, majd a szemet és a szájat óvatosan elkerülve kenjünk szét, a fülek körül is.

Összegzés

A választáskor tehát legyünk tekintettel arra, ki, hol és mennyi ideig szeretné használni a terméket és eszerint válasszunk hatóanyagot. A használat közben pedig mindig tartsuk be a spray-hez tartozó utasításokat: hová és hogyan lehet fújni, hány éves kortól, mennyi ideig hatékony.

A Tudatos Vásárlók Egyesülete 36 különféle folyékony szúnyogriasztó és kullancsriasztó hatóanyag tartalmát vizsgálta meg. Az eredmények alapján elmondható, hogy a különböző rovarriasztók mind biztonságosak, de szigorúan csak akkor, ha a címkén feltüntetett adagolást és korlátozásokat betartjuk!

 

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek