INSIDER

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.05.25.

Vigyázz! Új kullancsfaj támad itthon. Eláruljuk, kell-e félned tőle

Idén hamar érkezett a tavasz, és ez sokunkat csábít a természetbe. Sajnos azonban ennek nemcsak mi örülünk, hanem a vérszívók is.

A kullancs elleni védelem eddig is nagyon fontos volt, hiszen a már ismert honos fajok is súlyos betegségeket terjesztenek. Ám a most megjelent új faj akár vérzéses lázat is terjeszthet, melynek a túlélési esélye nem túl biztató.

Hyalomma,Tick,(the,Netherlands)
Fotó: Gertjan Hooijer / Shuterstock

Hogy kerültek ide?

A Hyalomma kullancsokat a vándormadarak hurcolhatták be Közép-Európába és a klímaváltozás miatt honosodhatnak meg errefelé, sajnos megfelelő életkörülményeket találnak a Kárpát-medencében uralkodó éghajlati viszonyokon. A kullancsokról általánosságban elmondható, hogy több mint a felük nagy bajt okozhat. Az eddig honos fajták is veszélyesek voltak, hiszen olyan súlyos betegségeket terjesztettek, mint a Lyme-kór vagy az agyhártyagyulladás, de az új bevándorló számos kórokozót terjeszthet, például a krími-kongói vérzéses lázat, amely akár 30 százalékos halálozási aránnyal is járhat. Öröm az ürömben, hogy szerencsére a vándormadarak nem hordozzák ennek a láznak a vírusát, ezért viszonylag kicsi az esély arra, hogy egy fertőzött kullanccsal találkozzunk, de azért mégis megeshet. Az eddigi példányokat a nagytestű emlősökön találták, például lovakon, szarvasmarhákon és szamarakon. Vannak azonban olyan egyedek, amelyeket már a kora tavaszi hónapokban sikerült azonosítani, és ez sajnos arra utalhat, hogy azok nem vándormadárral érkeztek idén az országba, hanem itt teleltek át, vagy akár itt is keltek ki egy nőstény által rakott tojásokból.

Hogyan ismerjük fel?

Magyarországon eddig Pest vármegye környékén jelentettek ilyen vérszívókat. Fertőzési gócpontokat alakíthatnak ki, ha elszaporodnak. Hogy még pontosabban felmérjék, mennyi van belőlük hazánkban, a szakemberek kérik, hogy aki ilyen kullancsot talál, küldje el nekik az állatról készült fotót a Kullancsfigyelő honlapján keresztül. Beazonosításuk nem túl nehéz feladat, hiszen több szempontból is különböznek az általunk már jól ismert hazai kullancsfajoktól. A Hyalomma kullancsnak mélyen barázdált egyszínű pajzsteste van, ízelt lábai fehér sávosak. Nagyobbak és gyorsabbak a hazai fajoknál.

Így távolítsuk el!

Az új fajt pontosan ugyanúgy kell kiszednünk, ahogy a régebbieket is. A kullancs eltávolítására ne használjunk hegyes, éles tárgyat, mert ha átszakítjuk a potrohát, a fertőzött béltartalom átkerülhet a szervezetünkbe. Erre a célra kiválóan alkalmasak a kullancskiszedő kanalak. Ezt érdemes magunkkal vinni a kirándulásokra, vagy minden olyan alkalommal, amikor a szabadban tartózkodunk, hiszen az azonnali eltávolítás akár az életünket mentheti meg. A közhiedelemmel ellentétben, nem a fejét fúrja be a bőrünkbe, hanem az apró szájszerveiket használják erre a célra, hogy hozzáférjenek a vérünkhöz. Vegyük figyelembe, hogy nemcsak a bőrön, hanem bármilyen felületen képesek megtapadni, tehát a ruhánkon is, így haza is vihetjük, így akár később is

nekiállhat lakomázni belőlünk. Ezért fontos, hogy amikor hazaérünk, zuhanyozzunk le és öltözzünk át tiszta ruhába. Ha mégis találunk magunkban kullancsot, akkor ne csak az eltávolításra összpontosítsunk, hanem arra is, hogy utána figyeljük a csípés helyét, mert a fertőzés jelei akár hetekkel később is megjelenhetnek. Minden kinti program előtt fújjuk be magunkat kullancsriasztóval!

Bata Kata - FANNY

origo.hu

Itt van Joachim Löw utódja, botrányosan gusztustalan volt a kispadon a holland kapitány - videó

ripost.hu

A legjobb dolog a világon: megmutatta kislányát Krausz Gábor

mindmegette.hu

Hosszú idő óta most láthatjuk először Katalin hercegnét – Íme a legfrissebb fotók róla

mandiner.hu

Ilaria Salis célkeresztjében: Magyarország

ripost.hu

Varga Miklós Joe és a kisfia, Alexander: „Belehalnék, ha hétvégi apuka lennék”

hirtv.hu

Ha Scholz azt hitte, hogy elkerülheti a számonkérést, akkor nagyot tévedett

ripost.hu

"Végre újra itt!" – falatnyi topban jelentette be a hírt Stana Alexandra

ripost.hu

Nem tudták megmenteni: legyőzte a rák, elhunyt a legendás énekes

ripost.hu

Nem kopogtatni kell a dinnyét vásárláskor, mutatjuk, hogy találod meg a legjobbat

ripost.hu

3 gyanús jel: akinél ezeket tapasztalod, abban jobb, ha nem bízol meg

ripost.hu

Ez a retró kvíz még azon is kifog, aki benne élt!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Kormányinfó: kiderült, mit gondol a kormány a választás eredményéről

INSIDER

Megállapodott Orbán Viktor és a NATO-főtitkár: nem mennek magyar katonák Ukrajnába

INSIDER

Magyar Péter tévés hisztije megint bizonyította: erőszakos, nárcisztikus személyiség

INSIDER

"Csak annyit kértem, tartsák rendben" – Ildikó segíteni akart a tűzeset károsultjainak, de rosszul sült el a jótékonykodás

INSIDER

Ez ma minden autóst érint: rendkívüli bejelentést tett a rendőrség

INSIDER

Berobban a kánikula: az ország jelentős részére figyelmeztetést adtak ki

INSIDER

Két életmentés a dunaújvárosi strandon: 16 éves fiú szíve állt meg, és 70 éves nő lett rosszul

INSIDER

"Lassan már nem féltem, inkább ideges voltam, hogy mi a francot akar "– Kata évekig élt együtt az előző lakó szellemével