RETRO RÁDIÓ

Bőséges termést hoz a paradicsom, ha betartod ezeket a trükköket

N.T.
Szerző
N.T.
Létrehozva2024. 06. 24. 11:30

Az egyik legnépszerűbb zöldség a konyhakertben, azonban több minden is félrecsúszhat a termesztése során. Mutatjuk, mit kell tenned, ha bőséges és finom paradicsomokat szeretnél!

1. Így kacsozzuk a paradicsomot!

Mindannyian szeretjük a paradicsomot, nem csoda, hogy az egyik legnépszerűbb kerti zöldség. Ne feledkezzünk meg a rendszeres kacsolásról, mert ez elengedhetetlen a bőséges terméshez. Mutatjuk, miért fontos ez, és hogyan kell helyesen elvégezni.

kert, kertészkedés, paradicsom, metszőolló, munka,
Fotó: yizhachok / Shutterstock

2. Megáll majd a növekedésben

A paradicsomok növekedés szempontjából két fő kategóriába sorolhatók: determinált és folyton növő fajták. A determinált fajták alacsony növekedésű bokorparadicsomok, amelyeknél nincs szükség kacsolásra, mivel egy bizonyos méret elérése után megállnak a növekedésben.

3. Támasszuk ki a palántákat!

A folyton növő paradicsom őszig folyamatosan érleli a termést és megszakítás nélkül növekedik, ezért már az ültetéskor érdemes mellé egy kétméteres támasztókarót szúrni. A növekedése során folyamatosan kötözni kell, hogy a súlya alatt ne törjön el, ráadásul így az egész lombozat fényhez és levegőhöz jut, ami gyorsítja a gyümölcsök érését.

4. Másra fordítja az energiát

A karózás mellett a rendszeres kacsolásról sem szabad megfeledkezni. A „kacs” népiesen a levélnyél és a szár között folyamatosan növő hónaljhajtást jelenti, és ha nem történik meg a metszése, akkor ezek túlzottan megerősödnek, a növény kezelhetetlen bokorrá válik, energiáját a növekedésre fordítja, így kisebb és kevesebb termést fog hozni.

5. Előzzük meg a betegséget!

Az egészséges paradicsomok fejlődéséhez napfényre van szükség, de a túl nagy lombkorona beárnyékolja a gyümölcsöket. Ráadásul a sűrű lombozat nehezebben szárad ki, és a párás, nedves környezetben könnyebben terjednek a gombás fertőzések is. A metszés javítja a levegőáramlást, ami tovább csökkenti a megbetegedések kialakulásának esélyét. 

6. Korábban jobb lesz

A legjobb, ha a metszést a reggeli órákban végezzük el, mivel ilyenkor a szárak még könnyebben törnek. A későbbi órákban a nagy melegtől megpuhulnak, így sokkal könnyebben szakadnak, ami a növény sérüléséhez vezethet.

7. Szükséges a rendszeresség

Az első metszést akkor érdemes elvégezni, amikor a növény eléri a 30-40 centiméteres magasságot, és a szárak elkezdenek elágazódni. Ezt követően hetente egyszer vagy kétszer érdemes megismételni a folyamatot, hogy egész szezonban bőségesen szüretelhessünk.

8. Minél előbb, annál jobb!

A hónaljhajtásokat könnyen észrevehetjük, mivel ezek a főhajtások és az ágak találkozásánál nőnek. Fésüljük át a paradicsomot, és ahol a levélnyél és a szár között kis oldalhajtást látunk, azokat minél előbb távolítsuk el, hogy megakadályozzuk a túlburjánzást.

9. Csípjük le az ujjunkkal

A hónaljhajtásokat akkor metsszük le, amikor még kisebbek, mert ilyenkor kevésbé sérül a növény. A fiatal hajtásokat óvatos mozdulattal távolítsuk el: fogjuk meg a hajtást közvetlenül a levél alatt, majd a hüvelyk- és mutatóujjunkkal óvatosan előre-hátra mozgatva könnyen ki tudjuk törni. Fontos, hogy ne szakítsuk le, mert ezzel károsíthatjuk a növényt.

10. Fertőtlenítsük a metszőollót 

Előfordulhat, hogy nem vettünk észre időben néhány hónaljhajtást, és már olyan nagyra nőttek, mint a rendes hajtás. Ezeket a nagyobb hajtásokat metszőollóval tudjuk levágni. Ügyeljünk arra, hogy a hajtásokat a tövüknél, közel a főszárhoz vágjuk le. Fontos, hogy az olló éles és tiszta legyen, így elkerülhetjük, hogy átadjuk a fertőzést más növényeknek.

11. Hagyjuk meg a csúcson

Fontos, hogy ne vágjuk le a legmagasabban növő virágokat, mert ezzel megállítjuk a paradicsom felfelé növekedését. Mindig hagyjunk egy fő hajtást, amelynek egészséges oldalágai vannak.

12. Alulról is szellőzik

Miközben a kacsolást végezzük, ne csak az elszáradt, beteg leveleket távolítsuk el, hanem az alsó leveleket is, mert ezek is tápanyagot vonnak el a növénytől. Ha minden alkalommal leszedegetjük az alsó leveleket, jobban tud alulról szellőzni a növény, ami csökkenti a betegségek kialakulásának veszélyét.

13. Maradjon száraz

Kacsolás után bőségesen öntözzük meg a növényt. Mindig hajnalban vagy reggel tegyük, lehetőleg árasztásos módszerrel. Ez azt jelenti, hogy a kannából lassan folyassuk a vizet a tövekhez, úgy, hogy a levelek szárazon maradjanak. Ezzel a módszerrel elkerülhetjük a gombás betegségek kialakulását.

14. Duplázzuk a termést

A hónaljhajtások mehetnek a komposztba, de a nagyobb hajtásokat elültethetjük, hogy új paradicsomokat neveljünk belőlük. Ehhez a zöld hajtásokat cserépbe, legalább 5-10 cm mélyen ültessük el tápdús kerti földbe, és tegyük védett helyre, például az ablakpárkányra. Rendszeresen öntözés mellett késő ősszel paradicsomot érlelnek - írja a Fanny magazin

15. Könyvajánló

Kortalan szerelem

Miért ne élhetnénk át a szenvedélyt, az intimitást, a szerelmet csak azért, mert a bőrünk már csak egyre drágább krémeknek köszönhetően bársonyos? Miért lenne alacsonyabb az árunk a húspiacon, mert már nem fiatal pipik vagyunk, hanem öregedő tyúkok? Miért ne találhatnánk rá akár a B oldalon a másik felünkre, csak azért, mert az A oldal ezt nem pörgette ki nekünk? És egyáltalán: tényleg mindenkinek szüksége van egy állandó társra a boldogsághoz?

Jakupcsek Gabriella: Csakazértis szerelem
5690 Ft, 21. Század Kiadó

 

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.