OTTHONKA

Szerző N.T.

Létrehozva: 2024.06.24.

Bőséges termést hoz a paradicsom, ha betartod ezeket a trükköket

Az egyik legnépszerűbb zöldség a konyhakertben, azonban több minden is félrecsúszhat a termesztése során. Mutatjuk, mit kell tenned, ha bőséges és finom paradicsomokat szeretnél!

1. Így kacsozzuk a paradicsomot!

Mindannyian szeretjük a paradicsomot, nem csoda, hogy az egyik legnépszerűbb kerti zöldség. Ne feledkezzünk meg a rendszeres kacsolásról, mert ez elengedhetetlen a bőséges terméshez. Mutatjuk, miért fontos ez, és hogyan kell helyesen elvégezni.

kert, kertészkedés, paradicsom, metszőolló, munka,
Fotó: yizhachok / Shutterstock

2. Megáll majd a növekedésben

A paradicsomok növekedés szempontjából két fő kategóriába sorolhatók: determinált és folyton növő fajták. A determinált fajták alacsony növekedésű bokorparadicsomok, amelyeknél nincs szükség kacsolásra, mivel egy bizonyos méret elérése után megállnak a növekedésben.

3. Támasszuk ki a palántákat!

A folyton növő paradicsom őszig folyamatosan érleli a termést és megszakítás nélkül növekedik, ezért már az ültetéskor érdemes mellé egy kétméteres támasztókarót szúrni. A növekedése során folyamatosan kötözni kell, hogy a súlya alatt ne törjön el, ráadásul így az egész lombozat fényhez és levegőhöz jut, ami gyorsítja a gyümölcsök érését.

4. Másra fordítja az energiát

A karózás mellett a rendszeres kacsolásról sem szabad megfeledkezni. A „kacs” népiesen a levélnyél és a szár között folyamatosan növő hónaljhajtást jelenti, és ha nem történik meg a metszése, akkor ezek túlzottan megerősödnek, a növény kezelhetetlen bokorrá válik, energiáját a növekedésre fordítja, így kisebb és kevesebb termést fog hozni.

5. Előzzük meg a betegséget!

Az egészséges paradicsomok fejlődéséhez napfényre van szükség, de a túl nagy lombkorona beárnyékolja a gyümölcsöket. Ráadásul a sűrű lombozat nehezebben szárad ki, és a párás, nedves környezetben könnyebben terjednek a gombás fertőzések is. A metszés javítja a levegőáramlást, ami tovább csökkenti a megbetegedések kialakulásának esélyét. 

6. Korábban jobb lesz

A legjobb, ha a metszést a reggeli órákban végezzük el, mivel ilyenkor a szárak még könnyebben törnek. A későbbi órákban a nagy melegtől megpuhulnak, így sokkal könnyebben szakadnak, ami a növény sérüléséhez vezethet.

7. Szükséges a rendszeresség

Az első metszést akkor érdemes elvégezni, amikor a növény eléri a 30-40 centiméteres magasságot, és a szárak elkezdenek elágazódni. Ezt követően hetente egyszer vagy kétszer érdemes megismételni a folyamatot, hogy egész szezonban bőségesen szüretelhessünk.

8. Minél előbb, annál jobb!

A hónaljhajtásokat könnyen észrevehetjük, mivel ezek a főhajtások és az ágak találkozásánál nőnek. Fésüljük át a paradicsomot, és ahol a levélnyél és a szár között kis oldalhajtást látunk, azokat minél előbb távolítsuk el, hogy megakadályozzuk a túlburjánzást.

9. Csípjük le az ujjunkkal

A hónaljhajtásokat akkor metsszük le, amikor még kisebbek, mert ilyenkor kevésbé sérül a növény. A fiatal hajtásokat óvatos mozdulattal távolítsuk el: fogjuk meg a hajtást közvetlenül a levél alatt, majd a hüvelyk- és mutatóujjunkkal óvatosan előre-hátra mozgatva könnyen ki tudjuk törni. Fontos, hogy ne szakítsuk le, mert ezzel károsíthatjuk a növényt.

10. Fertőtlenítsük a metszőollót 

Előfordulhat, hogy nem vettünk észre időben néhány hónaljhajtást, és már olyan nagyra nőttek, mint a rendes hajtás. Ezeket a nagyobb hajtásokat metszőollóval tudjuk levágni. Ügyeljünk arra, hogy a hajtásokat a tövüknél, közel a főszárhoz vágjuk le. Fontos, hogy az olló éles és tiszta legyen, így elkerülhetjük, hogy átadjuk a fertőzést más növényeknek.

11. Hagyjuk meg a csúcson

Fontos, hogy ne vágjuk le a legmagasabban növő virágokat, mert ezzel megállítjuk a paradicsom felfelé növekedését. Mindig hagyjunk egy fő hajtást, amelynek egészséges oldalágai vannak.

12. Alulról is szellőzik

Miközben a kacsolást végezzük, ne csak az elszáradt, beteg leveleket távolítsuk el, hanem az alsó leveleket is, mert ezek is tápanyagot vonnak el a növénytől. Ha minden alkalommal leszedegetjük az alsó leveleket, jobban tud alulról szellőzni a növény, ami csökkenti a betegségek kialakulásának veszélyét.

13. Maradjon száraz

Kacsolás után bőségesen öntözzük meg a növényt. Mindig hajnalban vagy reggel tegyük, lehetőleg árasztásos módszerrel. Ez azt jelenti, hogy a kannából lassan folyassuk a vizet a tövekhez, úgy, hogy a levelek szárazon maradjanak. Ezzel a módszerrel elkerülhetjük a gombás betegségek kialakulását.

14. Duplázzuk a termést

A hónaljhajtások mehetnek a komposztba, de a nagyobb hajtásokat elültethetjük, hogy új paradicsomokat neveljünk belőlük. Ehhez a zöld hajtásokat cserépbe, legalább 5-10 cm mélyen ültessük el tápdús kerti földbe, és tegyük védett helyre, például az ablakpárkányra. Rendszeresen öntözés mellett késő ősszel paradicsomot érlelnek - írja a Fanny magazin

15. Könyvajánló

Kortalan szerelem

Miért ne élhetnénk át a szenvedélyt, az intimitást, a szerelmet csak azért, mert a bőrünk már csak egyre drágább krémeknek köszönhetően bársonyos? Miért lenne alacsonyabb az árunk a húspiacon, mert már nem fiatal pipik vagyunk, hanem öregedő tyúkok? Miért ne találhatnánk rá akár a B oldalon a másik felünkre, csak azért, mert az A oldal ezt nem pörgette ki nekünk? És egyáltalán: tényleg mindenkinek szüksége van egy állandó társra a boldogsághoz?

Jakupcsek Gabriella: Csakazértis szerelem
5690 Ft, 21. Század Kiadó

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek