tóth gabi
A petrezselyem fantasztikus gyógy- és fűszernövény. Rengeteg ételnek ad mennyeit ízt, de tudtad, hogy még a szárát is felhasználhatod? Mutatjuk, hogyan.
A legtöbb fűszernövénynek a leveleit használjuk, pedig a szárrészek ugyanúgy tartalmaznak illóolajokat, vitaminokat, egészséges anyagokat, sokszor nagyobb mértékben is. Nagy hiba kidobni a petrezselyem szárát is! Mutatjuk a lehetőségeket, milyen ételekbe tudod beletenni úgy, hogy extra ízt adjon.
Amikor alaplét készítesz, szükséged lehet minden olyan összetevőre, ami gazdagítja az ízét. A rengeteg zöldség mellett a fűszernövények és a száruk is hozzájárul a teltebb ízvilághoz. A végén úgyis leszűröd majd a levet, így nem kell a petrezselyem szárát sem kihagynod belőle. Még feldarabolni is felesleges.
A zöld szószokat nagyon jól feldobja a petrezselyem megmaradt szára. Pestoba, amit összeturmixolsz, tökéletes ízesítést ad. A szósznak teljesen mindegy, hogy a fűszernövény melyik részét teszed bele. Hihetetlenül finom lesz a szárától is.
A petrezselyem szára a salátákban is megtalálja a helyét. Felturbózza azt, és mennyei ízt kölcsönöz neki. Elég néhány szálat a saláta tetejére tenni, díszítésnek is kitűnő. A vinaiegrette-be pedig aprítsd fel, természetesen bazsalikom szára is mehet bele.
A petrezselyem szára felaprítva isteni finom minden fasírtféleségbe. Teltebbé, üdébbé teszi az ízeket, karaktert ad az ételnek.