tóth gabi
Te is unod már a zöldségek pucolását? Van néhány olyan fajta, aminek jobb, ha meghagyod a héját.
Zöldségek esetén érdemes odafigyelni arra, hogy milyen forrásból származnak, mert a káros növényvédő szerek nem állnak meg a héjnál. Ezért jobb, ha az ember maga termeli, vagy bio minősítéssel vásárolja meg őket. Ezért is fontos, hogy ha nem hámozod meg, vagy akár megteszed, tisztítsd meg alaposan mielőtt fogyasztod őket. Ha meghámozod, akkor ne a szemétbe dobd a felesleget, hanem a komposztba.
A padlizsánt, az uborkát és a nem túl öreg burgonyát is bátran fogyaszthatod a héjjal együtt. Elég ha alaposan megmosod ezeket a zöldségeket.
Jól jársz, ha nem hámozod meg a padlizsánt. Az érett lila héja nem tartalmaz mérgező anyagokat, de ha zöld színű még és kicsit kocsonyás, azt ne fogyaszd el. Éretlen, zöld állapotban a héjában szolanin található és ez veszélyes. Ha viszont érett, érdemes héjastól megsütni, hiszen a héjában rengeteg antioxidáns van, ez segít lassítani az öregedést, és a szabad gyökök semlegesítéséért is felelős. Igen egészséges és még a testsúlyt is kordában tartja.
Az uborka fajtájától függően szorul hámozásra, de rajta is hagyhatod a héját, mert a legtöbb esetben így sem kesernyés az íze. Tele van kalciummal, magnéziummal, foszforral, A-és K-vitamin tartalma is magas. Így ezek nem vesznek kárba. A héja tartalmazza a legtöbb rostot is, hiszen az uborka húsa leginkább vízből áll. Ha teheted, ne hámozd meg, mielőtt megeszed.
A burgonyában található vitaminok és antioxidánsok közvetlenül a héj alatt vannak. A zöldes szín ebben az esetben is arra utal, hogy szolanin van benne, mint a paradicsomban és az éretlen padlizsánban. Ez nagyobb mennyiségben mérgező lehet, ezt ne fogyaszd el. De erre a zöldségre is igaz, hogy tökéletesen éretten szőröstől-bőröstől megehető.