Létrehozva: 2023.04.24.

Ezek a zöldségek könnyedén megteremnek a teraszon is

A saját termés sokkal finomabb, egészségesebb, és olcsóbb is. Szerencsére sok olyan zöldségféle van, amiket akkor is tudsz magadnak termeszteni, ha nincs kerted, viszont van egy napfényes teraszod.

Az üzletekben kapható zöldségeket gyakran még azelőtt leszedik, hogy beérnének, hiszen a szállítás során tönkremennének. Ez az egyik oka, hogy nem olyan finomak és zamatosak, mint a saját termesztésű zöldségek, hiszen magadnak akkor szeded le, amikor már teljesen beérett. Fantasztikus élmény a magunk termesztette paradicsomból, paprikából enni nyáron, és ezt akkor is megteheted, ha nincs konyhakerted. Mutatjuk, milyen zöldségeket tudsz nevelni az erkélyen, teraszon, és azt is, hogyan.

Various,Potted,Herbs,And,Plants,Growing,On,Home,Wood,Balcony
Jól mutatnak a zöldségek a teraszon. Fotó: FotoHelin / Shutterstock

Szépen bokrosodik az erkélyen a bab

Legyen szó akár tarkababról, akár zöldbabról, mindkettőt bátran nevelheted cserépben. Fényigényes a babnövény, ezért csak akkor tegyél belőle az erkélyre, ha legalább napi 6-8 órán keresztül érik a napsugarak. A cserepe legyen legalább 30 centi mély, és 40 centi széles, így biztosan szépen fog fejlődni. Töltsd meg a cserepet földdel (virágföld is tökéletes), majd vesd el a babszemeket kb. 2 centiméter mélyen; hagyj közöttük legalább tíz centi helyet. Naponta öntözd meg úgy, hogy legyen nedves a cserépben a föld, de nem pangjon a víz, és vigyázz, hogy a leveleket ne locsold meg. Érdemes bokorbabot vetni, a kúszóbab nem érzi jól magát az erkélyen.

Díszítenek is a fűszernövények

Sokkal finomabb a frissen szüretelt zöldfűszer, mint a szárított, ezért érdemes ezekből is nevelni egy párat otthon. A kakukkfű, a snidling, a metélőpetrezselyem, a bazsalikom és az oregánó is gyönyörű lesz a teraszon. Ültetheted őket vegyesen, egy nagyobb balkonládában öt is elfér. Töltsd fel a ládát virágfölddel, majd egymástól 20 centire ültesd el a fűszernövény palántákat. Ne feledkezz meg a rendszeres öntözésről és a tápoldatozásról!

Virul a paradicsom a balkonládában

Egyszerű gondozni, igénytelen és bizonyos fajtái vígan elélnek egy nagyobb kaspóban is, így a paradicsomot feltétlen érdemes felvenni a listádra, ha az erkélyen szeretnél zöldségeket termeszteni. Az első lépés a helyes fajtaválasztás: ha palántát vagy magot veszel, választhatsz folyton növő vagy determinált fajták közül. Erkélyre az utóbbit érdemes választani, hiszen ezek a növények megállnak a növekedésben, nem kúsznak, így kisebb helyre van szükségük. A legjobb választás a balkonparadicsom; ilyen néven találod meg az üzletekben. A paradicsom gyökerei mélyre nyúlnak, ezért nem is az a fontos, hogy széles, hanem az, hogy mély legyen a cserép – minél mélyebb, annál jobb, de általában elmondható, hogy legyen legalább 30 cm mély. Laza, jó vízáteresző-képességű földdel töltsd fel, majd ültesd el bele a palántát úgy, hogy kicsit mélyebben legyen, mint a palántázó pohárban volt – így a föld alá került szárán is gyökereket fog ereszteni, erősebb, szebb lesz a növény. Olyan helyre állítsd, ahol naponta legalább 5-6 órán át közvetlenül érik a napsugarak, és ne felejtsd el rendszeresen öntözni, valamint hetente egyszer tápoldatozni.

Igényli a gondoskodást a paprika

Akárcsak a paradicsomnak, a paprikának is legalább 30 cm-es cserépre van szüksége, de emellett nagyon kell ügyelni a folyamatos tápanyag-utánpótlásra. Folyamatos napsütésre és melegre van szüksége, és nagyon érzékeny az öntözésre, figyelni kell rá, hogy soha ne száradjon ki a földje. Ha már nincs fagyveszély, ültesd a palántákat tápanyagdús földbe úgy, hogy ugyanolyan magasságba kerüljön, mint a palántázó edényben volt. A fiatal növényt támaszd meg egy bambuszkaróval, és hetente egyszer az öntözés mellett adj neki tápoldatot is. Érdemes több fajta paprikát választanod.


 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Itt a NATO-főtitkár drámai fenyegetése: még egy lépéssel közelebb a világháború

vg.hu

Az OMV olyat vegyészkedett össze, amire mindenki felhúzta a szemöldökét

ripost.hu

„Fénysugár marad” - Nincs több titok, szakértő elemezte Katalin hercegné viselkedését

origo.hu

Összeverték Németh Kristófot, kihívták a rendőrséget

astronet.hu

Május havi horoszkóp 2024: nagy fordulatok jönnek

ripost.hu

Jákob Zoltán átlépett egy határt! Nincs visszaút

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

magyarnemzet.hu

Cseh Katalin budapesti városokról beszél, belezavarodott a mondanivalójába + videó

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

OTTHONKA

Mutatjuk, mit kell tenni most a málnával, hogy nyáron szuper termés legyen

OTTHONKA

Ez történik a kenyérrel, ha zellert teszel mellé

OTTHONKA

Így gondozd most az epret, hogy májusra gyönyörű termésed legyen

OTTHONKA

Ha így gondozod a muskátlit, soha többet nem sárgulnak majd a levelei

OTTHONKA

Így ültesd át végleges helyére a paradicsompalántát, hogy bő termésed legyen

OTTHONKA

Sokkal tovább friss marad az eper, ha kipróbálod ezt az egyszerű trükköt

OTTHONKA

Közel a belvároshoz kétszobás lakás, csupán 35,8 millióért

OTTHONKA

Most szedd az akácvirágot! Gyógyító ereje van!