Létrehozva: 2023.04.18.

Ültess krumplit egyszerűen, zseniális ötletek

A legtöbb kiskertben nem marad már hely a krumplinak, pedig ezt a zöldséget is érdemes magunknak termeszteni, hiszen rengeteget lehet spórolni így. Némi leleménnyel azonban akkor is lehet saját krumplid, ha kevés a hely.

Sokkal finomabbak a saját termesztésű zöldségek, és ez alól a krumpli sem kivétel! Ám a legtöbbször még azok is tartanak a termesztésétől, akiknek hatalmas konyhakertjük van, hiszen a krumpli amellett, hogy rengeteg helyet foglal a kertben, rettentően vízigényes is, így nyáron rengetegbe kerülhet az öntözése. Emellett a burgonya a talajt is kizsigereli, hiszen a növekedése, fejlődése során rengeteg tápanyagra van szüksége. De ki mondta, hogy muszáj ágyásokat kialakítani neki, és szabad földbe ültetni? Ahol kicsi a kert, vagy annyira köves, agyagos a talaj, hogy nem terem benne szépen a burgonya, ott érdemes némi praktikához folyamodni, ha saját burgonyatermést szeretnél szüeretelni. Összegyűjtöttünk olyan alternatív megoldásokat, amikkel nemcsak helyet, de öntözővizet is spórolhatsz.

Kicsi kertben, de akár erkélyen is lehet krumplit termeszteni! Fotó: Pixabay.com

Megteszi egy zsák is

Ahhoz, hogy bőséges krumplitermést tudj majd szüretelni, válassz jó nagy zsákokat: 50-80 literesben már szép nagyra tudnak nőni a gumók. Érdemes szövetzsákot választani, de ha nincs ilyened kéznél, és csak drágán tudnád beszerezni, egy jó erős szemeteszsák is megteszi – utóbbira vízelvezető nyílásokat kell vágni, hogy ne fülledjen be a növény gyökere. Válaszd ki a krumplibokrok helyét a kertben; lehetőleg oda tedd, ahol egész nap érik majd őket a napsugarak. Töltsd fel a zsákokat egyharmad részig földdel, majd helyezd el benne a csírás krumplikat, vetőburgonyákat úgy, hogy a rügyeik felfelé álljanak. Egy kisebb zsákba 3-4, egy nagyobba akár 5-6 gumót is tehetsz, de arra figyelj, hogy ne nyomják el majd egymást; legalább 15 centi legyen közöttük. Ezután takard be őket 5-10 cm vastagon földdel. Ha a hajtások megjelennek, és elérik a 15 cm-es magasságot, töltsd fel őket úgy, mintha a kertben tennéd; ezt addig folytasd, míg a zsák tetejére nem érsz. 

Organic,Potato,'pentland,Javelin',(solanum,Tuberosum),Grown,In,A,Sack
Gyönyörűen fejlődik zsákban. Fotó: Peter Turner Photography / Shutterstock

Vödörbe is ültetheted

A legtöbb háznál akadnak elfekvőben műanyag vödrök, de időnként, akcióban pár száz forintért is hozzájuk lehet jutni; ezekben is megterem a krumpli. Virágcserépben is nevelheted, de az sokkal drágább lenne; ám, ha vannak otthon hatalmas kaspóid, amikbe nem akarsz dísznövényeket költöztetni, akkor nyugodtan ültethetsz beléjük krumplit. A lényeg, hogy akár vödör, akár cserép, az ültetőedény legyen öblös, és legalább 80-100 centi mély. Ha nincsenek a vödör alján vízelvezető nyílások, akkor fúrj rá, és érdemes alátétet is tenni alá. Akárcsak a zsákos megoldásnál, itt se töltsd fel teljesen földdel az ültetőedényt, elég egyharmadig, hiszen később, ahogy majd töltögeted, szükséged lesz a helyre. Ültesd el a krumplikat egymástól 15 centi távolságra, majd takard be földdel, és öntözd meg. Ezután már csak töltögetni kell majd, úgy, ahogy a zsákos módszernél is.

Potatoes,Grow,In,Bucket.,Cultivation,Of,Root,Crops.,Potato,Leaves.
A vödör alját ki kell fúrni, mielőtt beleülteted a krumplit. Fotó: Oleg Kopyov / Shutterstock

A víz és a föld döntő

Sokan panaszkodnak arra, hogy hiába bántak gondosan a zsákban vagy vödörben termesztett burgonyával, nagyon kevés, apró termést hozott. Ebbe a hibába azonban nem csúszhatsz bele, ha már indulásnál figyelsz néhány dologra. Mindkét módszernél fontos, hogy a föld laza, jó vízáteresztő-képességű, és tápanyagban gazdag legyen; tehát nem elég csupáncsak kerti földdel feltölteni a zsákot vagy a vödröt, komposzttal kell lazítani. Utóbbi híján a virágföld is megteszi; a lényeg, hogy ne legyen a talaj pangó, nedves. Emiatt a locsolással is óvatosan kell bánni; nagy melegben érdemes naponta megöntözni, de fontos, hogy ne kapjon túlságosan sok vizet. A szüreteléssel pedig érdemes megvárni, míg a burgonya szárai elsárgulnak; ekkor egyszerűen csak szedd ki a zsákból, vödörből a termést. 

 

origo.hu

A telex, 444, hvg olvasói örülnek a Robert Fico elleni merényletnek

ripost.hu

Kőkemény teszt: csak a magas IQ-val rendelkezők képesek megoldani ezt

life.hu

Jennifer Lopez és 16 éves lánya kéz a kézben sétált Párizs utcáin: Emme-t csak ritkán láthatjuk

mandiner.hu

Németországban rettegnek: bajba kerülhetnek Magyarország miatt

ripost.hu

VV Virág segítséget kér a követőitől: „Ennél gázabbul nem is lehetne..."

vg.hu

Megszólalt Fico merénylőjének a fia

ripost.hu

Tragédia érte Tóth Gabi szerelmét, Papp Máté Bencét

travelo.hu

Homokos strand épül ebben a Somogy vármegyei városban

ripost.hu

Itt a vége, III. Károly váratlan lépésre szánta el magát

ripost.hu

Nagy öröm Dárdainak ez a válogatott meghívó: poplegenda kürtölte világgá a hírt

ripost.hu

Átveszik az irányítást az égiek, 3 csillagjegy élete fenekestül felfordul!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

OTTHONKA

Ez az egyszerű virág megmenti a veteményest, ültess minél többet belőle!

OTTHONKA

Mutatjuk, mit kell tenni most a málnával, hogy nyáron szuper termés legyen

OTTHONKA

Ez történik a kenyérrel, ha zellert teszel mellé

OTTHONKA

Így gondozd most az epret, hogy májusra gyönyörű termésed legyen

OTTHONKA

Kullancslégy: Már itt van velünk, de kell-e tőle félni?

OTTHONKA

Vegyen nyaralót közel a strandhoz! Segítünk!

OTTHONKA

Támad a dióburok-fúrólégy! Így veheted fel ellene a harcot!

OTTHONKA

Nem is hitted volna, mi mindenre jó a csalán leve