Létrehozva: 2023.04.17.

Nem terem a meggyfád? Mutatjuk, mit lehet tenni

Előfordul, hogy hiába borul virágba tavasszal, egy szem termés sincs rajta már évek óta. Több oka is lehet, hogy nem tudsz meggyet szüretelni a fádról, íme a leggyakoribbak.

Aki ültetett már fát, tudja, milyen jó érzés, amikor először virágzik a kis fa, és végre meg lehet kóstolni a termést. Ám van, hogy hiábavaló a várakozás, nem lesz nyáron meggytermés. Legyen szó akár fiatal, akár öreg fáról, a termés elmaradása sok kertésznek okozott már bosszúságot. Ez azonban nem jelenti azt, hogy le kellene mondani a friss meggyről, hiszen sokféle tényező is szerepet játszat abban, hogy nincs termés – és szerencsére majdnem mindegyik ellen lehet is tenni. Mutatjuk a leggyakoribb problémákat!

Rengeteg oka lehet annak, ha nincs termés a meggyfán. Fotó: Pixabay.com

Túl fiatal a fa

Általában a gyümölcsfák 3 éves korukban már hoznak pár szem termést, amiket érdemes még zölden leszedni, hogy a fa növekedjen, ne vigye el a termés az energiát. Egy-két szemet azonban kóstolóban meg szokás hagyni. Azonban ez a három év nincs kőbe vésve, hiszen az első bőséges termés ideje függ attól, mennyire egészséges, szépen fejlett a fa, így ha nagyon fiatal fácskád van, akkor lehet, hogy egyszerűen csak nem jött el még az ideje teremni.

Túl sok műtrágyát kapott

Ha virágot se hoz a fa, és nincs termés, az is lehet a probléma, hogy a fa túlságosan gyorsan növekszik, és nem virágrügyeket fejleszt ősszel, hanem új hajtásokat nevel, így a virágzás, termés is elmarad a következő évben. Ha a fa gyakran kap nitrogéntartalmú műtrágyát, akkor fordulhat elő ez a probléma. Az is lehetséges, hogy nem is a fát trágyázza vele a gazda, hanem alatta a gyepet, és az öntözés során a tápanyag lekerült a fa gyökérzónájába. Érdemes mellőzni a műtrágyázást a fa két méteres körzetében. 

Nincs porzópárja

A cseresznyefákról köztudott, hogy a legtöbb fajta nem terem, ha egyedül van a kertben, érdemes párban venni őket, vagy a meglévő mellé még egyet beszerezni, hogy megtermékenyítsék egymást. Ám a meggy esetében ez már nem ilyen magától értetődő, pedig bőven akadnak olyan fajták, amik nem önbeporzók: ilyen például a hazánkban legnépszerűbb Pándy meggy. Ha csak egy fa van a kertedben, érdemes mellé beszerezni olyan meggy- vagy cseresznyefát, ami egyszerre virágzik vele, így néhány év múlva már számíthatsz a termésre. Fontos, hogy ne ültesd túl messzire a porzópárt, legfeljebb 50 méter legyen közöttük a távolság.

A virágzás még nem garancia arra, hogy termés is lesz. Fotó: Pixabay.com

Rosszul lett megmetszve

Bár minden fát meg kell metszeni tavasszal, nagyon nem mindegy, hogyan történik; ha valaki bizonytalan a tudásában, inkább hívjon hozzáértő segítséget, hiszen a túl erős metszés hatására is inkább hajtásokat hoz a fa, semmint termést. A visszafogott metszés egyensúlyban tartja a fát, a következő évben már hoz virágrügyeket, és termés is várható lesz. A termés abban az esetben is elmaradhat, ha egyáltalán nem metszed a meggyfádat.

Elfagynak a virágok

A leggyakoribb és leglátványosabb okai a termés kiesésének a kora tavaszi fagyok, amik nem kímélik a meggyfákat sem. Míg a téli időszakban, a fa nyugalmi állapotában a rügyek jól viselik a fagyot, tavasszal ez már nem igaz: ahogy a rügyek, majd később a virágok nyílnak, annál érzékenyebbek a hirtelen lehűlésre. Ha már nyílófélben vannak a virágok, vagy már ki is nyíltak, már 0 Celsius fok körül is károsodhatnak. Védekezni nem nagyon lehet ellene, legfeljebb azzal, hogy ha tudod, hogy hideg, fagyveszélyes helyen van a kerted, akkor válassz olyan meggyfajtákat, melyek későn virágoznak.

 

origo.hu

Mutatjuk, hogy melyik természetes cukorpótlót érdemes választani, ha diétázunk

origo.hu

Végleg szakíthatott L.L. Junior és 18 évvel fiatalabb barátnője

mindmegette.hu

Ezeket jó, ha tudod a paprikaültetésről, ha bőséges termést szeretnél

magyarnemzet.hu

Eldőlt, Jürgen Klopp elköszönhet-e bajnokként a Liverpooltól

metropol.hu

Jön a zivatar, de egy vármegyére visszavonták a riasztást

mandiner.hu

Deutsch Tamás is részt vesz a köztévé EP-listavezetői vitáján

origo.hu

Joe Biden egy 17 perces interjú során 15 hazugságot mondott

travelo.hu

Videó: Egész nap élőben követheted a seregélyesi gólyacsalád izgalmas életét

ripost.hu

Összetörte a gyász Szandi szívét: „Sosem fogom elfelejteni”

videa.hu

Malpura, joghurtos fánkocskák: hűsítő, gyümölcsös desszert -receptvideó ( hirdetés)

life.hu

Bármi legyen az oka, kezelni kell (hirdetés)

ripost.hu

Nemazalány végre megmutatta a szerelmét

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

OTTHONKA

Ez az egyszerű virág megmenti a veteményest, ültess minél többet belőle!

OTTHONKA

Mutatjuk, mit kell tenni most a málnával, hogy nyáron szuper termés legyen

OTTHONKA

Ez történik a kenyérrel, ha zellert teszel mellé

OTTHONKA

Így gondozd most az epret, hogy májusra gyönyörű termésed legyen

OTTHONKA

Ezt rontja el mindenki, amikor otthon mossa az autóját, te ne tedd!

OTTHONKA

Mohásodik a füved a kertben? Ezzel a trükkel tüntetheted el

OTTHONKA

Barnul a muskátlid levele? Mutatjuk, hogyan mentsd meg!

OTTHONKA

Ebbe a luxuslakásba csak beköltözni kell!