RETRO RÁDIÓ

Snidling, a tavasz jolly jokere, mutatjuk, hogy kell vele bánni

Létrehozva2023. 04. 20. 12:00

Isteni íze miatt egyre népszerűbb a konyhában, máris lehet kapni a piacokon, boltokban. Ha magadnak szeretnéd nevelni, könnyedén megteheted; és a jó hír, hogy még kert se feltétlenül kell hozzá!

Érdemes mindig tartani otthon egy kevés snidlinget, vagyis metélőhagymát, és nemcsak az íze miatt, hanem azért is, mert roppant egészséges. Rengeteg benne a C- és A-vitamin, a vas és a kalcium, csökkenti a koleszterinszintet, segíti az emésztést. A tavasz első zöldfűszere, amit kezdő kertészek is könnyedén termeszthetnek, ráadásul cserépben is vígan elvan, így akkor sem kell lemondanod a friss snidlingről, ha nincsen kerted. Mutatjuk, hogyan kell gondozni, az ültetéstől a szüretig!

Kertben és cserépben is nevelhető a snidling. Fotó: Pixabay.com

A fűszerkertben a helye

Csábító lehet a gondolat, hogy a konyhakertbe kerüljön, ám a metélőhagyma évelő növény, akár 5-6 évig is termesztheted egy helyen, ezért praktikusabb a fűszerkertedbe vetni a magokat, és ott nevelni. Bár hidegtűrő növény, így a magjait egyből elvethetnéd a szabad földbe is, sokkal szebben fejlődik, és hamarabb szüretelhetsz róla, ha palántát nevelsz. Kisebb cserepekbe tölts tápanyagban gazdag földet, és kb. két centi mélyre vesd el a magokat. Ezután folyamatosan tartsd nedvesen a földet, míg el nem érkezik a kiültetés ideje. A palántákat a májusi fagyok elmúltával teheted a végleges helyükre; hagyj közöttük 30 cm tőtávolságot, és az első néhány hétben alaposan öntözd meg. Bár elviseli a szárazságot, később se hagyd magára, hiszen sokkal szebben fog növekedni, ha rendszeresen locsolod. Akkor lesz a legszebb, ha napfényes helyre teszed, de árnyékban sem lesz semmi baja.

A konyhában is termesztheted

Ha van egy világos ablak a lakásban, akkor cserépben is szépen fejlődik a metélőhagyma. A magokat vesd el egy közepes, kb. 10-15 centi átmérőjű cserépbe, és rendszeresen öntözd. Ez később is fontos lesz, ha már kibújtak a növénykék, hiszen a cserépben a föld gyorsan kiszárad, ezért mindig figyelj rá oda, hogy ne legyen száraz. A friss, zöld szárakat ollóval vágd le, minél közelebb a földhöz. Érdemes hetente-kéthetente tápoldatozni a snidlinget, hogy gyorsabban, szebben fejlődjön.

Rengeteg mindenbe felhasználhatod

Ízesíti és díszíti is az ételeket, legyen szó egy szendvicsről vagy sütésről-főzésről, a metélőhagyma mindig jó, ha kéznél van. Fontos, hogy bármibe is használod, csak a főzés végén tedd az ételhez, hiszen a hőkezelés hatására a snidling elveszíti aromáját és élénkzöld színét. Teheted levesekbe, tojásos ételekbe, szórhatsz sült húsok tetejére, krumplis köretekre is belőle, de a reggelihez, vacsorához is kapóra jön, hiszen isteni finom vele a tojásrántotta, a tócsni, és a körözött is. 

 

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.