kulcsár edina
Isteni íze miatt egyre népszerűbb a konyhában, máris lehet kapni a piacokon, boltokban. Ha magadnak szeretnéd nevelni, könnyedén megteheted; és a jó hír, hogy még kert se feltétlenül kell hozzá!
Érdemes mindig tartani otthon egy kevés snidlinget, vagyis metélőhagymát, és nemcsak az íze miatt, hanem azért is, mert roppant egészséges. Rengeteg benne a C- és A-vitamin, a vas és a kalcium, csökkenti a koleszterinszintet, segíti az emésztést. A tavasz első zöldfűszere, amit kezdő kertészek is könnyedén termeszthetnek, ráadásul cserépben is vígan elvan, így akkor sem kell lemondanod a friss snidlingről, ha nincsen kerted. Mutatjuk, hogyan kell gondozni, az ültetéstől a szüretig!
A fűszerkertben a helye
Csábító lehet a gondolat, hogy a konyhakertbe kerüljön, ám a metélőhagyma évelő növény, akár 5-6 évig is termesztheted egy helyen, ezért praktikusabb a fűszerkertedbe vetni a magokat, és ott nevelni. Bár hidegtűrő növény, így a magjait egyből elvethetnéd a szabad földbe is, sokkal szebben fejlődik, és hamarabb szüretelhetsz róla, ha palántát nevelsz. Kisebb cserepekbe tölts tápanyagban gazdag földet, és kb. két centi mélyre vesd el a magokat. Ezután folyamatosan tartsd nedvesen a földet, míg el nem érkezik a kiültetés ideje. A palántákat a májusi fagyok elmúltával teheted a végleges helyükre; hagyj közöttük 30 cm tőtávolságot, és az első néhány hétben alaposan öntözd meg. Bár elviseli a szárazságot, később se hagyd magára, hiszen sokkal szebben fog növekedni, ha rendszeresen locsolod. Akkor lesz a legszebb, ha napfényes helyre teszed, de árnyékban sem lesz semmi baja.
A konyhában is termesztheted
Ha van egy világos ablak a lakásban, akkor cserépben is szépen fejlődik a metélőhagyma. A magokat vesd el egy közepes, kb. 10-15 centi átmérőjű cserépbe, és rendszeresen öntözd. Ez később is fontos lesz, ha már kibújtak a növénykék, hiszen a cserépben a föld gyorsan kiszárad, ezért mindig figyelj rá oda, hogy ne legyen száraz. A friss, zöld szárakat ollóval vágd le, minél közelebb a földhöz. Érdemes hetente-kéthetente tápoldatozni a snidlinget, hogy gyorsabban, szebben fejlődjön.
Rengeteg mindenbe felhasználhatod
Ízesíti és díszíti is az ételeket, legyen szó egy szendvicsről vagy sütésről-főzésről, a metélőhagyma mindig jó, ha kéznél van. Fontos, hogy bármibe is használod, csak a főzés végén tedd az ételhez, hiszen a hőkezelés hatására a snidling elveszíti aromáját és élénkzöld színét. Teheted levesekbe, tojásos ételekbe, szórhatsz sült húsok tetejére, krumplis köretekre is belőle, de a reggelihez, vacsorához is kapóra jön, hiszen isteni finom vele a tojásrántotta, a tócsni, és a körözött is.