Létrehozva: 2024.02.27.

Elindult a medvehagymaszezon: erre figyelj, ha magad szeded!

Az ország legismertebb termő területét lassan ellepik a közkedvelt növények. Mielőtt azonban bárki medvehagyma gyűjtésbe kezdene, nem árt, ha néhány dologgal tisztában van.

Lassan ellepi az erdők talaját a tavasz hírnökeként jegyzett, jellegzetes fokhagyma illatú, vér- és vesetisztítóként is ismert gyógynövény, amelyet előszeretettel szüretelnek az erdőben járók. Mire kell figyelni medvehagyma gyűjtéskor és mennyit lehet szedni belőle.

medvehagyma
Mielőtt medvehagyma gyűjtésbe kezdenénk, ezt nem árt tudni.  Fotó: DUSAN ZIDAR

A Mecseket már ellepte a medvehagyma

A Mecsekerdő Zrt. közösségi számolt be róla, hogy hivatalosan is elkezdődött az idei medvehagymaszezon az ország legismertebb termőterületén. Gyűjteni azonban csak korlátozott mennyiségben lehet, ráadásul könnyű összekeverni egy másik, mérgező növénnyel. Éppen ezért fokozottan figyelni kell az erdőjáróknak. Mutatjuk, hogy mire!

Így különböztesd meg a  medvehagymát a gyöngyvirágtól 

Nyersen fogyasztva vagy különböző ételek összetevőjeként is nagyon népszerű gyógynövény a medvehagyma és sok helyen megterem az országban. Jótékony hatással van a vérkeringésre és az emésztőrendszerre. A gyűjtése során azonban nem árt néhány dologra odafigyelni!

A medvehagyma begyűjtését a szezon elejére érdemes időzíteni, mert ekkor még nem bújnak elő a gyöngyvirág hasonló kinézetű, de mérgező levelei. A hasonló levélformájuk miatt ugyanis nagyon könnyű összetéveszteni a medvehagymát a gyöngyvirággal! Mindkettő levele ép szélű és párhuzamos erezetű, de a medvehagyma levele kihajtáskor is lapos, színe fényes élénkzöld, fonákja hamvaszöld. A gyöngyvirág levele viszont hártyás, hengeresen összetekeredve hajt ki, színe matt és hamvaszöld, a fonákja pedig csillogó. Aki bizonytalan abban, mivel is van dolga, dörzsölje meg a növény levelét és ha fokhagyma illatot érez, szinte biztosan medvehagymával van dolga.

Itt gyűjthetsz medvehagymát

Azokban az állami erdőkben, amik nem minősülnek természetvédelmi területnek. A medvehagyma egyébként a nedves, árnyas, enyhén savanyú talajú területeket kedveli, ezért főleg gyertyános, tölgyes vagy bükkös erdők aljnövényzetében érdemes kutatni utána. A Mecsekben már biztosan lehet belőle szedni! Ha valaki magánerdőben szeretne gyűjtögetni, -akár saját használatra, akár eladási célra- engedélyt kell kérnie az erdő tulajdonosától. Az egyes erdőterületek besorolásáról a Nébih interaktív erdőtérképén is tájékozódhatunk.

Woman,Picking,Wild,Garlic,In,Woodland,Putting,Leaves,In,Basket
Mennyi medvehagymát lehet legálisan leszedni? Fotó: Daisy Daisy

Mennyi medvehagymát lehet legálisan leszedni?

A növényt saját fogyasztásra, naponta legfeljebb 2 kg mennyiségben szabad gyűjteni. A saját használatra szedett növényt tilos értékesíteni és fontos szabály még, hogy a védett növénynek csak a levelei gyűjthetők, a hagymák kiásása szigorúan tilos!

El lehet adni a begyűjtött medvehagymát?

A medvehagyma kereskedelmi célú gyűjtéséhez minden esetben engedély kell. Az előzetes hozzájárulást magánterületen a tulajdonos, állami erdő esetén a területet kezelő erdész állítja ki. A kereskedelmi forgalomba hozott medvehagymára jelölési kötelezettség vonatkozik, azaz a címkén fel kell tüntetni a gyűjtő vagy forgalmazó nevét és címét, valamint a származási országot. Természetvédelmi területen emellett szükség van a természetvédelmi hatóság engedélyére is, fokozottan védett erdőkben pedig egyáltalán nem szabad leszedni a növényt. Az engedély nélkül vagy tiltott területen szedett medvehagymát az erdészek lefoglalják és bírságot szabnak ki.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Nézegessen lézengő Magyar Péter-tüntetőket - videó

origo.hu

Amerikai OnlyFans-sztárpárról készít filmet a magyar rendező

vg.hu

Menekülnek az üzemanyag-kereskedők a benzinárstop elől: péntektől újabb árcsökkentést hajtanak végre

ripost.hu

A legtöbben elbuknak ezen a KRESZ-teszten: te tudod a jó választ?

mandiner.hu

Medgyessy megfejtette, s leszögezte: ekkor fog megbukni Orbán Viktor (VIDEÓ)

origo.hu

Cserpes Laura bikiniben búcsúzott az Ázsia Expressztől

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

OTTHONKA

Mutatjuk, mit kell tenni most a málnával, hogy nyáron szuper termés legyen

OTTHONKA

Ez történik a kenyérrel, ha zellert teszel mellé

OTTHONKA

Így gondozd most az epret, hogy májusra gyönyörű termésed legyen

OTTHONKA

Ha így gondozod a muskátlit, soha többet nem sárgulnak majd a levelei

OTTHONKA

15 tuti tipp: Így lesz gyönyörű virágáradat a kertedben az egynyáriaktól

OTTHONKA

Leszámol a hangyákkal a lyukas alufóliabomba

OTTHONKA

Mutatjuk, miért érdemes lakást venni a körúton

OTTHONKA

Ultrahanggal a vakondok ellen? Ez tényleg működik!