tóth gabi
Kevésbé tolakodó az íze, mint a vöröshagymáé, inkább a fokhagymára hasonlít, és rendkívül egészséges is. Hamarosan jön a gyűjtés ideje, mutatjuk, miért érdemes útnak indulni!
Egyre népszerűbb gyógynövény a medvehagyma, rengetegen indulnak az erdőbe szedni, amikor megkezdődik a szezon. És érdemes is, hiszen nemcsak finom, valóságos csodaszer is! Kora tavasszal már lehet szedni, talán még korai útnak indulni, de máris érdemes feltérképezni a lelőhelyeket. Mutatjuk, hogyan támogatja a szervezetedet!
Tavaszi méregtelenítőkúrára tökéletes, vértisztító és salaktalanító hatásai miatt. Rendszeres fogyasztásával megszabadulhatsz a szervezetedben felhalmozódott méreganyagoktól, energikusabb leszel, és jobb lesz a közérzeted.
Bél- és gyomorpanaszok esetén hatásos segítség a medvehagyma, hiszen csökkenti a puffadást, segít, ha székrekedés vagy hasmenés kínoz. Ha rossz a gyomrod, csökkenti a panaszokat.
Hasonló kénvegyületeket tartalmaz, mint a fokhagyma, így a szív- érrendszeri betegségek ellen is véd. Csökkenti a koleszterinszintet és a vérnyomást.
Felső-légúti megbetegedés esetén a medvehagyma feloldja a váladékot, enyhíti a hurutos tüneteket, így gyorsítja a gyógyulást.
Magas C-vitamin tartalma a kora tavaszi időszakban életmentő lehet, ilyenkor nem árt az immunrendszerednek ez a segítség!
Mikor és hogyan lehet szedni?
A medvehagyma-szezon március végén indul, ekkor már megjelennek a zöld levelek az avar között. Saját felhasználásra legfeljebb két kilót lehet gyűjteni, természetvédelmi területen pedig tilos szedni. Egyenként, kézzel szedd le a leveleket, és arra figyelj, hogy egy növényről csak legfeljebb a felét szedd le, hogy jövőre is legyen termés.
A legfontosabb, hogy ne keverd össze véletlenül a gyöngyvirág levelével, ugyanis nagyon hasonlítanak! A gyöngyvirág erősen mérgező, halálos lehet, ha valaki elfogyaszt akár csak két-három levelet is. Dörzsöld meg a levelet, a medvehagymáé fokhagymaillatú, a gyöngyvirágé teljesen szagtalan.