RETRO RÁDIÓ

Nyersen vagy főve? Kiderült, hogyan egészségesebb a cékla

Létrehozva2024. 01. 22. 10:00

Mostohagyerek a zöldségek között, keveset vásárolunk belőle, és alig ismerjük a jótékony egészségügyi hatásait. Pedig van neki bőven! Lássuk, hogyan a legegészségesebb a cékla!

Télen is fontos minél több zöldséget enni, és az egyik legjobb választás ilyenkor a cékla, hiszen tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal és rostokkal; nem mellesleg olcsó is. Ne csak a belőle készült savanyúságra gondolj, a cékla ennél sokkal többféleképpen felhasználható. Készíthetsz belőle egy kevés káposztával isteni nyers salátát, főzve köretként is tökéletes sült húsok mellé, és még szendvicskrémet is készíthetsz belőle! A cékla tápanyagértéke igen magas, és jót tesz a bőrödnek, javítja a vérkeringést, jobban megy a gondolkodás, ha sokat fogyasztasz belőle, és mindezek mellett javítja az erőnlétet, teljesítményt is. Legismertebb azonban a magas vastartalma, mely miatt vérszegényeknek érdemes rendszeresen enniük. De hogyan érdemes fogyasztani, nyersen vagy főzve? Ennek jártunk utána.

Beetroot,Slice,Closeup.,Beetroot,Slice,Background.,Beetroot
Te hogy szereted a céklát, főzve vagy nyersen? Fotó: CLICKMANIS / Shutterstock

A nyersben több a vitamin

Akárcsak a többi zöldségre, a céklára is igaz, hogy akkor hasznosulnak maximálisan a tápanyagai, ha nyersen fogyasztod – de, ha kóstoltál már nyers céklát, akkor tudod, hogy van egy enyhén földes mellékíze, így önmagában nem mindenki képes megenni. Érdemes olyan salátát készíteni belőle, ahol nem a cékla dominál; keverd más, erősebb ízű zöldségekkel, és a fűszerezésre is figyelj. 

Főzve is egészséges lehet

Ha megfőzöd a céklát, ugyan kevesebb vitamin marad benne, de a földes íz eltűnik, így többet tudsz megenni belőle; hiszen főtten vagy sülten a cékla enyhén édeskés, kellemes kísérője az ételeknek, és akár önmagában is lehet egy főfogás. De ez nem jelenti azt, hogy agyon kell főzni! Már 15 perc hőkezelés után elmegy a kellemetlen íz, és kellőképpen puha lesz a cékla – és ennyi idő alatt még jócskán maradnak benne jótékony vitaminok. Nem annyi, mint nyersen, de több, mintha szétfőznéd.

 

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.