tóth gabi
A fokhagyma alapfűszer a magyar konyhában, szinte naponta használjuk a főzésnél, de azt kevesen tudják, hogy rendszeresen fogyasztva valóságos csodaszer! Mutatjuk, milyen pozitív hatásai vannak az egészségedre!
Az ízét mindenki ismeri, a gyógyhatásait annál kevesebben, pedig a fokhagyma nemcsak egy finom fűszer, hanem gyógynövény is. Már az ókorban is rendszeresen alkalmazták a gyógyászatban jótékony hatásai miatt. Vírus- és baktériumölő hatása mellett enzimeket, ásványi anyagokat és nyomelemeket is tartalmaz, így érdemes minden napra beiktatni két-három gerezdet az étrendbe. Nyersen fogyasztva fejti ki leginkább a hatását, de erős illata miatt ezt sokan inkább kerülik; de sütve, főzve is érdemes minél többször fogyasztani.
1. Védi a szívet
Kutatások során bizonyítást nyert, hogy a fokhagymaolaj enyhíti a szívre nehezedő terhelést edés közben. De emellett a fokhagyma a koleszterinszintet is csökkenti, így is támogatja a szív egészségét – meglévő szívbetegségre azonban nem nyújt gyógyírt!
2. Enyhíti az íngyulladást
Antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatása miatt a nyersen fogyasztott fokhagyma segít, ha valakinek begyulladt az ínye, de emellett a fogak egészségére is pozitív hatással van.
3. Felpörgeti a libidót
Természetes afrodiziákumként is működik, ugyanis serkenti a hormonrendszer és a hipofízis működését. Nem azonnal hat, így a rendszeres fogyasztás a lényeg – bár kérdés, hogy fokhagymaszagúan hogyan jut el az ember egy randiig…
4. Segíti az emésztést
Hosszú távon a nyers fokhagyma rendszeres fogyasztása enyhíti az emésztési gondokat, hatására visszaáll az egészséges bélműködés.
5. Szebbé teszi a bőrt
A benne található allicin gombaölő és öregedésgátló tulajdonságai miatt a fokhagyma, ha gyakran fogyasztod, feszesebbé és simábbá teszi a bőrt.
6. Csökkenti a testszagot
Egy kutatás során bebizonyosodott, hogy a fokhagyma – antimikrobiális tulajdonságai miatt – csökkenti az izzadást és a testszagot, ugyanis hatására kevesebb lesz a szervezetben az izzadságot okozó baktériumokból.