tóth gabi
Hamarosan ébredezik a kora tavaszi erdő. Vele együtt a nagy kedvenc, a medvehagyma szezonja is megérkezik. Hogyan különböztetheted meg leveleit a gyöngyvirágétól? Most megtudhatod.
Nagyon népszerű gyógynövény a medvehagyma, különböző ételek összetevője, de akár nyersen is fogyaszthatod. Nagyon jó hatással van az emésztőrendszerre és a vérkeringésre is. Kora tavasszal az erdőben szedheted, de össze ne téveszd a hozzá rendkívül hasonló gyöngyvirággal! Március elején már gyűjtheted is ezt a szuper finom gyógynövényt. Érdemes rögtön a medvehagyma szezon elején elkezdeni a gyűjtést, hiszen ilyenkor még nem bújik elő a gyöngyvirág, melynek levelei mérgezőek.
Nem egyszerű megkülönböztetni a medvehagymát és a gyöngyvirágot ,mert levélformájuk nagyon hasonló.Mindkettő letépve párhuzamos erezetű, a medvehagyma levele kihajtáskor is lapos, színe fényes élénkzöld, fonákja hamvaszöld. A gyöngyvirág levelei azonban hártyásak, hengeresen összetekeredve hajt ki, színe matt és hamvaszöld, a fonákja pedig csillogó. Ha bizonytalan vagy a dolgodban, dörzsöld meg a növény levelét és ha fokhagyma illatot érzel, szinte biztos, hogy medvehagymát találtál.
Ha így fogyasztod el az ízletes ételt, akkor utána hasi fájdalmat, hasmenést, hányást okozhat. Nagy mennyiségben fogyasztva hatása akár halálos is lehet. De már 2-3 levél is szívműködési zavart okozhat. Ne tedd ki magad ennek a veszélynek, nagyon fontos, hogy meg tudd különböztetni a két növényt egymástól.