kulcsár edina
Csodálatos növény a medvehagyma, mely kora tavasszal borítja el az erdők alját. Csábítóan üde, élénkzöld levelei nemcsak finomak, hanem rendkívül egészségesek is. A medvehagyma fantasztikus összetevői révén szuper energiákkal tölti fel a szervezetet.
A medvehagyma illata és íze a fokhagymáéhoz hasonló, de nem olyan intenzív. Érdemes minél többször fogyasztani a 2-3 hetes szezonban. Ha kirándulást szervezünk medvehagymaára, legyünk nagyon óvatosak és mindig ellenőrizzük, hogy mit szedünk! A gyöngyvirág levele ugyanis nagyon hasonló, viszont rendkívül mérgező! Egy kis odafigyeléssel észre lehet venni a különbséget: a gyöngyvirág levele sokkal fényesebb és erezettebb. Mivel a medvehagyma csak tavasszal található meg a természetben, most érdemes minél többféle ételbe belecsempészni! Mutatunk is néhány szuper, de egyszerű medvehagymás receptet!
Egy teáskanál vajon dinszteljünk meg egy fej vöröshagymát, két gerezd zúzott fokhagymát és egy csokor apróra vágott medvehagymát, majd öntsük fel az alapot egy liter vízzel. Adjunk hozzá egy nagyobb, kockára vágott krumplit, ízesítsük sóval és borssal. Miután puhára főtt a burgonya, öntsünk a leveshez két deci tejszínt, botmixerrel pürésítsük krémesre, és ha kell, ízesítsük még sóval, borssal. Frissen, forrón tálaljuk.
A tésztához
60 dkg finomliszt
1 db tojás
4 dl tej
3 dkg friss élesztő
2.5 teáskanál só
0.5 dl napraforgó olaj
A töltelékhez
20 dkg krémsajt
5 dkg vaj
1 csipet só
1 csokor medvehagyma, apróra vágva
Tetejére:
1 db tojás a kenéshez
Így készül:
2 dl tejfölt vagy görög joghurtot keverjünk el 20 dkg natúr sajtkrémmel. Sózzuk, borsozzuk. Tetszés szerinti mennyiségben adjunk a krémhez apróra vágott medvehagymát és kész is van az ízletes finomság. Friss kenyérre kenve retekkel vagy színes csírákkal verhetetlen uzsonna!
Hozzávalók
25 dkg liszt
25 dkg tehéntúró
25 dkg apróra vágott hideg vaj
1 ek só
1 csokor medvehagyma
Így készül
Keverjük össze egy tálban a lisztet, a túrót, az apróra vágott hideg vajat, a finomra aprított medvehagymát és a sót. Pihentessük a tésztát minimum egy órát a hűtőben, majd lisztezett felületen nyújtsuk ujjnyi vastagságúra. Egy kisebb pohárral szaggassunk a tésztából pogácsákat, majd ezeket sorakoztassuk sütőpapírral bélelt tepsire. Egy felvert tojással kenjük meg a tetejüket, és 175 fokon kb. 25-30 perc alatt süssük ropogósra.
Hozzávalók:
1 nagy csicseriborsó konzerv
1 csokor medvehagyma
1 tk citromlé
3-5 tk olívaolaj
2 tk tahini szósz
só, bors
Így készül:
A medvehagymás humuszt tegyük tálkába és a félretett csicseriborsóval díszítsük. Pitával vagy kenyérre kenve fogyasztjuk.
Hozzávalók:
1 csokor medvehagyma
50 g fenyőmag
50 g permezánsajt, reszelve
100 ml olívaolaj
só, bors ízlés szerint
Így készül: