Létrehozva: 2022.03.15.

Medvehagyma a tavasz nagy dobása, szuper recepteket mutatunk

Csodálatos növény a medvehagyma, mely kora tavasszal borítja el az erdők alját. Csábítóan üde, élénkzöld levelei nemcsak finomak, hanem rendkívül egészségesek is. A medvehagyma fantasztikus összetevői révén szuper energiákkal tölti fel a szervezetet.

 

A medvehagyma illata és íze a fokhagymáéhoz hasonló, de nem olyan intenzív. Érdemes minél többször fogyasztani a 2-3 hetes szezonban. Ha kirándulást szervezünk medvehagymaára, legyünk nagyon óvatosak és mindig ellenőrizzük, hogy mit szedünk! A gyöngyvirág levele ugyanis nagyon hasonló, viszont rendkívül mérgező! Egy kis odafigyeléssel észre lehet venni a különbséget: a gyöngyvirág levele sokkal fényesebb és erezettebb. Mivel a medvehagyma csak tavasszal található meg a természetben, most érdemes minél többféle ételbe belecsempészni! Mutatunk is néhány szuper, de egyszerű medvehagymás receptet!

Fotó: Shutterstock

 

Illatos medvehagyma-krémleves

Fotó: Markovics

 

Egy teáskanál vajon dinszteljünk meg egy fej vöröshagymát, két gerezd zúzott fokhagymát és egy csokor apróra vágott medvehagymát, majd öntsük fel az alapot egy liter vízzel. Adjunk hozzá egy nagyobb, kockára vágott krumplit, ízesítsük sóval és borssal. Miután puhára főtt a burgonya, öntsünk a leveshez két deci tejszínt, botmixerrel pürésítsük krémesre, és ha kell, ízesítsük még sóval, borssal. Frissen, forrón tálaljuk.

 

Medvehagymás csiga

Fotó: Shutterstock

A tésztához

60 dkg finomliszt

1 db tojás

4 dl tej

3 dkg friss élesztő 

2.5 teáskanál só

0.5 dl napraforgó olaj 

A töltelékhez

20 dkg krémsajt

5 dkg vaj

1 csipet só

1 csokor medvehagyma, apróra vágva

Tetejére:

1 db tojás a kenéshez

Így készül:

  1. A langyos tejben pici cukor hozzáadásával felfuttatjuk az élesztőt.
  2. A lisztet elkeverjük a sóval, hozzáadjuk a tojást és a felfuttatott élesztőt, és tésztát dagasztunk. Ha kezd összeállni, apránként hozzádolgozzuk az olajat is.
  3. A tésztát langyos helyen duplájára kelesztjük, majd deszkára borítva átgyúrjuk.
  4. vegyük kétfelé a tésztát, mindkét részt nyújtsuk téglalappá. A lapokat kenjük meg a krémsajt,  a vaj és az apróra vágott medvehagyma keverékével.
  5. A megkent tésztalapot csavarjuk fel a szélesebb oldal felől, majd vágjunk belőle 2-3 cm-es darabokat. A csigákat sorakoztassuk sütőpapírral bélelt tepsibe, kenjük meg felvert tojással, majd 180 fokon kb. 20-25 perc alatt süssük készre.

 

Medvehagymás sajtkrém

Fotó: Shutterstock

2 dl tejfölt vagy görög joghurtot keverjünk el 20 dkg natúr sajtkrémmel. Sózzuk, borsozzuk. Tetszés szerinti mennyiségben adjunk a krémhez apróra vágott medvehagymát és kész is van az ízletes finomság. Friss kenyérre kenve retekkel vagy színes csírákkal verhetetlen uzsonna!

 

Medvehagymás-túrós pogácsa

Fotó: Shutterstock

Hozzávalók

25 dkg liszt

25 dkg tehéntúró

25 dkg apróra vágott hideg vaj

1 ek só

1 csokor medvehagyma

Így készül

Keverjük össze egy tálban a lisztet, a túrót, az apróra vágott hideg vajat, a finomra aprított medvehagymát és a sót. Pihentessük a tésztát minimum egy órát a hűtőben, majd lisztezett felületen nyújtsuk ujjnyi vastagságúra. Egy kisebb pohárral szaggassunk a tésztából pogácsákat, majd ezeket sorakoztassuk sütőpapírral bélelt tepsire. Egy felvert tojással kenjük meg a tetejüket, és 175 fokon kb. 25-30 perc alatt süssük ropogósra.

 

Medvehagymás humusz

Fotó: Shutterstock

 

Hozzávalók: 

1 nagy csicseriborsó konzerv

1 csokor medvehagyma

1 tk citromlé

3-5 tk olívaolaj

2 tk tahini szósz

só, bors

Így készül:

  1. A csicseriborsót öblítsük le, hagyjuk lecsöpögni. Néhány szemet tegyünk félre a díszítéshez, a többit botmixer vagy turmixgép segítségével pépesítsük össze.
  2. A megmosott medvehagymát szárazzuk le, vágjuk át késsel, majd adjuk a péphez. Öntsük hozzá az olívaolajat és a tahini szószt, ízesítsük, majd az egészet turmixoljuk krémesre.

A medvehagymás humuszt tegyük tálkába és a félretett csicseriborsóval díszítsük. Pitával vagy kenyérre kenve fogyasztjuk.

 

Medvehagyma-pesztó

Fotó: Shutterstock

Hozzávalók:

1 csokor medvehagyma

50 g fenyőmag

50 g permezánsajt, reszelve 

100 ml olívaolaj

só, bors ízlés szerint

Így készül:

  1. A fenyőmagot zsiradék hozzáadása nélkül – pirítsuk aranysárgára egy serpenyőben. Hagyjuk kihűlni.
  2. A parmezánt apró kockákra, a medvehagymát durvára vágjuk.
  3. A fenyőmagot, a medvehagymát és a parmezánt tegyük konyhai aprítógépbe, öntsük hozzá az olajat, és dolgozzuk krémesre.
  4. Sóval, borssal ízesítjük. Ha szükséges, adhatunk hozzá még egy kis olajat.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek