tóth gabi
Ha fával tüzelünk, felvetődik a kérdés, mihez kezdjünk a hamuval. Semmiképpen se dobjuk ki, mert kincset ér a kertben és a lakásban.
Aki az hiszi, hogy a fatüzelés során keletkező hamu szemétre való, annak a Fanny magazin összegyűjtött egy csokorral nagyanyáink praktikáiból, melyek egyértelművé teszik: igazi csodaszerrel állunk szemben, amelynek minden grammja aranyat ér.
A legjobb télen összegyűjteni és kora tavasszal, három-négy héttel a vetés előtt, vékony rétegben forgassuk be a felásott, száraz talajba. A dúsított földet kifejezetten szereti a paradicsom, szőlő, bab, spenót, fokhagyma.
Eltávolítja a bútorról a kisebb karcolásokat és a vízfoltot is. Csak szórjunk kevés hamut a foltra, csepegtessünk rá pár csepp olajat, majd a keveréket dörzsöljük bele a fába egy száraz ronggyal. Végül kenjük át dióolajjal.
Csillogóan tisztává varázsolhatjuk porcelánunkat, zománcozott edényünket, evőeszközeinket, poharainkat is, ha átdörzsöljük nedves hamuval. Végül mossuk le bő vízzel, és töröljük szárazra.
A kandallónk üvegére ráégett kormot is eltávolíthatjuk. Nedvesítsünk be egy darab rongyot, mártsuk meg a hamuban, majd töröljük át úgy, hogy ne dörzsöljük az üveget. Végül egy tiszta konyhai papírtörlővel simítsuk át.
Ha egy kis edénybe helyezzük a hűtő valamelyik polcára, képes semlegesíteni a szagokat. De beszórhatjuk vele a macskaalmot is, és eltűnnek a kellemetlen illatok.
Utak, járdák téli jégmentesítésére tökéletes megoldás a hamu. Persze ezt csak azok tudják használni, akik fatüzeléssel fűtenek, és folyamatosan rendelkezésre áll a kidobásra szánt végtermék.
Soha ne használjuk vegyszerrel átitatott, bontásból származó fa égéstermékét a hamulúg készítéséhez. Csak száraz, festék- és pácmentes keményfa hamuja megfelelő. Az akácból és a bükkből erős, a nyárfából és a fenyőből gyengébb oldatot készíthetünk.
A mosólúghoz a tiszta fahamut öntsük fel háromszoros mennyiségű forró vízzel. Pihentessük, majd a tetején úszó darabkákat szedjük le szűrővel, a tiszta oldatot pedig merjük le a leülepedett hamuról. A kissé nyúlós folyadékkal áztassuk be a ruhákat, majd kevés mosószerrel elkeverve használjuk. Körülbelül 5 kg-os mosógépi mosásához 2-4 dl oldat szükséges.
A mosólúg erős tisztítószer, ezért használatkor viseljünk gumikesztyűt. Vigyázzunk, hogy szembe, szájba ne kerüljön. Gyermekektől elzárt helyen tároljuk, jól záródó, felcímkézett üvegben hónapokig eláll.
Kanalazzunk a tepsire egy kupac hamut, öntsünk rá kevés forró vizet, majd lassú tűzön főzzük néhány percig, amíg fel nem lazul az odaégett rész. Hagyjuk állni egy napig, a hamu ezalatt feloldja az odaégett ételt.