Létrehozva: 2023.11.14.

Fával fűtesz? Spórolhatsz, ha ezeket az egyszerű trükköket ismered

Újra divatba jöttek a hagyományos kályhák, de sokan panaszkodnak arra, hogy rengeteg fát fogyasztanak. Mutatjuk, hogyan tudsz takarékosan fűteni úgy, hogy jó meleg legyen a lakásban!

A tavalyi évben a rezsiárak emelkedése miatt rengetegen vásároltak szinte pánikszerűen kályhákat és tűzifát; van, aki meghagyta ezt a fűtést, mások pedig évek óta használják. Bár a legtöbb lemezkályhát az üzletekben kandallónak nevezik, ez ne tévesszen meg senkit: a mai kályhák, bár modernnek látszanak, éppen olyan elven működnek, mint nagyanyáink idejében. A fatüzelésű eszközök közül ezek fogyasztják a legtöbb fát; egy cserép- vagy téglakályha a legtakarékosabb megoldás, de ez nem jelenti azt, hogy a sima lemezkályháddal ne tudnál kevesebb fát használni a fűtéshez. Mutatjuk, mire érdemes odafigyelni, hogy spórolósan tudj tüzelni!

Rengeteg fát megspórolhatsz, ha okosan tüzelsz. Fotó: Pixabay.com

Jól válaszd ki a kályhát

Nincs bosszantóbb, mint végigszenvedni a telet egy alulméretezett kályhával – hiszen ha túl kicsit veszel, soha nem fogja rendesen kifűteni a helyiséget, ahova állítottad. Ezért, ha most tervezel új kályhát venni, számítsd ki, hány légköbmétert kell kifűtened; erre rengeteg kalkulátort találhatsz a neten, de ha bizonytalan vagy, az üzletben kérdezd meg az eladókat, mekkora kályhára lesz szükséged. Ehhez meg kell adnod, hány négyzetméteres helyiséget akarsz fűteni, és mekkora a belmagasság – ez alapján már ki tudod választani a megfelelő teljesítményű kályhát. Ez az egyik alapja, hogyan tudsz spórolni a fűtéssel, hiszen egy nagyobb kályhát kevesebb alkalommal kell megpakolj fával, ha meleget szeretnél.

Jóféle tüzelőd legyen

Nem győzik hangoztatni a szakemberek, hogy csakis száraz fával érdemes fűteni, és ez nemcsak azért fontos, mert így a levegőt is kevésbé szennyezi a fűtés, és a kémény sem kormosodik el, hanem azért is, mert a nedves fa nem ad le annyi hőt, mint a száraz. Vagyis hiába pakolod meg dugig a kályhát, fázni fogsz mellette. Idén már valószínűleg sehol nem fogsz száraz tűzifát kapni, de jövőre érdemes előre megrendelni a tüzelőt, például tél végén, tavasz közepén, hogy a következő szezonra kiszáradjon. Ha nagyon nedves a fád, vigyél be pár adagot a kandalló köré, és ott szárítsd ki, mielőtt eltüzeled.

Ne terheld túl a kályhát

A több fa több meleget jelent? Nem feltétlen, főleg a begyújtáskor! Ilyenkor sokkal hosszabb idő, mire a tűztér átforrósodik, így később lesz meleg a lakásban is. Aranyszabály, hogy legfeljebb 2/3-ig pakold meg a kályhát; ha rendszeresen túlterheled, akár tönkre is mehet. Ráadásul ha túlpakolod a kályhát, lefullaszthatod a tüzet, vagy túl sok hőt termelsz, aminek a nagy része a kéményen távozik.

Okosan adagold a levegőt

Begyújtáskor több levegőre van szüksége a tűznek, ezt a huzatszabályozókkal tudod állítgatni; az se jó, ha nagyon lobog, az se, ha éppen csak pislákol. Begyújtásnál érdemes egy ablakot is kinyitni, hogy könnyebben lángra kapjon a fa azáltal, hogy több levegőt kap. Ha már jól ég a tűz, és forró a tűztér, kisebbre lehet állítani a huzatot, de lezárni csak akkor szabad, ha a fa már parázslik, vagy kékes lánggal ég. Így a parázs sokáig tartja a meleget; fafajtától függően akár órákig se kell újra tenned a tűzre.

Használj ventilátort

A legtöbb barkácsboltban lehet kapni kandallóventilátort, amit a kályha mellé helyezhetsz, így az egész szobában gyorsabban körbe tereli a forró levegőt. Ez magasabb hőérzetet okoz, és kevesebb tüzelővel is megúszhatod a fűtést.

Szerezz be egy hődobot

A kályhás tüzelés során rengeteg meleg megy ki a kéményen; de ezt is tudod hasznosítani, ha a kályhacsőre szerelsz egy hődobot. Ebben sokáig kering a meleg levegő, átforrósodik a felülete, és nagyobb lesz a meleg ugyanakkora mennyiségű fától. Időnként a hődobot ellenőrizd, nincs-e benne koromlerakódás!

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Kilőttek az eladások, most érdemes új autót venni Magyarországon

origo.hu

Minden eddiginél nagyobb pusztítás jön, itt a váratlan orosz bejelentés

borsonline.hu

Most kaptuk a lesújtó hírt: meghalt a Nemzet Sportolója

mandiner.hu

Megvan Magyar Péter pártjának első fővárosi jelöltje, Karácsony Gergely és Kunhalmi Ágnes egyből reagált

ripost.hu

A kutatók elsápadtak attól, ami a Vörös bolygóról előkerült

vg.hu

Hiánycikk lett a súlycsökkentő, már korlátozzák a felírását

origo.hu

Üzent a Fradi B-közép Cseh Katkának

mindmegette.hu

Figyelmeztet a szakember: nem mindig jó döntés air fryerben sütni-főzni

ripost.hu

Házasság első látásra: Egy év után vajon együtt van Enikő és Peti?

ripost.hu

Nagy baj történt a Pilisben, ezekben a percekben mentenek

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

OTTHONKA

Mutatjuk, mit kell tenni most a málnával, hogy nyáron szuper termés legyen

OTTHONKA

Ez történik a kenyérrel, ha zellert teszel mellé

OTTHONKA

Így gondozd most az epret, hogy májusra gyönyörű termésed legyen

OTTHONKA

Ha így gondozod a muskátlit, soha többet nem sárgulnak majd a levelei

OTTHONKA

Így ültesd át végleges helyére a paradicsompalántát, hogy bő termésed legyen

OTTHONKA

Sokkal tovább friss marad az eper, ha kipróbálod ezt az egyszerű trükköt

OTTHONKA

Közel a belvároshoz kétszobás lakás, csupán 35,8 millióért

OTTHONKA

Most szedd az akácvirágot! Gyógyító ereje van!