Létrehozva: 2023.08.29.

Támadnak a poloskák, így védd meg tőlük a paradicsomod

Szépen érik a paradicsom, de annyira beindultak a poloskák, hogy csak úgy nyüzsögnek az érett termésen! Ezeket a szemeket sokszor már nem lehet megenni, de védekezni lehet a kártevők ellen. Mutatjuk a leghatásosabb módszereket!

Idén sem marad el a poloskainvázió; bár még a lakásokba nem kezdenek beszivárogni, akinek kertje van, az máris rengeteg példánnyal találkozhat. Most a paradicsomon garázdálkodnak, de a többi zöldséget, gyümölcsöt sem kímélik. Azt a termést, amit már megkóstoltak, nem szívesen eszi meg az ember, a legtöbbet már nem is lehet, hiszen tönkremegy, és sokszor az egész paradicsomtermés mehet a szívós rovarok miatt a kukába. Nehéz, de nem lehetetlen védekezni az invázió ellen; mutatjuk a leghatásosabb módszereket!

Nezara,Viridula,,Southern,Green,Stink,Bug,On,The,Tomatos.
Az egész paradicsomtermést tönkretehetik a poloskák. Fotó: Somogyi Laszlo /  Shutterstock

Így teszik tönkre a termést

A poloska nem megrágja paradicsomot, hanem megszúrja, és emésztőnedvet bocsát a termésbe. Így a szövet elfolyósodik, könnyebben fogyasztható lesz a rovarok számára – ezt szívogatják a poloskák. Ahol már „dolgozott” a poloska, ott a pirosra érett paradicsomon narancssárga, kör alakú foltok láthatók, a termés héja viaszos, kellemetlenül ragadós lesz. Idővel a megdézsmált paradicsom rohadni kezd, ráadásul poloska szaga lesz, így amelyik paradicsomon járt már poloska, azt nem lehet megenni. Ráadásul nemcsak az érett paradicsomot, a zöldet is előszeretettel dézsmálják, ilyenkor pedig már a rossz részek kivágásával sem lehet megmenteni a bogyókat, hiszen, mire beérne, legyőzi a rohadás.

Fel kell venni ellenük a harcot

Mivel az egész termést le tudják nullázni, muszáj védekezni ellenük, ha szeretnél paradicsomodból enni. Van, aki minden nap körbejárja az ágyásokat, és kézzel összeszedi a felnőtt, kifejlett példányokat, majd mosogatószeres vízben megsemmisíti őket. Ez a módszer azért is hatásos, mert a poloskák egészen októberig szaporodnak, így egyetlen felnőtt példány elpusztításával valójában több száz poloskától megszabadulsz. Ha vegyszermentesen szeretnél kertészkedni, készíts bio permetszert: 1 liter vízhez adj 15 ml bio folyékony szappant, 30 ml étolajat, és ezzel a keverékkel fújd le a növényeket. Van, aki semmivel nem permetez, inkább sűrű szövésű anyagból vagy szúnyoghálóból készült zsákot kötöz az érésben lévő paradicsomokra. Vegyszerrel is lehet ellenük küzdeni, bár az érett paradicsomokat nem lehet így megmenteni a poloskáktól, hiszen a permetszereknél meg kell várni a megadott várakozási időt fogyasztás előtt – és mire letelik, valószínűleg a paradicsom sem lesz már ehető. 

A legjobb a megelőzés

A megelőzéssel már elkéstél, de jövőre érdemes úgy társítani a növényeket, hogy a paradicsom mellé olyanok is kerüljenek, amit jobban kedvelnek a poloskák – például a csemegekukoricának nem tudnak ellenállni, inkább azt dézsmálják, ha van a közelben. Riasztó növényeket is ültethetsz: a büdöske, a körömvirág is hatásos hobbikertészek beszámolói szerint, mások azt mondják, ha bazsalikom van a sorok között, akkor sem bántja a paradicsomot a poloska. Van, aki azt mondja, a magaságyásban termesztett paradicsomot kevésbé találják meg, mint a szabad földbe ültetett növényeket.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Minden eddiginél nagyobb pusztítás jön, itt a váratlan orosz bejelentés

origo.hu

Lázár János szerint Szentkirályi Alexandra képes rendet tenni Budapesten

borsonline.hu

Négy éve hunyt el az ország Lópici Gáspárja: így néz ki most a horrorház

hirtv.hu

Most éppen a Jobbik tyúkszemére lépett Magyar Péter

ripost.hu

Nagy baj történt a Pilisben, ezekben a percekben mentenek

mandiner.hu

Félelem és reszketés Németországban: minden ötödik ember napi szinten szorong a klímaválság miatt

origo.hu

Családja legnagyobb félelméről beszélt Tóth Gabi

travelo.hu

Videó: Egy tanuló pilóta durván a kifutóhoz csapta a gépet, amelyen 345-en utaztak

ripost.hu

Ennek a 3 csillagjegynek óriási szerencsét hoz a hétvégi csillaghullás

ripost.hu

Éveket fiatalít, ha ilyen hajat csináltatsz magadnak

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

OTTHONKA

Mutatjuk, mit kell tenni most a málnával, hogy nyáron szuper termés legyen

OTTHONKA

Ez történik a kenyérrel, ha zellert teszel mellé

OTTHONKA

Így gondozd most az epret, hogy májusra gyönyörű termésed legyen

OTTHONKA

Ha így gondozod a muskátlit, soha többet nem sárgulnak majd a levelei

OTTHONKA

Így ültesd át végleges helyére a paradicsompalántát, hogy bő termésed legyen

OTTHONKA

Sokkal tovább friss marad az eper, ha kipróbálod ezt az egyszerű trükköt

OTTHONKA

Közel a belvároshoz kétszobás lakás, csupán 35,8 millióért

OTTHONKA

Most szedd az akácvirágot! Gyógyító ereje van!