Évek óta véres terror a nyugat-európai karácsonyi vásárokon

POLITIK
Létrehozva: 2023.08.23.

Megrepedt a paradicsomod? Így mentheted meg a termést

A múlt heti nagy esőzések után sok kertben kirepedt a paradicsomok héja, de ez még nem feltétlen jelenti azt, hogy ki is kell dobni a bogyókat! Mutatjuk, mit lehet velük kezdeni, és azt is, hogyan akadályozhatod meg a későbbiekben a repedést!

Most van a csúcson a paradicsomtermés, sokan máris rengeteget szüreteltek; ám az elmúlt napokban csalódás érhette a lelkes hobbikertészeket, hiszen rengeteg kiskertben megrepedtek a paradicsomok. Mindegy, hogy éretlen, érett, zöld vagy sárga, a jelenség a legtöbb növényt nem kímélte. Ilyenkor a legtöbben kidobják a termést, pedig a jelentős rész menthetető lenne.

Ha túl sok a víz, megreped a paradicsom. Fotó: Ripost

De miért reped meg?

Ha hirtelen túl sok vizet kap a növény, a bogyók sajnos hajlamosak kirepedni; ez főleg akkor fordulhat elő, ha hosszabb szárazság után lezúdul rengeteg csapadék. Tehát a repedést nem kórokozó vagy kártevő, hanem az egyenetlen csapadékeloszlás okozza. 

Mit lehet tenni?

Bár az esőzést lehetetlen befolyásolni, azzal rengeteget tehetsz a paradicsomjaidért, ha rendszeresen és egyenletes mennyiségű vízzel öntözöd őket. Érdemes minden reggel vagy este ugyanakkora mennyiségű vizet kijuttatnod a növényeknek úgy, hogy a leveleket ne öntözd, hanem a tövükre locsold a vizet. Hogy milyen mennyiségű öntözővízre van szükség, az függ a talajtól is, hiszen egy homoktalajon sokkal gyorsabban elszivárog a víz, mint egy agyagos, tömött talajon. Ha nedvesen tartod a tövek körül a földet, az éppen elég a paradicsomnak. Az öntözővíz elpárolgását mulcsozással is akadályozhatod, vagyis szórj 5 centi vastagon fűnyesedéket vagy száraz szalmát a paradicsomok tövére; de arra figyelj, hogy ne érintkezzen a növény szárával a takarás.

Ha kivágod a rossz részeket, meg tudod enni a paradicsomot. Fotó: Ripost

Mi legyen a terméssel?

Ha zölden repedt meg a paradicsom, az valószínűleg menthetetlen, hiszen a sérülésnél bejutnak a kórokozók, és mire beérne, el is rohad a bogyó. Más a helyzet azonban azokkal, amelyek már kezdtek pirosodni, vagy esetleg teljesen érettek. Ezeket még meg tudod menteni úgy, hogy kivágod a sérült részeket, és a többit felhasználod. 

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek