tóth gabi
Hamarosan berobban a paradicsomdömping, a legtöbb kertben már roskadásig vannak zöld bogyókkal a növények. Ha most beveted ezt az egyszerű trükköt, sokkal finomabb, édesebb íze lesz, mire beérik...
Ha ültettél paradicsomot, akkor lehet, hogy már az első adagot le is szüretelted a bokrokról; de a nagyobb rohamra egy-két héten belül lehet számítani, hiszen a hideg tavasz miatt lassabban fejlődtek a növények. Így még mielőtt beérnek a bogyók, bevetheted a szódabikarbóna-trükköt, aminek köszönhetően sokkal édesebb, zamatosabb lesz a friss paradicsomod.
A paradicsom erősen savas zöldség, van, aki emiatt nem sokat tud enni belőle, és fajtától függően az íze is lehet savanykásabb, vagy édesebb. De egy kevés szódabikarbónával meg tudod szelídíteni még a legsavanyúbb fajtának a gyümölcsét is, a végeredmény pedig nemcsak édesebb, de sokkal teltebb ízű paradicsom lesz. A szódabikarbóna erősen lúgosítja a talajt, így ha a paradicsomnövények tövére szórsz, a paradicsom termése is kevésbé lesz savas. Ennek köszönhetően pedig jobban érvényesül a paradicsom íze, így nemcsak édes, sokkal finomabb is lesz a termés.
Az édes íz mellett bónusz, hogy a szódabikarbóna természetes növényvédőszer is, biokertészek vízzel keverve a levelekre is szokták permetezni megelőzésképpen. Mivel a legtöbb gombafertőzés a talaj felől támad, a szódabikarbónával kezelt talajról kisebb eséllyel fertőződnek meg a paradicsombokraid. Emellett távol tartja a meztelencsigákat és a hangyákat is a növényektől.
Így használd
Egy nagyobb edényben, például a locsolókannában keverj össze öt liter vizet két evőkanál szódabikarbónával; addig kavargasd, míg tökéletesen fel nem oldódik benne. Ezzel a keverékkel locsold meg paradicsomokat.