RETRO RÁDIÓ

Mikor lehet leszedni a csemegekukoricát? Ezeket a jeleket figyeld

M.N.
Szerző
M.N.
Létrehozva2023. 08. 17. 14:30

Ha ültettél a kertbe, már biztosan alig várod, hogy meg lehessen kóstolni a saját termést. De honnan lehet tudni, hogy megérett? Mutatjuk, mi utal arra, hogy már finom, mézédes!

A legfinomabb csemege nyáron a főtt kukorica, és nemcsak a strandon, otthon is! Ilyenkor már egész olcsón lehet kapni az üzletekben szép, érett csöveket, de aki ültetett, az sokszor bajban van vele, hogy mikor lehet már leszedni. Hiszen a csövek már nagyok, de sokszor ilyenkor még nem jó a kukorica – ám arra is nagyon figyelni kell, hogy ne szedd le túl későn, mert megkeményednek a szemek, és kevésbé lesznek édesek. Szerencsére némi rafinériával meg lehet állapítani, hogy ehető-e már a csemegekukorica; lássuk a praktikákat!

Idén szépen fejlődik a csemegekukorica, de mikor lehet leszedni? Fotó: Ripost

Elsőnek a bajusz árulkodik

Ahogy érik a kukorica, a bajusz elhervad, és barnulni kezd. Ez az első jele annak, hogy hamarosan lehet szüretelni a mézédes, saját termést – de nem jelenti azt, hogy máris letörheted a csövet. Ha a barnulás megkezdődött, érdemes bekukucskálni a levelek alá, és megnézni a szemeket. Ha már sárgák, akkor valószínűleg jó a kukorica; nyomd meg az egyik szemet a körmöddel, és ha tejes levet ereszt, akkor máris leszedheted a termést. 

Határozott mozdulattal törd le

Ha valaki még soha nem szedett kukoricát, mert az első termését szüreteli, meglepődhet, hogy milyen nehezen adja a csövet a növény. A titok nyitja, hogy nem húzni kell, hanem jó erősen megmarkolni, és határozott mozdulattal a föld felé húzni, vagyis letörni. Így könnyen lejön, és a növény se sérül meg. 

Minél előbb használd fel

Az érési folyamat nem áll meg a leszedés után, vagyis ha sokáig tárolod a csemegekukoricát, a szemek rengeteg cukrot és nedvességet veszítenek, és nem lesz olyan finom, mintha frissen megfőzöd. A csemegekukorica ugyanis akkor jó fogyasztásra, amikor még nem teljesen érett; a szemekben lévő fehér nedv miatt hívják tejes kukoricának is. Hűtőben egy-két napig eláll, de tovább nem érdemes várni vele; kerüljön minél előbb a fazékba!

Locsold, míg nőnek a csövek

Alapvetően a kukorica jól bírja a szárazságot, a fejlődésének két szakaszában azonban igényli a bőséges és rendszeres öntözést: amikor nő a növény, és amikor fejlődnek a kukoricaszemek. Ezért, ha már kezdenek kifejlődni a csövek, mindig tartsd nedvesen a növények alatt a talajt. Így szép, nagy csöveket szüretelhetsz.

 

 

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.