Létrehozva: 2023.07.18.

Itt a kukoricaszezon-segítünk kiválasztani és megfőzni a legfrissebbeket

Az átlagosnál is több csemegekukorica teremhet idén. Már csak ki kell választani a megfelelőt a piacokon és a boltokban, aztán pedig tökéletesre főzi. Ilyen a jó főtt kukorica!

Javában tart a sokak által kedvelt csemegekukorica fő szezonja. A legtöbben főve fogyasztják, de lehet sütni vagy grillezni is. Mit érdemes tudni a csöves kukoricáról és hogyan kell a lehető legízletesebbre főzni? Most kiderül!

kukorica, csemegekukorica, tengeri, piac
Segítunk kiválasztani a legfrissebb csemegekukoricát! Képünk illusztráció! Fotó: Zsedrovits Enikő / Dunaújvárosi Hírlap

Lesz bőven hazai csemegekukorica a boltokban

A tavalyival ellentétben idén a csapadék és a hőmérséklet egyaránt kedvezően alakult, öntözés nélkül is jó termésben bízhatnak a gazdálkodók-írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). Itthon az elmúlt években 30-34 ezer hektár közötti területen termesztettek kukoricát. A legnagyobb termőterületek Hajdú-Bihar vármegyében vannak, emellett Szabolcs-Szatmár-Bereg, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád és Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében is több ezer hektáron terem csemegekukorica. A termőterületnek csaknem 70 százaléka öntözött, a Magyarországon termesztett fajták között ugyanekkora a szuperédes fajták aránya. A belföldi fogyasztás fejenként csupán egy-másfél kilogramm évente, így a termésnek mintegy 95 százaléka külföldre kerül, ahol nagyon szeretik, mivel sokkal jobb minőségű, mint a távol-keleti.

Egy kis kukorica történelem

Az amerikai őslakosok életében már hétezer éve alapvető élelmiszernek számít, de nem csak mint ennivalót hasznosították. Szára és levele frissen takarmány, megszárítva alkalmas egyszerűbb épületek összeállítására, illetve tüzelésre, a szemek és az őket borító levelek pedig díszítő értékűek- olvasható a Tudatos Vásárlók Egyesületének kukorica-kisokosában. Hazánkba Törökország felől érkezett, ezért sokan a mai napig törökbúzaként emlegetik, de a származására (amerika) utalva nevezik tengerinek is.

Miért együk?

Magas a B1, B5, B9 és C-vitamintartalma, rostban gazdag és az ásványi anyag tartalma (vas, foszfor és magnézium) is magas. A kukorica fogyasztása kedvező a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében. Hatékonyan segít a tüdőt érő káros hatások tompításában. Az agyműködés serkentése révén fejleszti emlékezőképességünket is, ezen kívül a hatóanyagai felkészítik a mellékvesét a stressz-hatások kivédésére. A benne található cellulóz felszívja a gyomorban lévő nedvességet, ezért úgy érezhetjük, jól laktunk. Vagyis a fogyni vágyóknak is érdemes ebből a zöldségből rendszeresen fogyasztania.

kukorica, csemegekukorica, piac
Ilyen a friss és jól megfőzött csemegekukorica! Fotó: Kallus György / Világgazdaság

Mire figyeljünk a vásárlásnál?

Mivel a cukor a Nap melegének hatására keményítővé alakul, érdemes hűtött, vagy legalább a közvetlen napfénytől védett helyen tárolt kukoricát választani. A rajtahagyott levelek lassítják az átalakulást, és megkönnyítik a vásárlást is: ha élénkzöldek és erőteljesek, akkor a kukoricát nemrég szedték le. Az igazán friss kukoricaszemekből enyhe nyomásra tejszerű nedv folyik ki. Levelei eltávolítása nélkül hűtőszekrényben, laza nejlonzacskóban tárolhatjuk.

Így főzzük meg

Az alaposan megmosott levelek egy részét tegyük egy lábas aljába, majd helyezzük rá a kukoricát és egy kicsit a „hajából”, végül tegyünk a tetejére ismét egy réteg levelet. Öntsük fel annyi vízzel, amennyi ellepi, majd valamilyen súllyal (pl. tányér) akadályozzuk meg, hogy a kukoricák a víz tetején lebegjenek. Forrástól számítva nagyjából 10 percig főzzük, ennél tovább csak akkor, ha öregebbek a csövek. Sót ne tegyünk a főzővízbe, egy kis tejet vagy vajat viszont lehet.

Mikróban is meg lehet főzni

Sokkal nem gyorsabb, mint a tűzhelyen, de szükség esetén a mikróban is el lehet készíteni a főtt kukoricát. Ilyenkor a módszer a következő: nedvesítsünk be egy papírtörlőt, tekerjük bele a kukoricacsövet, tegyük a mikróba, majd magas fokozaton mikrózzuk 5 percig. Ha pedig túl sokat halmoztál volna fel belőle, íme egy recept, amivel új köntösbe öltöztetheted a csemegekukoricát:

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Alföldi Róbert Istenként látni vélte, amint Magyar Péter férfi napszemüvegben focizott

origo.hu

Tört-zúzott a magából teljesen kifordult Britney Spears

borsonline.hu

„Meghan Markle nem fogja elhozni a gyerekeket az Egyesült Királyságba még Károly király könyörgése ellenére sem”

mandiner.hu

Medgyessy megfejtette, s leszögezte: ekkor fog megbukni Orbán Viktor (VIDEÓ)

hirtv.hu

Nyilvánosan beismerte Karácsony, hogy meg sem mozdulhat Gyurcsányék nélkül + videó

origo.hu

Meghan Markle súlyos dolgot tett III. Károly királlyal

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Jó hír az autósoknak: jelentős üzemanyagár-csökkenés jön hamarosan

INSIDER

Karácsony lebuktatta magát: olyan interjút adott, hogy rengetegen fordítanak neki hátat

INSIDER

Összement a tejföl, a túró és a mosogatógép kapszula is kevesebb lett! Mutatjuk a konkrét termékeket

INSIDER

Mutatjuk a gyermekvédelmi törvénycsomag pontjait, komoly szigorítások léphetnek életbe

INSIDER

Fontos figyelmeztetés: így soha ne töltsd a telefonodat

INSIDER

Orbán Viktor üzent: „Budapesten változás kell!”

INSIDER

Vitályos Eszter: sorsdöntő választás lesz június 9-én Magyarországon

INSIDER

Váratlan bejelentés érkezett az üzemanyagárakról - Videó