tóth gabi
Nyáron nagy kedvenc a főtt kukorica, ki az aki nem evett még ilyen finomságot valamelyik strandon? Persze otthon is pont olyan ízletes lehet ez a finomság, ha ezt a néhány tanácsot megfogadod.
Ki ne szeretné nyáron az isteni csemegekukoricát? Szaftos, leves, illatos, finom és nagyon egészséges! Nem csoda, hogy egész családban nagy kedvenc. Kevesen ismerik azonban azt a két trükköt, amivel még finomabban lehet elészíteni.
Nagyon nézd meg a piacon, hogy melyik kukoricát veszed meg! Nagyon fontos, hogy még véletlenül se takarmánykukoricát válassz. Kellemes illatú, telt csöveket keress, rajtuk a sok csuhé jó előjel. Fonnyadt szemeű kukoricát ne vásárolj! Ha a bajusszálak frissnek tűnnek, az is szuper. Végezz frisseségi próbát: ha a kukorica szemekbe bele tudod mélyíteni a körmödet és a nyomás helyén fehér lé buggyan ki, akkor friss a kukorica. Akkor is jó a cső, ha a csuhéját könnyen le tudod szedni róla. Ha túlságosan rátapad a szemekhez, akkor ne vásárold meg. Ha a csövön a szemek össze vannak száradva, akkor véletlenül se azt válaszd.
Béleld ki az edény alját a kukorica csuhéleveleivel, ezek is ízesítik a csöveket. Szükség esetén vágd apróbb darabokra a kukoricacsöveket. A jól kiválasztott kukoricához főzéskor adj egy kevés tejet és vajat a vízhez. A tejbe-vajba fürösztött kukoricánál nincs ízletesebb, főzés közben ugyanis átveszi a kellemes aromákat. A maradék csuhéval takard be a csöveket, így főzd készre a kukoricát. Sót ne tegyél a vízbe, mert kemények lesznek tőle a szemek. A csemegekukorica a zsengeségtől függően 10-15 perc alatt megpuhul. Érdemes 10 perc forralás után néhány szemet leszedni az egyik cső végéről. Kóstold meg, vagy szúrj bele villát. Ha már kellőképpen puha, húzd le az edényt a tűzről.
FONTOS!
Evés előtt mindig sózd meg a kukoricát!
Jó étvágyat!
Nem csak ízletes a kukorica, de nagyon egészséges is. Bár magas a szénhidráttartalma, de vitaminokban, nyomelemekben és ásványi anyagokban is gazdag.Gluténmentes, így lisztérzékenyek is nyugodtan fogyaszthatják.