
Ne dobd ki a megrepedt cseresznyét, készíts belőle ecetet!
A bőséges csapadékmennyiség miatt rengeteg az érett, piros cseresznye, ami végig van repedve. Ezeket sem kell kidobni: amit nem bírtok megenni, abból isteni, egészséges ecet készülhet!
Felüdülés volt idén a rengeteg eső, a most érő gyümölcsöknek, így a cseresznyének azonban nem tett jót a rengeteg csapadék: az interneten sokan panaszkodnak arra, hogy az egyébként szép termés java megrepedt. Az ilyen gyümölcsöket kockázatos lekvárhoz, befőtthöz felhasználni, hiszen a repedések környékén, illetve bennük olyan mikroszennyeződések lapulhatnak meg, amiket alapos mosással sem lehet eltávolítani. Emiatt pedig nagyobb eséllyel romlik meg a lekvár, befőtt, hiába csírátlanítod a befőttes üvegeket, és sokszor hiába a hőkezelés, tartósítószer. A repedt cseresznye legtöbbször süteménybe kerül, vagy nyers elfogyasztásra; de ha akkora mennyiség van, amivel nem bírtok, érdemes ecetet készíteni belőle. Különleges íze miatt tökéletesen passzol vadhúsokhoz, marhahúshoz, sötét mártásokhoz – de a salátaöntetekhez adva is isteni hozzávaló. Mutatjuk, hogyan tudsz egyszerűen készíteni magadnak!

Cseresznye ecet recept
Hozzávalók:
- 2 kg cseresznye
- 20 dkg cukor
- 2 liter víz
- Egy ötliteres befőttesüveg
Elkészítés:
- Tisztítsd meg a cseresznyéket: magozd ki, vágd ki a rossz részeket, és alaposan mosd meg őket. Ezután tedd a befőttes üvegbe, és öntsd rá a cukrot.
- Készítsd elő a vizet, vagyis forrald fel, és hűtsd vissza. Ezután öntsd az üvegbe.
- Takard le a befőttesüveget vászonruhával vagy egy gézdarabbal, és tedd meleg, de árnyékos helyre. Itt hagyd erjedni; fontos, hogy olyan helyet válassz neki, ahol senkit nem zavar, mert erjedés közben erős szaga lesz. Három hétig érleld így az eceted, de közben ne felejtsd el naponta megkavarni egy fakanállal.
- Három hét elteltével szűrd le a cseresznye levét, majd töltsd vissza az üvegbe, és kösd le újra. Most már hűvös helyen érleld néhány hétig. Idővel fehér, kocsonyás réteg lesz a tetején; ez az ecetágy.
- Ha már 2-3 hetet érlelted az ecetet, akkor itt az ideje lefejteni! Fogj egy üres edényt, és helyezd el úgy, hogy alacsonyabbra kerüljön, mint a befőttes üveg. Tegyél bele egy csövet, szívd meg, és hagyd, hogy átcsorogjon az ecet a másik edénybe. Ha ezzel megvagy, töltsd az ecetet üvegekbe, zárd le, és tárold hűvös kamrában.
- Ha szeretnél még ecetet készíteni, ne dobd ki az ecetágyat, hanem tartsd meg; legközelebb fel tudod használni.






