5°C
9°C

Miklós névnapja

RETRO RÁDIÓ

Ne dobd ki a megrepedt cseresznyét, készíts belőle ecetet!

Létrehozva2023. 06. 19. 00:08

A bőséges csapadékmennyiség miatt rengeteg az érett, piros cseresznye, ami végig van repedve. Ezeket sem kell kidobni: amit nem bírtok megenni, abból isteni, egészséges ecet készülhet!

Felüdülés volt idén a rengeteg eső, a most érő gyümölcsöknek, így a cseresznyének azonban nem tett jót a rengeteg csapadék: az interneten sokan panaszkodnak arra, hogy az egyébként szép termés java megrepedt. Az ilyen gyümölcsöket kockázatos lekvárhoz, befőtthöz felhasználni, hiszen a repedések környékén, illetve bennük olyan mikroszennyeződések lapulhatnak meg, amiket alapos mosással sem lehet eltávolítani. Emiatt pedig nagyobb eséllyel romlik meg a lekvár, befőtt, hiába csírátlanítod a befőttes üvegeket, és sokszor hiába a hőkezelés, tartósítószer. A repedt cseresznye legtöbbször süteménybe kerül, vagy nyers elfogyasztásra; de ha akkora mennyiség van, amivel nem bírtok, érdemes ecetet készíteni belőle. Különleges íze miatt tökéletesen passzol vadhúsokhoz, marhahúshoz, sötét mártásokhoz – de a salátaöntetekhez adva is isteni hozzávaló. Mutatjuk, hogyan tudsz egyszerűen készíteni magadnak!

Glass,Bottle,Of,Homemade,Cherry,Brandy,Liqueur,Or,Wine,With
Különleges ecet készíthető a cseresznyéből. Fotó: Dementieva Iryna / Shutterstock

Cseresznye ecet recept

Hozzávalók:

  • 2 kg cseresznye
  • 20 dkg cukor
  • 2 liter víz
  • Egy ötliteres befőttesüveg

Elkészítés:

  • Tisztítsd meg a cseresznyéket: magozd ki, vágd ki a rossz részeket, és alaposan mosd meg őket. Ezután tedd a befőttes üvegbe, és öntsd rá a cukrot.
  • Készítsd elő a vizet, vagyis forrald fel, és hűtsd vissza. Ezután öntsd az üvegbe.
  • Takard le a befőttesüveget vászonruhával vagy egy gézdarabbal, és tedd meleg, de árnyékos helyre. Itt hagyd erjedni; fontos, hogy olyan helyet válassz neki, ahol senkit nem zavar, mert erjedés közben erős szaga lesz. Három hétig érleld így az eceted, de közben ne felejtsd el naponta megkavarni egy fakanállal.
  • Három hét elteltével szűrd le a cseresznye levét, majd töltsd vissza az üvegbe, és kösd le újra. Most már hűvös helyen érleld néhány hétig. Idővel fehér, kocsonyás réteg lesz a tetején; ez az ecetágy. 
  • Ha már 2-3 hetet érlelted az ecetet, akkor itt az ideje lefejteni! Fogj egy üres edényt, és helyezd el úgy, hogy alacsonyabbra kerüljön, mint a befőttes üveg. Tegyél bele egy csövet, szívd meg, és hagyd, hogy átcsorogjon az ecet a másik edénybe. Ha ezzel megvagy, töltsd az ecetet üvegekbe, zárd le, és tárold hűvös kamrában.
  • Ha szeretnél még ecetet készíteni, ne dobd ki az ecetágyat, hanem tartsd meg; legközelebb fel tudod használni.

 

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.