
3 ok, hogy idén miért ültess tormát a kertedbe
A legtöbben csak a boltban kapható, üveges változatát ismerik, pedig ez az egészséges évelő növény bármelyik kiskertben megterem. Ha van néhány négyzetméternyi szabad helyed, érdemes ültetni belőle!
Sokan a csípőssége miatt nem szeretik, másoknak pont emiatt a kedvence. Bár nem olyan népszerű, mint a mustár vagy a ketchup, és nagyon sok háztartásban csak húsvétkor kerül az asztalra, érdemes beiktatni az étrendedbe. A torma ugyanis az egyik legegészségesebb zöldség: kutatások bizonyítják, hogy vírus- és baktériumölő hatása fél napon át is tarthat. Ha van konyhakerted, érdemes saját tormát termesztened, hiszen nagyságrendekkel olcsóbb lesz így, mintha megvennéd a boltban. Mutatjuk, miért érdemes ültetned belőle!

1. Rendkívül igénytelen
Nem érzékeny a talajra, szinte bárhol szépen terem, bár tény, hogy a nyirkos, kötött agyagtalajokban fás és csípős lesz a termés; ilyen helyen érdemes magaságyásban nevelni. Árnyékban is megmarad, de inkább a napfényes helyeket kedveli, és fontos, hogy folyamatosan öntözd. De összességében ennyi a feladat a tormával: sem a kártevők, sem a betegségek nem támadják. Termesztheted balkonládában, magaságyásban, a kert egy elkülönített részén, ahol kordában tudod tartani a szaporodását. Ültetése egyszerű, a dugványokat tavasszal kell elültetni. Évelő növény, így minden évben számíthatsz a termésére.
2. Évekig terem
A torma ragaszkodó zöldség, soha nem az vele a hobbikertészek problémája, hogy kipusztult, hanem épp az ellenkezője: nehéz tőle megszabadulni. Ezért olyan helyre ültesd, ahol nem fog zavarni évek múlva sem, és nem tud más növényeket elnyomni terebélyes leveleivel.
3. Szinte minden részét felhasználhatod
Általában a gyökerét fogyasztjuk ecetes, reszelt tormaként sültekhez, sonkához, de a torma levele is finom: csípős, friss ízével minden salátát feldob. Savanyúságokba is szokták tenni a gyökerét, így ha tormát ültetsz, egy olcsó, könnyen nevelhető, sokoldalú zöldség kerülhet a birtokodba.
Igazi gyógyír!
Eredetileg gyógynövényként termesztették, hiszen vírus- és baktériumölő hatása mellett segíti az emésztést, javítja a vérkeringést, magas a vitamin- és ásványianyag-tartalma, és emellett a kalóriatartalma alacsony. Mikrotápanyagaival segít a vérnyomás karbantartásában, de a legnagyobb hasznát a megfázásos időszakban veheted, hiszen felsőlégúti-megbetegedések esetén segíti a váladéktermelődést, csökkenti az orrdugulást, enyhíti a köhögést. Egész évben szüretelheted a gyökereit – még a téli, fagyos hónapokban is –, de érdemes inkább ősszel szedni. Pincében, homokban tárolva akár egy évig is elállhat.






