Létrehozva: 2023.03.10.

Így készíthetsz magaságyást raklapból

Hamarosan ezerrel beindul a kerti szezon, még nem késő elkészítened! A magaságyásnak rengeteg előnye van, és ha akad otthon elfekvőben néhány felesleges raklap, akkor érdemes elkészítened. Minimális barkácstudás elég hozzá, mutatjuk lépésről-lépésre, mit kell tenned!

Néhány éve jöttek divatba a raklapbútorok, és nem véletlen, hiszen raklaphoz bármikor hozzá lehet jutni olcsón, sőt, van, hogy rendeléskor ingyen is szert tehetsz néhány darabra. A kopottas, viseltes darabokból készíthetsz szuper magaságyást, ami rengeteg hasznot hoz a kertben. Könnyebb művelni, hiszen nem kell hajlonganod, de akkor a leghasznosabb, ha a kertedben nem éppen ideális a talaj – elég csak az agyagos, köves talajokra gondolni. Emellett megnyújthatod vele a növénytermesztési szezont, vagyis ültethetsz bele korábban, mint szabad földbe, és ősszel hosszabb ideig teremnek benne a növények. Ennek az az oka, hogy mivel magasan van, sokkal jobb a fagytűrő képessége, így a növényeid megússzák a kora tavaszi és az őszi fagyokat. Drága mulatság elkészíteni, de ha van kéznél néhány raklapod, akkor olcsón megúszhatod – és évekig szolgálni fog téged. Mutatjuk, hogyan tudsz készíteni magadnak raklap-magaságyást!

Simple,Raised,Bed,In,The,Garden,Built,From,Pallets
A raklapból készült magaságyás mutatós része lehet a kertnek Fotó: kelifamily / Shutterstock

Kezdd a tervezéssel!

Ha van otthon raklapod, számold ki, mennyi magaságyásra elegendőek. A legegyszerűbb megoldás, ha négy darab felhasználásával összeraksz egy 1x1 méteres ágyást; de ha több raklap van kéznél, akkor hosszabbat, nagyobbat is készíthetsz. Nézd meg, hova kerül majd a kertben, számold ki a méreteket, mielőtt elkezdenéd méretre vágni a raklapokat! Ha nincs otthon saját, de tudsz olcsón beszerezni, akkor számold ki, mennyi anyagra lesz szükséged; mérd le a leendő magaságyás helyét, mielőtt beszerző körútra indulsz. 

Készítsd elő a faanyagot!

Ha megvannak a raklapok, kiszámoltad a méreteket, akkor jöhet a szabás: vágd méretre a raklapokat, ha szükséges, majd illeszd a helyükre őket, és nézd meg, hogy tökéletes-e a magaságyásod kerete. De még ne csavarozd őket össze; ahhoz, hogy hosszú ideig kiszolgáljon, érdemes kezelni a raklapokat is. Fontos, hogy ne használj vegyi anyagokat tartalmazó festéket, hiszen a belőlük kiszivárgó káros vegyületeket a magaságyás földjéből felszívhatják a zöldségek. A legjobb, ha vizes bázisú lazúrral kezeled a raklapokat. Előtte érdemes átcsiszolni őket, így a lazúr eljut a fa mélyebb rétegeibe, és hosszabb ideig tartó védelmet ad. Érdemes két rétegben lazúrozni a fát, úgy, hogy mielőtt a másodikat felviszed, vársz 24 órát. A második réteg előtt is csiszold le finoman a fa felületét, de ne menj túl mélyre a csiszolópapírral. Ha a kezelés megvan, össze is lehet állítani a magaságyást – egyszerűen csak állítsd fel, majd csavarozd össze a raklapokat, és jöhet a feltöltés.

High,Bed,Of,Wooden,Pallets
Nem mindegy, hogyan töltöd fel! Fotó: OMfotovideocontent / Shutterstock

Így töltsd fel

Első lépésként tegyél vakondhálót a magaságyás aljára, az oldalait pedig érdemes kibélelni geotextíliával. Utána jöhetnek a rétegek: alulra kerüljenek az ágak, gallyak, rá szalma, fűnyesedék, végül avar, és arra a termőföld. Így folyamatosan komposztálódnak a benne lévő anyagok, és a magaságyás évekig ellátja majd hasznos tápanyagokkal a növényeidet.

OTTHONKA

Megduplázza a termésedet ez a primitív, de rafinált ültetési módszer

Gyönyörűen fognak fejlődni a növényeid!

OTTHONKA

Megduplázza a termésedet ez a primitív, de rafinált ültetési módszer

Gyönyörűen fognak fejlődni a növényeid!

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Újabb, borzasztó dolog derült ki a gyorsételekről

origo.hu

Elképesztő fotók kerültek elő Szandi múltjából

borsonline.hu

„Az a kérdés, hogy ez szívedre vagy az eszedre hallgatsz” – Gyöngyi meghozta a végső döntést, Csabi azonnal könnyekben tört ki

vg.hu

Széll Tamás helyett új séfet igazolt a Lidl

ripost.hu

Házasság első látásra: Petra és András újra együtt!

mandiner.hu

Váratlan üzenet Németországból: „Hálásak lehetünk Magyarországnak!"

origo.hu

Az aljas zenediktátor évekig kínozta, az élete tönkrement, borzalmas kínok közt halt meg

mindmegette.hu

Csodaszer a konyhából, ami ragyogó tisztává varázsolja a zuhanykabin üvegfelületét

origo.hu

Elárasztanak minket a poloskák, ilyen veszélyesek még sosem voltak

ripost.hu

Sztárok bulizás közben - Galéria

ripost.hu

Hajrá: Liverpool! Szoboszlaiék az élen, csodacsapatot is megelőznek

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

OTTHONKA

Mutatjuk, mit kell tenni most a málnával, hogy nyáron szuper termés legyen

OTTHONKA

Ez történik a kenyérrel, ha zellert teszel mellé

OTTHONKA

Így gondozd most az epret, hogy májusra gyönyörű termésed legyen

OTTHONKA

Ha így gondozod a muskátlit, soha többet nem sárgulnak majd a levelei

OTTHONKA

Leszámol a hangyákkal a lyukas alufóliabomba

OTTHONKA

Mutatjuk, miért érdemes lakást venni a körúton

OTTHONKA

Ultrahanggal a vakondok ellen? Ez tényleg működik!

OTTHONKA

Így választhatsz jó zöldségpalántákat