Létrehozva: 2023.02.18.

Tuja helyett ezt a növényt ültesd tavasszal, hogy szép sövényed legyen

Nagyon úgy fest, hogy leáldozott ennek a népszerű örökzöldnek. Ha idén tervezel sövényt telepíteni, mutatjuk, mit érdemes választanod tuja helyett. Ezek a növények mutatósak, és ellenállnak az időjárás viszontagságainak.

Már múlt tavasszal extrém méreteket öltött a tujának, ennek a népszerű örökzöldnek a pusztulása, szinte nincs olyan része az országnak, ahol úton-útfélen ne láthatnánk barnuló, kiszáradt példányokat. Aki sövényt tervez, ma már inkább nem tujában, hanem másban gondolkodik. Könnyen lehet, hogy benned is felmerült a kérdés, mit lehetne ültetni tuja helyett, ami bírja a mostoha körülményeket. Akár pótolni szeretnéd az elhullott tujákat, akár új sövényt szeretnél a kertedben, mindenképpen érdemes új fajtákat választani. Hamarosan elmúlnak a fagyok, kienged a föld, és lehet kezdeni a tavaszi ültetéseket – beleértve a dísznövényeket is. Mutatjuk, mi lehet ideális tuja helyett, ha szép, örökzöld sövényt szeretnél.

Tuja helyett érdemes inkább mást választani. Fotó: Pixabay.com

Kínai boróka

Juniperus,Chinensis,"blue,Point",Branches
A kert dísze lehet a kínai boróka. Fotó: Erlif Mith / Shutterstock

Rokona a tujának, de sokkal jobban viseli a szárazságot. Bár lassabban nő, érdemes telepíteni, mert metszéssel teljesen zárt falat alkot sövényként, kékeszöld leveleivel pedig igencsak mutatós. Betegségekre pedig egyáltalán nem fogékony. 

Tiszafa

Átláthatatlan sövénnyé nevelhető. Fotó: Pixabay.com

Az egyik leglassabban növekedő sövénynövény, de megéri a türelmet, hiszen még akkor is képes besűrűsödni, ha már idős, és vastag a törzse – sok sövénynél probléma, hogy az alja felkopaszodik, ahogy idősödik a növény, például a Leyland ciprusnál is ez a helyzet. A tiszafa másik nagy előnye, hogy hazánkban őshonos, így jól viseli a néha szélsőségesen száraz nyarakat. Betegségekre nem annyira fogékony, így tuja helyett kiváló választás lehet, de azt figyelembe kell venni telepítés előtt, hogy mérgező növény, így nem tanácsos olyan helyre ültetni, ahol gyerekek, háziállatok hozzáférnek.

Babérmeggy

Nem csak sövényként, szoliterként is mutatós. Fotó: Pixabay.com

Nagyszerűen formázható, gömböt, akár kockát is lehet nyírni belőle, ráadásul igencsak gyorsan nő. Mivel sűrű az ágrendszere, hamar átláthatatlan sövénnyé lehet formázni. Fényes, élénkzöld, bőrszerű leveleivel és májusban nyíló, fehér virágaival nagyon mutatós. Nem csak sövény, de az előkert dísze is lehet belőle.

Korallberkenye

Igazi színfolt a kertben. Fotó: Pixabay.com

Ragyogó, piros levelei feldobják a kertet, télen-nyáron gazdagítja az összképet ez a pompás növény. Jól formázható, nyírható, és akár 2-3 méteres magasságot is elérhet. Napos vagy félárnyékos helyen fejlődik a legszebben. Bár nem nő túlságosan sűrűre, nagy méretű levelei miatt így is alkalmas térelválasztó sövénynek, hiszen ahogy növekszik, egy idő után teljesen átláthatatlan falat alkot, így segít megőrizni a privát szférát a kertben.

Arany hamisciprus

Kordában kell tartani, mert pokoli gyorsan nő. Fotó: Pixabay.com

Gyorsan nő, akár 10-15 méteres magasságot is elérhet, tuja helyett az egyik legjobb választás. Jobban tűri a szárazságot, de ez nem jelenti azt, hogy kánikulában ne kellene öntözni. Rendszeres nyírással két-három év alatt sövénnyé alakítható. 

Menthetetlenek a tuják?

Több oka is van, hogy sorra hullanak el ezek a pompás dísznövények a magyar kertekben: az egyik, hogy a magyar klíma nem igazán ideális számukra, főleg nem az aszályos, forró nyarak, melyek az elmúlt években jellemzőek voltak. A tujának ugyanis, bár melegben érzi jól magát, ha 30 Celsius foknál magasabb a hőmérséklet, és száraz a levegő, legyengül a védekezőképessége. Hiszen a forró időjárás, az erősen tűző nap nem csupán a lombjában okoz károkat, de a rekkenő hőségben átmelegedett talaj miatt a hajszálgyökerek is sérülnek, így a vízfelszívó képessége is csökken. Mindezek után könnyebben megtámadják a kártevők és kórokozók. A tujáknál az aknázómoly, a pajzstetű és a boróka-díszbogár hatalmas pusztítást képes végezni, de a legnagyobb problémát az ősszel támadó kabatinás hajtáselhalás okozza. A megbarnult tuják megmentésével mindezek ellenére is érdemes próbálkozni az elhalt részek levágásával, de emellett létfontosságú, hogy magát a növényt is erősítsd: kapjon bőségesen trágyát, és rendszeresen, ha kell, minden nap öntözd! Így meglehet, hogy a mostoha körülmények és a kártevők, kórokozók támadásai ellenére is erőre kap, és még sokáig szép maradhat.

Forrás: Lakáskultúra

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

A TV2 házaspárja váratlanul különvált

origo.hu

Stana Alexandra elmondta, ki most az egyetlen férfi az életében

borsonline.hu

Ennél cukibb ma már nem lesz: így örül Puskás Peti mesedalának csöpp kisfia

vg.hu

Varga Judit egykori kabinetfőnöke kitálalt a Mandinernek

ripost.hu

Nem akárkivel fotózták le Szoboszlait a budapesti éjszakában

origo.hu

Zelenszkij őrült bejelentést tett, minden megváltozik

lakaskultura.hu

Új élet a városon kívül, egy kortárs stílusú otthonban

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Elhagyta az országot, Cipruson hunyt el minden idők egyik legjobb magyar csatára

ripost.hu

Örömhírt jelentett be Tóth Vera, Tóth Gabi elsők közt gratulált

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

OTTHONKA

Sokkal finomabb lesz az újhagyma, ha ezt a trükköt beveted ültetéskor

OTTHONKA

5 szuper tipp, hogy fantasztikus legyen tavaszra a terasz

OTTHONKA

Így tervezd meg a konyhakerted, hogy biztosan elég legyen a termés

OTTHONKA

Így mosd ki a terítőt, hogy tényleg ragyogjon az ünnepi asztalon

OTTHONKA

Odaégett az étel? Ezzel az egyszerű trükkel pofonegyszerűvé válik a súrolás!

OTTHONKA

Elindult a hajrá: eddig lehet ingyenesen lakásbiztosítást cserélni

OTTHONKA

Ezért mosd le tavasszal a tujáidat a kertben! Gyönyörűek lesznek nyárra

OTTHONKA

Vesd be a fokhagymát, és gyönyörűek lesznek a növényeid