tóth gabi
Alapfűszer a konyhában, ezért akinek van veteményese, szinte kötelező vetnie legalább egy sort. Ha szeretnéd, hogy mindig legyen friss petrezselyem a háznál, akkor ezzel a módszerrel garantált a siker!
Petrezselyemzöld nélkül nincs főzés: hiszen ez a zöldfűszer nem hiányozhat a levesekből, főzelékekből, köretekből, de díszítésképpen is bátran használhatod. Amellett, hogy isteni íze van, az egészségre is jótékony hatású, hiszen rengeteg C-vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. Az üzletekben a petrezselyemzöld is egyre drágább, így, ha van kerted, érdemes minél többet vetni belőle. Szerencsére kis helyen is bőségesen terem, és nem csupán a konyhakertben találhatsz neki helyet, de díszítésképpen a virágágyások mellé is tehetsz egy-egy sort. Mutatjuk, hogyan lehet minél hamarabb friss petrezselymed!
Március elején van itt az ideje
Mivel hidegtűrő növény, így február végén-március elején már el lehet vetni apró magjait az előkészített ágyásokba – abban az esetben, ha már nem fagyott a talaj. Akár gyökérpetrezselymet, akár metélőpetrezselymet választasz, mindkettő bírja a strapát, ha visszahűl az idő, nem fognak elfagyni.
Jó mélyen ásd fel a talajt
Ha gyökérpetrezselymet szeretnél a konyhakertedben termeszteni, akkor fontos, hogy jó mélyen műveld meg a talajt, hiszen ha tömör, nem elég porhanyós, a karógyökerek hosszúak és vékonyak lesznek, elágaznak. Ezért legalább 20-40 centiméteres mélységben ásd fel a talajt. Metélőpetrezselyem esetén azonban nem kell ilyen mélyre ásnod, hiszen ennek eleve elágazók a gyökerei – de cserébe sokkal több friss petrezselyemzöldet szüretelhetsz róla.
Jöhetnek a magok!
Igencsak apró magjai vannak, melyeket érdemes előkészíteni a vetés előtt, hogy minél előbb lehessen petrezselyemzölded. A magokat keverd össze a vetés előtti napon nyirkos homokkal, és tedd meleg helyre, hogy beindulhasson a csírázás. A felásott ágyás talaját gereblyével igazítsd el; legyen jó porhanyós a föld. Jelöld ki a sorokat 30 centiméteres távolságra egymástól, majd kapával húzz 3-4 centi mélységű vetőbarázdát, amit alaposan öntözz be, hogy jó nedves legyen. Ezután jöhetnek a magok, melyeket igyekezz lehetőleg egymástól 3-4 centire vetni, hogy minél kevesebbet kelljen később egyelni. Takard be a magokat, jól nyomkodd meg a talajt, és nincs más dolgod, mint időnként megöntözni az ágyásokat, ha nincs csapadék.
Készülj fel, hogy sokat fogsz guggolni mellettük
A petrezselyem hosszú idő után kel ki, ez alatt folyamatosan nedvesen kell tartani a földjét. Mivel sokára bújik elő, mindenképpen el fog gazosodni, de vegyszeres védekezés helyett maradj a hagyományos módszernél: vagyis kézzel csipegesd ki az apró gyomokat. Amikor már kibújtak a petrezselyem-növénykék, és legalább négy-öt valódi levelük van, kezdődhet a ritkítás. Húzd ki a felesleges szálakat úgy, hogy a megmaradt növények egymástól legalább egy-két centi távolságra legyenek. Két-három hét múlva kell megismételni a műveletet akkor, amikor már a növények levelei összeérnek; ekkor két-két és fél centi helyet hagyj közöttük. Ezeket a lépéseket a petrezselymek fejlődésével addig kell ismételni, míg végül már 4-5 centis távolság marad a növények között. Ezután már csak a rendszeres gazolás a feladat velük, no meg a folyamatos szüret, hiszen ilyenkor már fogyaszthatók a petrezselyem zöld levelei.