RETRO RÁDIÓ

Ezzel a trükkel már most is lehet friss petrezselymed

Létrehozva2023. 02. 27. 11:00

Alapfűszer a konyhában, ezért akinek van veteményese, szinte kötelező vetnie legalább egy sort. Ha szeretnéd, hogy mindig legyen friss petrezselyem a háznál, akkor ezzel a módszerrel garantált a siker!

Petrezselyemzöld nélkül nincs főzés: hiszen ez a zöldfűszer nem hiányozhat a levesekből, főzelékekből, köretekből, de díszítésképpen is bátran használhatod. Amellett, hogy isteni íze van, az egészségre is jótékony hatású, hiszen rengeteg C-vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. Az üzletekben a petrezselyemzöld is egyre drágább, így, ha van kerted, érdemes minél többet vetni belőle. Szerencsére kis helyen is bőségesen terem, és nem csupán a konyhakertben találhatsz neki helyet, de díszítésképpen a virágágyások mellé is tehetsz egy-egy sort. Mutatjuk, hogyan lehet minél hamarabb friss petrezselymed!

Friss petrezselyemzöld mindig kell a konyhában! Fotó: Pixabay.com

Március elején van itt az ideje

Mivel hidegtűrő növény, így február végén-március elején már el lehet vetni apró magjait az előkészített ágyásokba – abban az esetben, ha már nem fagyott a talaj. Akár gyökérpetrezselymet, akár metélőpetrezselymet választasz, mindkettő bírja a strapát, ha visszahűl az idő, nem fognak elfagyni. 

Jó mélyen ásd fel a talajt

Ha gyökérpetrezselymet szeretnél a konyhakertedben termeszteni, akkor fontos, hogy jó mélyen műveld meg a talajt, hiszen ha tömör, nem elég porhanyós, a karógyökerek hosszúak és vékonyak lesznek, elágaznak. Ezért legalább 20-40 centiméteres mélységben ásd fel a talajt. Metélőpetrezselyem esetén azonban nem kell ilyen mélyre ásnod, hiszen ennek eleve elágazók a gyökerei – de cserébe sokkal több friss petrezselyemzöldet szüretelhetsz róla.

Jól  viseli a hűvösebb időjárást, ezért korán lehet vetni. Fotó: Pixabay.com

Jöhetnek a magok!

Igencsak apró magjai vannak, melyeket érdemes előkészíteni a vetés előtt, hogy minél előbb lehessen petrezselyemzölded. A magokat keverd össze a vetés előtti napon nyirkos homokkal, és tedd meleg helyre, hogy beindulhasson a csírázás. A felásott ágyás talaját gereblyével igazítsd el; legyen jó porhanyós a föld. Jelöld ki a sorokat 30 centiméteres távolságra egymástól, majd kapával húzz 3-4 centi mélységű vetőbarázdát, amit alaposan öntözz be, hogy jó nedves legyen. Ezután jöhetnek a magok, melyeket igyekezz lehetőleg egymástól 3-4 centire vetni, hogy minél kevesebbet kelljen később egyelni. Takard be a magokat, jól nyomkodd meg a talajt, és nincs más dolgod, mint időnként megöntözni az ágyásokat, ha nincs csapadék.

Készülj fel, hogy sokat fogsz guggolni mellettük

A petrezselyem hosszú idő után kel ki, ez alatt folyamatosan nedvesen kell tartani a földjét. Mivel sokára bújik elő, mindenképpen el fog gazosodni, de vegyszeres védekezés helyett maradj a hagyományos módszernél: vagyis kézzel csipegesd ki az apró gyomokat. Amikor már kibújtak a petrezselyem-növénykék, és legalább négy-öt valódi levelük van, kezdődhet a ritkítás. Húzd ki a felesleges szálakat úgy, hogy a megmaradt növények egymástól legalább egy-két centi távolságra legyenek. Két-három hét múlva kell megismételni a műveletet akkor, amikor már a növények levelei összeérnek; ekkor két-két és fél centi helyet hagyj közöttük. Ezeket a lépéseket a petrezselymek fejlődésével addig kell ismételni, míg végül már 4-5 centis távolság marad a növények között. Ezután már csak a rendszeres gazolás a feladat velük, no meg a folyamatos szüret, hiszen ilyenkor már fogyaszthatók a petrezselyem zöld levelei.

 

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.