2 hónapja

Ne dobd ki a fahamut, eszméletlen, mi mindenre jó

Már beindult a fűtési szezon, ha van kályhád, könnyen lehet, hogy már túl is vagy az első begyújtáson. Ha eddig nem gyűjtötted a fahamut, érdemes egy zárható edényt beszerezni erre a célra: ugyanis rengeteg mindenre felhasználhatod.

Aki kályhával fűt, annak rengeteg fahamu termelődik egy-egy fűtési szezon során. Sokan nem tudják, mit kezdjenek vele, van, aki elviteti a szemetesekkel – pedig érdemes gyűjteni, hiszen nem csupán a kertben, a háztartásban is hasznát veheted. Érdemes egy fedeles edényt beszerezni, és gyűjteni – ahogyan nagyanyáink tették, akik még rutinszerűen használták a fahamut a házban, ház körül. Mutatjuk, mi mindenre jó!

Cleaning,The,Fireplace.,Ash,And,Charred,Piece,Of,Wood,Lying
Fotó: Shutterstock

1. Kiváló tisztítószer

Lúgos kémhatása miatt a fahamu tökéletes tisztítószer lehet; persze bárhol nem szabad használni, de jó néhány tárgyadat újjá varázsolhatod vele. A porcelán tárgyak, zománcozott edények súrolására tökéletes egy kevés nedves fahamu, de az üvegpoharak is csillogóak lesznek tőle. A nedves hamuval történt kezelés után a tárgyakat mindig bő vízben öblítsd le, és töröld szárazra.

2. A legjobb koromeltávolító

Ha olyan kályhával fűtesz, aminek ablakos a tűztere, akkor bizonyára tudod, milyen bosszantó, ha a korom megtelepszik az üvegen. Bár ez elvileg csak akkor fordul elő, ha nem jól tüzeltél a kályhában, mindenkivel megesik, hogy néha kormos lesz az üveg. De ilyenkor jön jól a fahamu, ami rögtön kéznél is van: fogj egy nedves rongyot, mártsd bele a hamuba, majd alaposan dörzsöld át vele az üveget. Utána újságpapírral töröld szárazra – olyan lesz, mint új korában!

3. Csodát tesz a kertben

Ha most nem is látod hasznát, jövőre annál nagyobb kincs lesz a télen gyűjtött fahamu, hiszen a kertben számtalan módon felhasználhatod. Ha megtámadja a hagymalégy a hagymádat, csak szórj egy keveset a tövek köré; pár nap múlva eltűnik a kártevő. Nagyanyáink a krumplibogár ellen is fahamuval védekeztek, egyszerűen szórj a növényekre egy kevés hamut, elkerülik majd az ágyásaidat. De a fahamu nem csak a kártevők ellen jó: magas foszfor- és káliumtartalmának köszönhetően gazdag tápanyagforrás a növényeid számára. Tavasszal forgasd ásáskor a konyhakert földjébe, szórj a rózsák, szőlőtőkék, gyümölcsfák alá is egy keveset.

Gardener,Mixing,Wood,Burn,Ash,Powder,In,Garden,Black,Soil
Fotó: Shutterstock

4. Elűzi a patkányokat

Télen az egerek, patkányok szeretnek meghúzódni a sufnikban, garázsokban, fás kamrákban. Ha teszel a sarkokba egy-egy kupac fahamut, nem fognak bemenni az épületbe.

5. A legjobb síkosságmentesítő

Ha beköszöntenek a fagyok, és jeges lesz a járda az udvaron, a ház előtt, akkor szórj rá vékony rétegben egy kevés fahamut. Nem káros, mint a sózás, és azonnal elolvaszja a jeget. Emellett a talajt is javítja.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!