
Mikor és hogyan kell leszedni a diót? Most kiderül
Sokan már tűkön ülnek, hogy végre betakaríthassák a diót; ám nem mindegy, mikor fogsz hozzá, és az sem, hogyan. Hiszen a cél az, hogy egész télen elálljon, és ne romoljon meg...
Ha van diófád, akkor hatalmas kincs birtokában vagy, hiszen ez a csonthéjas gyümölcs nagyon drágán kapható. A dió nagyon egészséges, hiszen telis-tele van vitaminokkal, rostokkal és ásványi anyagokkal, és nem mellesleg erősíti az immunrendszert is. Már csak néhány hét, és jön a szüret; érdemes minél többet eltenni belőle télire. Nem mindegy azonban, hogyan csinálod, hiszen ahhoz, hogy egész télen elálljon, a diót nem lehet sem túl korán, sem túl későn leszedni – és az is fontos, hogyan történik a betakarítás. Mutatjuk, mire érdemes figyelni!

Megmutatja a fa, mikor jó a termés
A diót akkor lehet leszüretelni, ha a kopácsa szétnyílt, és a kemény diószem már könnyen kiesik belőle. Ha ezt látod a termésen, mindössze néhány heted van arra, hogy betakarítsd. Ez általában szeptember közepén-végén már bekövetkezik; attól is függ, hogy milyen fajta diófád van, és hogy milyen az időjárás.
Ne hagyd a földön
Sokan megvárják, míg lehull a termés, és a földről szedik össze a diót. Bár ez a módszer kényelmes, megvan a hátránya: ugyanis ha túl sokat marad a földön a dió, akkor megbarnul a héja, és csökken a tápanyagtartalma – valamint az íze is rosszabb lesz. Érdemes tehát inkább tudatosan szüretelni, és leszedni a fáról a termést.

Óvatosan a leveréssel!
Kisebb fákat elég megrázni, máris lehull az érett termés; célszerű egy fóliát teríteni a fa alá, hogy ne a fűből kelljen kiszedegetni a diókat. Nagyobb fánál azonban szükség van egy jó hosszú botra, amivel le lehet verni a diót. Tévhit, hogy minél erősebben kell verni az ágakat, hogy jövőre jobban teremjen, hiszen az erős ütésektől sérülnek a következő évi termőrügyek, és épphogy kevesebb lesz a termés! Ezért, ha bottal vered le a diókat, legyél nagyon óvatos; az érett szemek kisebb ütésre is lehullanak, nem kell erősen elverni a fát!
Nem lehet egyből tárolni
A frissen szedett diónak magas a nedvességtartalma, ami miatt nem állna el télen: ha így rakod el, megpenészedhet. Mielőtt a kamrába kerülne, a diótermést ki kell szárítani: terítsd ki olyan helyen, ahol sok napfény éri őket, száraz meleg van, és jól jár a levegő. Fontos, hogy száraz helyen legyenek, és ne áztassa őket az eső. Néhány hét alatt kiszáradnak; ekkor teheted el őket a kamrába. Soha ne használj műanyag zacskót, zsákot a tároláshoz, inkább laza szövetzsákot. Hűvös, száraz helyen a dió akár három évig is eláll, ha héjastul teszed el.






