RETRO RÁDIÓ

Mikor és hogyan kell leszedni a diót? Most kiderül

Létrehozva2022. 08. 28. 08:20

Sokan már tűkön ülnek, hogy végre betakaríthassák a diót; ám nem mindegy, mikor fogsz hozzá, és az sem, hogyan. Hiszen a cél az, hogy egész télen elálljon, és ne romoljon meg...

Ha van diófád, akkor hatalmas kincs birtokában vagy, hiszen ez a csonthéjas gyümölcs nagyon drágán kapható. A dió nagyon egészséges, hiszen telis-tele van vitaminokkal, rostokkal és ásványi anyagokkal, és nem mellesleg erősíti az immunrendszert is. Már csak néhány hét, és jön a szüret; érdemes minél többet eltenni belőle télire. Nem mindegy azonban, hogyan csinálod, hiszen ahhoz, hogy egész télen elálljon, a diót nem lehet sem túl korán, sem túl későn leszedni – és az is fontos, hogyan történik a betakarítás. Mutatjuk, mire érdemes figyelni!

Fotó: Pixabay.com


 

Megmutatja a fa, mikor jó a termés

A diót akkor lehet leszüretelni, ha a kopácsa szétnyílt, és a kemény diószem már könnyen kiesik belőle. Ha ezt látod a termésen, mindössze néhány heted van arra, hogy betakarítsd. Ez általában szeptember közepén-végén már bekövetkezik; attól is függ, hogy milyen fajta diófád van, és hogy milyen az időjárás.

 

Ne hagyd a földön

Sokan megvárják, míg lehull a termés, és a földről szedik össze a diót. Bár ez a módszer kényelmes, megvan a hátránya: ugyanis ha túl sokat marad a földön a dió, akkor megbarnul a héja, és csökken a tápanyagtartalma – valamint az íze is rosszabb lesz. Érdemes tehát inkább tudatosan szüretelni, és leszedni a fáról a termést.

Fotó: Pixabay.com

Óvatosan a leveréssel!

Kisebb fákat elég megrázni, máris lehull az érett termés; célszerű egy fóliát teríteni a fa alá, hogy ne a fűből kelljen kiszedegetni a diókat. Nagyobb fánál azonban szükség van egy jó hosszú botra, amivel le lehet verni a diót. Tévhit, hogy minél erősebben kell verni az ágakat, hogy jövőre jobban teremjen, hiszen az erős ütésektől sérülnek a következő évi termőrügyek, és épphogy kevesebb lesz a termés! Ezért, ha bottal vered le a diókat, legyél nagyon óvatos; az érett szemek kisebb ütésre is lehullanak, nem kell erősen elverni a fát!

 

Nem lehet egyből tárolni

A frissen szedett diónak magas a nedvességtartalma, ami miatt nem állna el télen: ha így rakod el, megpenészedhet. Mielőtt a kamrába kerülne, a diótermést ki kell szárítani: terítsd ki olyan helyen, ahol sok napfény éri őket, száraz meleg van, és jól jár a levegő. Fontos, hogy száraz helyen legyenek, és ne áztassa őket az eső. Néhány hét alatt kiszáradnak; ekkor teheted el őket a kamrába. Soha ne használj műanyag zacskót, zsákot a tároláshoz, inkább laza szövetzsákot. Hűvös, száraz helyen a dió akár három évig is eláll, ha héjastul teszed el.

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.