kulcsár edina
Tápanyagban gazdag humuszt ad, és elnyeli a konyhai hulladékot; nem véletlen, hogy egyre többen terveznek komposztálót a kertjükbe. Nem mindegy azonban, hogyan fogsz neki, mutatjuk a komposztálás alapjait!
A kerti hulladék sokaknak fejtörést okoz, főleg, hogy most már tilos elégetni; de nem is kell: a levágott vesszők, a fűnyesedék, a hullott avar és a konyhai hulladék mind mehet a komposztálóba, ahol lebomlanak, és tápanyagokban gazdag humusz lesz belőlük. Ez igazi kincs a kertben, hiszen a zöldségek, virágok, dísznövények alá bátran kiszórhatod. Ha komposztálsz, azzal a környezetnek is jót teszel, hiszen nem szállítják el a hulladékot a kertedből, hanem helyben újrahasznosul. Nem mindegy azonban, hogyan komposztálsz, hiszen fontos betartani az arányokat, és azt is érdemes megtervezni, hol legyen a komposztáló, és mekkora legyen.
1. Ne a napra kerüljön
A legjobb hely a komposztálónak a kert egy félreeső része, ami mégis könnyen megközelíthető a házból kimenve; de a legfontosabb, hogy félárnyékos helyen legyen. Arra is figyelj, hogy a szomszédokat ne zavarja.
2. Egyszerű elkészíteni
Ha van maradék anyagod, és némi kézügyességed, akkor magad is készíthetsz komposztálót: lehet fém hálós, vesszőből fonott vagy használt raklapokból is megépítheted. Arra minden változatnál figyelni kell, hogy jól szellőzzön, és könnyen tudd benne forgatni az anyagokat, tehát hozzáférj a kupachoz. Ha nem szeretsz barkácsolni, vásárolhatsz is ládát. Általában egy négyfős családnak egy 1-1,5 m3-es komposztáló elég szokott lenni.
3. Nem kerülhet bele bármi
Ahhoz, hogy beinduljanak a lebontó folyamatok, nem mindegy, hogy mit és milyen arányban teszel a komposztba. Figyelni kell a nitrogén és a szén arányára, hiszen, ha valamelyikből nincs elegendő, akkor nem a lebomlás, hanem rothadás indul be, és bűzös lesz a komposztáló (ideális esetben szinte semmilyen szaga nincsen). Így érdemes összeállítani az arányokat: 75% zöld hulladék (ez lehet gyümölcs, fű, zöldség) 25% barna hulladékot kell adni hozzá – vagyis gallyakat, forgácsot.
4. Igényel némi gondoskodást
Érdemes a komposztálót időnként leellenőrizni: kellőképpen meleg kell legyen, nem szabad, hogy penészedjen, és semmilyen rossz szaga nem lehet. Ha így van, akkor nincs elég oxigén, vagyis át kell keverni vasvillával. A nedvességre is figyelni kell: ha kiszárad, meg kell locsolni, ha túl nedves, akkor rothadás indulhat be, ezért száraz hulladékot kell hozzáadni.
5. Ezeket semmiképpen ne tedd bele
Bármi nem kerülhet a komposztálóba: húsféléket, csontokat tilos, ahogy tojást, sütés után maradt olajat, és minden olyasmit, ami vegyszert tartalmaz.