RETRO RÁDIÓ

Erre figyelj, ha komposztálót szeretnél a kertedbe

Létrehozva2022. 08. 15. 17:51

Tápanyagban gazdag humuszt ad, és elnyeli a konyhai hulladékot; nem véletlen, hogy egyre többen terveznek komposztálót a kertjükbe. Nem mindegy azonban, hogyan fogsz neki, mutatjuk a komposztálás alapjait!

A kerti hulladék sokaknak fejtörést okoz, főleg, hogy most már tilos elégetni; de nem is kell: a levágott vesszők, a fűnyesedék, a hullott avar és a konyhai hulladék mind mehet a komposztálóba, ahol lebomlanak, és tápanyagokban gazdag humusz lesz belőlük. Ez igazi kincs a kertben, hiszen a zöldségek, virágok, dísznövények alá bátran kiszórhatod. Ha komposztálsz, azzal a környezetnek is jót teszel, hiszen nem szállítják el a hulladékot a kertedből, hanem helyben újrahasznosul. Nem mindegy azonban, hogyan komposztálsz, hiszen fontos betartani az arányokat, és azt is érdemes megtervezni, hol legyen a komposztáló, és mekkora legyen.

Composter,With,Organic,Waste,On,The,Garden
Fotó: Shutterstock

1. Ne a napra kerüljön

A legjobb hely a komposztálónak a kert egy félreeső része, ami mégis könnyen megközelíthető a házból kimenve; de a legfontosabb, hogy félárnyékos helyen legyen. Arra is figyelj, hogy a szomszédokat ne zavarja.

2. Egyszerű elkészíteni

Ha van maradék anyagod, és némi kézügyességed, akkor magad is készíthetsz komposztálót: lehet fém hálós, vesszőből fonott vagy használt raklapokból is megépítheted. Arra minden változatnál figyelni kell, hogy jól szellőzzön, és könnyen tudd benne forgatni az anyagokat, tehát hozzáférj a kupachoz. Ha nem szeretsz barkácsolni, vásárolhatsz is ládát. Általában egy négyfős családnak egy 1-1,5 m3-es komposztáló elég szokott lenni.

3. Nem kerülhet bele bármi

Ahhoz, hogy beinduljanak a lebontó folyamatok, nem mindegy, hogy mit és milyen arányban teszel a komposztba. Figyelni kell a nitrogén és a szén arányára, hiszen, ha valamelyikből nincs elegendő, akkor nem a lebomlás, hanem rothadás indul be, és bűzös lesz a komposztáló (ideális esetben szinte semmilyen szaga nincsen). Így érdemes összeállítani az arányokat: 75% zöld hulladék (ez lehet gyümölcs, fű, zöldség) 25% barna hulladékot kell adni hozzá – vagyis gallyakat, forgácsot.

A,Woman,Emptying,A,Home,Composting,Bin,Into,An,Outdoor
Fotó: Shutterstock

4. Igényel némi gondoskodást

Érdemes a komposztálót időnként leellenőrizni: kellőképpen meleg kell legyen, nem szabad, hogy penészedjen, és semmilyen rossz szaga nem lehet. Ha így van, akkor nincs elég oxigén, vagyis át kell keverni vasvillával. A nedvességre is figyelni kell: ha kiszárad, meg kell locsolni, ha túl nedves, akkor rothadás indulhat be, ezért száraz hulladékot kell hozzáadni.

5. Ezeket semmiképpen ne tedd bele

Bármi nem kerülhet a komposztálóba: húsféléket, csontokat tilos, ahogy tojást, sütés után maradt olajat, és minden olyasmit, ami vegyszert tartalmaz.

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.