1 hónapja

Erre figyelj, ha komposztálót szeretnél a kertedbe

Tápanyagban gazdag humuszt ad, és elnyeli a konyhai hulladékot; nem véletlen, hogy egyre többen terveznek komposztálót a kertjükbe. Nem mindegy azonban, hogyan fogsz neki, mutatjuk a komposztálás alapjait!

A kerti hulladék sokaknak fejtörést okoz, főleg, hogy most már tilos elégetni; de nem is kell: a levágott vesszők, a fűnyesedék, a hullott avar és a konyhai hulladék mind mehet a komposztálóba, ahol lebomlanak, és tápanyagokban gazdag humusz lesz belőlük. Ez igazi kincs a kertben, hiszen a zöldségek, virágok, dísznövények alá bátran kiszórhatod. Ha komposztálsz, azzal a környezetnek is jót teszel, hiszen nem szállítják el a hulladékot a kertedből, hanem helyben újrahasznosul. Nem mindegy azonban, hogyan komposztálsz, hiszen fontos betartani az arányokat, és azt is érdemes megtervezni, hol legyen a komposztáló, és mekkora legyen.

Composter,With,Organic,Waste,On,The,Garden
Fotó: Shutterstock

1. Ne a napra kerüljön

A legjobb hely a komposztálónak a kert egy félreeső része, ami mégis könnyen megközelíthető a házból kimenve; de a legfontosabb, hogy félárnyékos helyen legyen. Arra is figyelj, hogy a szomszédokat ne zavarja.

2. Egyszerű elkészíteni

Ha van maradék anyagod, és némi kézügyességed, akkor magad is készíthetsz komposztálót: lehet fém hálós, vesszőből fonott vagy használt raklapokból is megépítheted. Arra minden változatnál figyelni kell, hogy jól szellőzzön, és könnyen tudd benne forgatni az anyagokat, tehát hozzáférj a kupachoz. Ha nem szeretsz barkácsolni, vásárolhatsz is ládát. Általában egy négyfős családnak egy 1-1,5 m3-es komposztáló elég szokott lenni.

3. Nem kerülhet bele bármi

Ahhoz, hogy beinduljanak a lebontó folyamatok, nem mindegy, hogy mit és milyen arányban teszel a komposztba. Figyelni kell a nitrogén és a szén arányára, hiszen, ha valamelyikből nincs elegendő, akkor nem a lebomlás, hanem rothadás indul be, és bűzös lesz a komposztáló (ideális esetben szinte semmilyen szaga nincsen). Így érdemes összeállítani az arányokat: 75% zöld hulladék (ez lehet gyümölcs, fű, zöldség) 25% barna hulladékot kell adni hozzá – vagyis gallyakat, forgácsot.

A,Woman,Emptying,A,Home,Composting,Bin,Into,An,Outdoor
Fotó: Shutterstock

4. Igényel némi gondoskodást

Érdemes a komposztálót időnként leellenőrizni: kellőképpen meleg kell legyen, nem szabad, hogy penészedjen, és semmilyen rossz szaga nem lehet. Ha így van, akkor nincs elég oxigén, vagyis át kell keverni vasvillával. A nedvességre is figyelni kell: ha kiszárad, meg kell locsolni, ha túl nedves, akkor rothadás indulhat be, ezért száraz hulladékot kell hozzáadni.

5. Ezeket semmiképpen ne tedd bele

Bármi nem kerülhet a komposztálóba: húsféléket, csontokat tilos, ahogy tojást, sütés után maradt olajat, és minden olyasmit, ami vegyszert tartalmaz.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!