1 hónapja

Drága az áfonya? Így nevelj sajátot a kertben

Rendkívül egészséges, isteni finom; de sajnos aranyárban lehet kapni, így sokan csak kóstolónak, kis adagot vásárolnak. Érdemes tehát saját bokrot nevelni, de nem mindegy, hogyan gondoskodsz róla, az áfonya ugyanis kényes gyümölcs.

Sokan rajongói az áfonyának, és nem véletlen: isteni íze van, rengetegféleképpen fel lehet használni, a süteménytől a lekváron át a mártásokig, és mindemellett rendkívül egészséges is. Alacsony kalóriatartalma mellett rengeteg C-, B6- és K-vitamin van benne, és emellett bőségesen tartalmaz olyan ásványi anyagokat, nyomelemeket, mint a béta-karotin, mangán, kalcium, kálium. Érdemes tehát rendszeresen beiktatni az étrendbe, de magas ára miatt sokan ezt egyáltalán nem engedhetik meg maguknak. Ha te is gondolkodtál már azon, hogy áfonyabokrot telepíts a kertedbe, mutatunk néhány tippet, hogyan tudod életben tartani; az áfonya ugyanis nem mindenhol érzi jól magát.

 

Branches,Of,Blueberries,With,Berries,And,Blueberries,In,The,Basket,
Fotó: Shutterstock

A legfontosabb a savanyú talaj

Az áfonya a Kárpát-medencében leginkább Erdélyben terem meg, hiszen a savanyú talajt kedveli. Kisebb területeken megtalálható még Nógrád és Zala-, valamint Pest megye egyes részein. Ezért, ha szeretnél saját bokrot, biztosítanod kell számára a hasonló feltételeket: a hűvös, párás közeget, és a savanyú, vagyis 4,2-5,2 pH értékű talajt. Ültetéskor ezért előbb a talajt kell megdolgozni: áss jóval nagyobb gödröt, mint amekkorát a növény igényelne, ezt béleld ki geotextíliával, és ebben olyan földet tegyél, amit az áfonya kedvel: vagyis savanyú tőzeget marhatrágyával keverve. Érdemes egy kevés fenyőkérget vagy fenyőtűt is keverni hozzá.

Rengeteg öntözésre van szüksége

Bár nem kimondottan vízigényes növény, hálás lesz a rendszeres locsolásért, hiszen a gyökerei sekélyen, a talajfelszín közelében helyezkednek el, így meleg napokon hajlamosabbak a kiszáradásra. Emiatt érdemes a kertnek egy árnyékos részére telepíteni a bokrokat, és takarni a talajt: a legjobb a fenyőkéreg-mulcs, ami egyúttal savanyítja is a talajt.

Fotó: Pixabay.com

Néha nem árt megmetszeni

A bokrokat tél végén, tavasz elején érdemes kezelésbe venni a metszőollóval, karosollóval. A túl idős, beteg ágakat távolítsd el, és vágd le azokat, amik nagyon egymásba fonódnak. Fontos, hogy ritkítsd a bokor melletti tőhajtásokat is: ezekből csak 5-6 erősebb szálat hagyj meg. 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!