2 hónapja

Idén nagyon elszaporodott ez a rovar a kertben, mindent lerág, ha nem vigyázol

Eddig sem volt ismeretlen ez a kártevő a konyhakertekben, de idén brutálisan sok van belőlük. Ha ezeket a jeleket látod a szeretett növényeiden, akkor biztos, hogy a földibolha garázdálkodik.

Az idei száraz, meleg időjárás nagyon kedvező a földibolha számára; ez a rovar előszeretettel rágcsálja a keresztesvirágúak leveleit. Ide tartoznak a káposzták, a brokkoli, a karalábé, a karfiol, a bimbós kel, a retek és a torma is. A apró, fekete rovarok lyukakat rágnak a leveleken, és ha túlságosan elszaporodnak, akkor a növény annyira kimerül, hogy elpusztul. Idén rengeteg a földibolha, így nem csupán a lyukakból lehet következtetni a jelenlétükre, de akár magad is láthatod, ahogy tucatszámra megtelepszenek a leveleken. Érdemes minél előbb védekezni ellenük, hiszen nem csupán esztétikai kárt okoznak a lyuggatott levelekkel, de kevesebb is lehet a termésed.

In,The,Garden,,The,Leaves,Of,Hollyhocks,Are,Punctured,By
Fotó: Shutterstock / Shutterstock

Ugrik, de nem bolha igazából

A 2-3 milliméteres rovarok a bolhához hasonlóan ugranak – de ez az egyetlen közös tulajdonságuk. A parányi kártevőnek több faja is ismert, és mindegyik a káposztafélékre és más keresztesvirágúakra utazik. Kora tavasszal van az első invázió, ekkor még főleg gyomnövényeket rágnak, és a retket – de ekkor még nem okoznak túl nagy kárt. A nyár közepi rajzásuk azonban kegyetlen: a meleg, száraz időben elszaporodott földibolhák a késői káposztafélék palántáit tarra rághatják, tehát mindenképpen védekezni kell ellenük. Ha nem szeretnél vegyszerekkel permetezni, ezek a módszerek hatásosak lehetnek.


 

Cselezd ki őket

Az egyik elterjedt gyakorlat a biokertekben az, hogy nem termesztenek olyan növényeket a rajzás alatt, amit szeret a földibolha – például a korai káposzta vetését úgy időzítik, hogy be lehessen takarítani még a rajzás előtt, a másodvetésben termeszthető zöldségeket pedig ősszel vetik, és tél elején szedik fel.

 

Kínáld meg őket vízzel

A földibolha a száraz talajt kedveli, ezért érdemes nedvesen tartani a konyhakertben a földet akár rendszeres locsolással, akár a talaj takarásával.

 

Erre is jó a fahamu

Hatásosan távol tartja őket, ha kiszórsz némi fahamut az ágyások közé, és nagy segítség lehet, ha a frissen kikelt, fiatal növényeket fátyolfóliával takarod.

Eggplant,Aubergine,Leaves,With,Plenty,Of,Holes,Brought,By,Insect
Fotó: Shutterstock / Shutterstock

 

Csapdával is ritkíthatod a számukat

Gazdaboltokban kapható ragacsos csapdával is védekezhetsz ellenük, így csökkenteni tudod a kártevők számát.

 

A legjobb a megelőzés

Idén már nem, de jövőre érdemes a kert tervezésénél a földibolhára is gondolni: vetésforgóval megelőzhető, hogy az egyes növénycsoportok kártevői felszaporodjanak a talajban, így alaposan meg kell tervezni tavasszal, hogy mi hova kerüljön a konyhakertbe.

 

Vesd be a növénytársítást

Egyre elterjedtebb a kiskertekben ez az ősi módszer, melynek során társnövényekkel táplálják és védik a kertészek a haszonnövényeket. A földibolha elleni védekezésnél is működik; a lényeg, hogy olyan növényeket ültess a sorok közé, amik magukhoz csalogatják a kártevőket – így a káposzta helyett ezeket a növényeket rágják le. A sarkantyúkavirágot annyira szeretik a földibolhák, hogy rá se néznek másra, míg teljesen kopaszra nem rágták, ezért érdemes az ágyások elejére, mellé bőven ültetni belőle. Vannak olyan növények is, melyek taszítják őket: a koriander, a menta, a zsálya és az üröm erős illata miatt inkább elkerülik az ágyásokat, így érdemes belőlük ültetni a kertbe.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!