Létrehozva: 2016.06.28.

Így használd a hamut a kertben, meghálálják a növényeid

Kidobnád a hamut? Ne tedd! Tele van hasznos alkotóelemekkel és igazi csodaszer a kertben. Mutatjuk, hogy érdemes felhasználni.

A hamu lúgossá teszi ugyan a talajt, de a mohás földnek pont ezért kifejezetten jót tesz. A rózsáid és a paradicsomok is meghálálják, ha megszórod őket időnként egy kis hamuval. A csigákat pedig elűzheted ezzel a trükkel a kertedből.

Miért jó a hamu?

Az égetés után megmaradó anyag 25 %-ban kálcium-karbonátot (meszet), 3  -ban káliumot és más hasznos elemeket - foszfort, mangánt, cinket, magnéziumot is tartalmaz. Az összetétel azonban attól függően változik, hogy milyen fát égetsz. A kemény fa - tölgy, bükk, akác - több nyomelemet tartalmaz, a puha fák - fenyőfélék és nyár - kevesebbet.

A metszésből származó fahamu arányaiban több káliumot és nyomelemet tartalmaz, mint az öregebb fák.

A  karton, festett vagy kemikáliákkal kezelt fák égéséből származó hamutól azonban óvakodj!  A szén-hamu ugyancsak kerülendő, mert nagy mennyiségű fémet tartalmaz.

Szórj ki 50-70 gramm fahamut négyzetméterenként és gereblyézd el a zöldségágyásokon a tél végén.

Kisebb mennyiségben bármelyik évszakban használhatod.

Paradicsompalántázáskor használj kevés hamut, mert szereti, ha kicsit lúgos vagy semleges a talaj. Tegyél egy evőkanálnyit az ültetőgödörbe.

A brokkoli, káposzta, rukkola, articsóka, zöldbab, répa és sok gyökérzöldség jobban kedveli a semleges vagy kicsit lúgos talajt - a 6-tól 7,6-ig ph értéket. Ezeknél a növényeknél bátran használhatod.

A káposztafélék: karfiol, brokkoli, kelbimbó, karalábé gyökérgolyvától szenvedhetnek, amit segít megakadályozni, ha hamut keversz a talajba. 

Ne használd azonban sose a krumpli földjén. Leveleire viszont szórhatsz, távol tartja  a krumplibogarakat.

Dúsítsd vele a komposztot

15 cm-ként szórj vékony réteget a komposztra.  Ha sok a gyümölcs-, zöldséghéj és más savasodást okozó hulladék, növelheted a mennyiséget.

Megvédheted a növényeidet a meztelen és éti csigáktól, mert vizet von ki a testükből.

Szórj hamut a kerti ágyások köré vagy a fák gyökeréhez, amit védeni akarsz a nemkívánatos garázdálkodóktól. Az eső elmossa a hamut, így eső után újra szórd fel.

Sok növény a 6-7 körüli ph értéket szereti. A mohásodás jelzi, hogy savanyú és levegőtlen a pázsitod talaja. A hamu lúgosítja azt, így a mohát könnyedén kigereblyézheted a fű közül.

Táplálékkiegészítő vitaminként szórhatsz hamut a tulipánok, nárciszok köré.

Ne használd rododendronon, azáleán, hortenzián.

3 tipp, amit fontos betartani

  •  A  magas lúgtartalom miatt húzz kesztyűt és vigyázz a szemedre is! Ha finom a hamu és sokat szórsz ki, használj pormaszkot!
  •  Ne keverd össze a fahamut nitrogén műtrágyákkal (ammónium-szulfáttal, ureaval),  mert ezek a műtrágyák ammónia-gázt fejlesztenek.
  •  Ne tedd ki esőnek, mert elszivárognak belőle a tápanyagok.
  • Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
    Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
    Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
    -

    További cikkek