tóth gabi
Kidobnád a hamut? Ne tedd! Tele van hasznos alkotóelemekkel és igazi csodaszer a kertben. Mutatjuk, hogy érdemes felhasználni.
A hamu lúgossá teszi ugyan a talajt, de a mohás földnek pont ezért kifejezetten jót tesz. A rózsáid és a paradicsomok is meghálálják, ha megszórod őket időnként egy kis hamuval. A csigákat pedig elűzheted ezzel a trükkel a kertedből.
Az égetés után megmaradó anyag 25 %-ban kálcium-karbonátot (meszet), 3 -ban káliumot és más hasznos elemeket - foszfort, mangánt, cinket, magnéziumot is tartalmaz. Az összetétel azonban attól függően változik, hogy milyen fát égetsz. A kemény fa - tölgy, bükk, akác - több nyomelemet tartalmaz, a puha fák - fenyőfélék és nyár - kevesebbet.
A metszésből származó fahamu arányaiban több káliumot és nyomelemet tartalmaz, mint az öregebb fák.
Kisebb mennyiségben bármelyik évszakban használhatod.
Paradicsompalántázáskor használj kevés hamut, mert szereti, ha kicsit lúgos vagy semleges a talaj. Tegyél egy evőkanálnyit az ültetőgödörbe.
A brokkoli, káposzta, rukkola, articsóka, zöldbab, répa és sok gyökérzöldség jobban kedveli a semleges vagy kicsit lúgos talajt - a 6-tól 7,6-ig ph értéket. Ezeknél a növényeknél bátran használhatod.
A káposztafélék: karfiol, brokkoli, kelbimbó, karalábé gyökérgolyvától szenvedhetnek, amit segít megakadályozni, ha hamut keversz a talajba.
Ne használd azonban sose a krumpli földjén. Leveleire viszont szórhatsz, távol tartja a krumplibogarakat.
15 cm-ként szórj vékony réteget a komposztra. Ha sok a gyümölcs-, zöldséghéj és más savasodást okozó hulladék, növelheted a mennyiséget.
Szórj hamut a kerti ágyások köré vagy a fák gyökeréhez, amit védeni akarsz a nemkívánatos garázdálkodóktól. Az eső elmossa a hamut, így eső után újra szórd fel.
Sok növény a 6-7 körüli ph értéket szereti. A mohásodás jelzi, hogy savanyú és levegőtlen a pázsitod talaja. A hamu lúgosítja azt, így a mohát könnyedén kigereblyézheted a fű közül.
Ne használd rododendronon, azáleán, hortenzián.