tóth gabi
Az élesztő körül mindig is komoly viták voltak a háziasszoonyok körében. Melyik a jobb, a friss vagy a szárított élesztő? Most megtudhaod, melyiknek, mi az előnye.
Friss vagy szárított élesztő? Főzéshez, sütéshez a friss alapanyagok mindig feldobják az ételeket. De vannak olyan esetek, amikor praktikusabb a tartós vagy száraz alapanyag választása. Ez az élesztő esetében mit jelent?
A friss élesztőkockát hűtőben kell tárolni, és néhány hétig tudod felhasználni. A szavatossága bizony hamar lejár. Hátránya még az is, hogy ha a kocka felét használod fel, akkor a másikat visszarakva a hűtőbe megbarnulhat, kiszáradhat. Eleve az is kérdéses, hogy a boltban, ahonnan vetted a friss élesztőt, megfelelően tárolták-e a vásárlás előtt a terméket. Nincs annál kellemetlenebb helyzet, amikor nem tartasz otthon szárított élesztőt, és esetleg a friss élesztőtől nem kel meg a tésztád.
Tovább eláll, mint a friss. A szárított élesztőt friss, sajtolt élesztőből állítják elő szárítással, alacsony hőmérsékleten. A szárításnak köszönhetően 12–24 hónapig is tárolható. De azért nézd meg a szavatosságának lejárati idejét, mielőtt megveszed. Ami az adagot illeti, jó, ha tudod, hogy egy zacskó száraz élesztő egy fél kocka frissnek felel meg. A használatánál vedd figyelembe, hogy amíg a frisset simán, egyszerűen a liszthez morzsolhatod, addig a száraz változatát érdemes langyos tejbe szórni és pár percig várni, míg feloldódik. Ettől az aktív anyagok felébrednek benne. Ezután használhatod a szokásos módon.
Ebben a témában bizony rengeteg a vita, sokan a friss élesztőt szeretik, arra hivatkozva, hogy gyorsabban kel meg vele a kenyér és a kelt tészta. Vannak, akik úgy gondolják, hogy finomabb íz érhető vele el. Vannak, akik lefagyasztják. A fentiek alapján te is láthatod, hogy azért a szárított élesztőnek is megvannak az előnyei.