RETRO RÁDIÓ

Friss vagy szárított élesztő? Kiderült, melyik a jobb

Friss vagy szárított élesztő? Kiderült, melyik a jobb
Sors Edina
Szerző
Sors Edina
Létrehozva2022. 01. 16. 09:00

Az élesztő körül mindig is komoly viták voltak a háziasszoonyok körében. Melyik a jobb, a friss vagy a szárított élesztő? Most megtudhaod, melyiknek, mi az előnye.

Friss vagy szárított élesztő? Főzéshez, sütéshez a friss alapanyagok mindig feldobják az ételeket. De vannak olyan esetek, amikor praktikusabb a tartós vagy száraz alapanyag választása. Ez az élesztő esetében mit jelent?

Élesztő
Fotó: pixabay.com

Amit a friss élesztőről tudni érdemes

A friss élesztőkockát hűtőben kell tárolni, és néhány hétig tudod felhasználni. A szavatossága bizony hamar lejár. Hátránya még az is, hogy ha a kocka felét használod fel, akkor a másikat visszarakva a hűtőbe megbarnulhat, kiszáradhat. Eleve az is kérdéses, hogy a boltban, ahonnan vetted a friss élesztőt, megfelelően tárolták-e a vásárlás előtt a terméket. Nincs annál kellemetlenebb helyzet, amikor nem tartasz otthon szárított élesztőt, és esetleg a friss élesztőtől nem kel meg a tésztád.

Amit a száraz élesztőről tudni érdemes

Tovább eláll, mint a friss. A szárított élesztőt friss, sajtolt élesztőből állítják elő szárítással, alacsony hőmérsékleten. A szárításnak köszönhetően 12–24 hónapig is tárolható. De azért nézd meg a szavatosságának lejárati idejét, mielőtt megveszed. Ami az adagot illeti, jó, ha tudod, hogy egy zacskó száraz élesztő egy fél kocka frissnek felel meg. A használatánál vedd figyelembe, hogy amíg a frisset simán, egyszerűen a liszthez morzsolhatod, addig a száraz változatát érdemes langyos tejbe szórni és pár percig várni, míg feloldódik. Ettől az aktív anyagok felébrednek benne. Ezután használhatod a szokásos módon.

Melyik a jobb élesztő?

Élesztő
Fotó: pixabay.com

Ebben a témában bizony rengeteg a vita, sokan a friss élesztőt szeretik, arra hivatkozva, hogy gyorsabban kel meg vele a kenyér és a kelt tészta. Vannak, akik úgy gondolják, hogy finomabb íz érhető vele el. Vannak, akik lefagyasztják. A fentiek alapján te is láthatod, hogy azért a szárított élesztőnek is megvannak az előnyei.

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.