11 hónapja

A nők 83 százaléka elköveti ezt a 7 hibát a konyhában

A konyhai eszközök beszerzése nem olcsó mulatság. Épp ezért érdemes mindent megtenni, hogy sokáig kitartsanak. Vajon hogyan tesszük őket tönkre idő előtt?

A megfelelő konyhai eszközök használata nagyon meg tudja könnyíteni a főzést. De ennek az ellenkezője is igaz: ha rossz eszközöket használsz, az egyszerű konyhai műveletek is lassúvá, nehézkessé válhatnak. Ráadásul vannak olyan eszközök, amelyek, ha elkezdenek tönkre menni, akár az egészségedet is veszélyeztethetik: nagyon egészségtelen például, ha a teflon serpenyőről elkezd felválni a tapadásmentes bevonat. Sajnos van néhány hiba, amit a szakácsok többsége (egyes felmérések szerint akár 83 százaléka is) elkövet az eszközeivel, ezzel pedig hamar tönkre teszi őket. Lássuk, melyek a legnagyobb tévedések.

Nem mindent lehet a mosogatógépben elmosni!
Fotó: Pixabay.com

A rozsdamentes acél konyhai eszközök helye nem a mosogatógépben van!

A rozsdamentes acél konyhai eszközök egy része nem bírja a mosogatógép magas hőmérsékletét. Ezeket az evőeszközöket, késeket és lábasokat nem érdemes a mosogatógépben tisztára mosni. Amikor megveszed ezeket az eszközöket, nézd át a használati utasításukat: ebben leírják, hogy beteheted-e őket a mosogatógépbe – ha nem, akkor sajnos marad a kézi mosogatás, ha azt akarod, hogy sokáig tartsanak.

Nem várod meg, hogy a konyhai eszközök megszáradjanak mosogatás után

Ha kenyeret vagy süteményt sütsz, már tudhatod, milyen fontos megvárni, hogy a cipó vagy a süti kihűljön, mielőtt felszeleteled. Ugyanez áll a konyhai eszközök esetében. Ha nem várod meg, hogy teljesen megszáradjanak mosogatás után, és nedvesen teszed el őket a fiókba, abból komoly gondok lehetnek. A vágódeszkák például megrepedhetnek, az öntöttvas serpenyők rozsdásodni kezdhetnek, sőt, egyes eszközökön akár még a penész is elszaporodhat, amiről mondanunk sem kell, hogy egészségtelen. A vágódeszkát hagyd levegőn megszáradni, és a többi eszköznek is adj egy kis időt, még törölgetés után is, hogy a nedvesség teljes egészében eltűnjön róluk.

Nem élezed meg a késeidet

Az éles kés nem csak jobban vág, de biztonságosabb is a tompánál. Ráadásul, ha nem élezed vagy élezteted meg rendszeresen a késeket, azok hamarabb tönkre is mennek. Épp ezért minden szempontból megéri, ha odafigyelsz az élességükre, és időnként megélezed őket.

A kések élére nagyon figyelj oda, rendszeresen élezd meg őket!
Fotó: Pixabay.com

Ritkán cseréled a mosogatószivacsot

A mosogatószivacs a konyha legnagyobb baktériumtelepe, épp ezért érdemes minél gyakrabban lecserélni. Ha látod, hogy gyanúsan néz ki, vagy fura szaga van, azonnal dobd el. A törölgetésre használt konyharuhákat is érdemes nagyon gyakran cserélni, és magas hőfokon mosni, hogy elkerüld az esetleges fertőzéseket és ételmérgezéseket.

Rossz tisztítószert használsz

Vannak olyan tisztítószerek, amelyeket nem bírnak a finomabb konyhai eszközök. A teflon serpenyőkhöz például nagy hiba súrolószert használni, mivel felsértheti a bevonatot, és így az edény akár az egészségedre is ártalmassá válhat. De a fertőtlenítő tisztítószerek egy része is sértheti az eszközök felületét.

A teflon serpenyőbe csak fa vagy szilikon eszközökkel nyúlj!
Fotó: Pixabay.com

Fém villát használsz a teflon serpenyőkhöz

A teflon serpenyő bevonata érzékeny, és ha sérül, az az egészségednek is árt. A fém villák és kanalak pedig könnyen felsérthetik, ezért a teflon serpenyőbe mindig csak fa vagy szilikon eszközökkel nyúlj. Az is hiba, ha túl magas hőmérsékleten használod a teflon serpenyőt. A magas hőmérsékletre az öntöttvas vagy a rozsdamentes acél serpenyőket találták ki, a teflon inkább a rántottához, palacsintához, zöldségekhez, és más, nem túl magas hőmérsékleten sütött ételekhez való. A rántott húst süsd hőállóbb edényben!

Ellepik a konyhát a konyhai eszközök

A konyhai eszközökre is érvényes „a kevesebb több” elve. Inkább legyen kevés, tartós, jó minőségű eszközöd, mint egy fióknyi használhatatlan, amelyek között sose találsz semmit. Néha érdemes egy kicsit többet fizetni egy valóban minőségi eszközért, amit aztán sokáig használhatsz. Így a konyhád is rendezettebb képet fog mutatni.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!

Ez is érdekelhet

origo.hu

Barátságosáron érkeznek hozzánk a Huawei új okostelefonjai

origo.hu

Putyin szövetségese megnevezte, melyik országot bombázzák először, ha kitörne a harmadik világháború

borsonline.hu

Megrázó helyszíni felvételek érkeztek a belvárosi épületomlásról – fotók, videó

hirtv.hu

Részegen szexeltek, 16 lakás égett ki a IX. kerületben

ripost.hu

Se bugyi, se más, teljesen meztelenül hintázik az almamellű álomnő

hirtv.hu

Fiatal pár fulladt a Temes folyóba

vg.hu

Ennyit kerestek a magyar úszok a világbajnokságon

astronet.hu

Napi horoszkóp 2022. június 27.: A Nyilas váratlan segítséget kap, a Halak elsimítja az ellentéteket

ripost.hu

GYÓGYSZERKÉSZÍTMÉNY AZ EMÉSZTÉSI ZAVAROK ELLEN (X)

life.hu

"Bárcsak egy pohár whiskyvel a kezemben halnék meg!" - Híres nők, akik imádják a barna aranyat

ripost.hu

Potyogtasd a meggyet, így készül az isteni pite

ripost.hu

Jobbik-botrány: 2 milliós fizetést ad élettársának Jakab Péter a parlamenti frakció pénzéből

További cikkek

OTTHONKA

Íme tíz tipp, hogy a hőségben is könnyen elaltasd a babád

OTTHONKA

Agyadra megy a leskelődő szomszédod? Így takard el a kilátást

OTTHONKA

Ezért fontos, hogy ne hagyd senkinek, hogy utcai ruhában az ágyadra üljön

ÉLETMÓDI

Íveljen gólt saját tetőkertjéből az Új Hidegkuti Nándor Stadionba!

ÉLETMÓDI

Egyre durvábbak a magyar leánybúcsúk

ÉLETMÓDI

Egy marék málnából is lehet isteni a süti