12 hónapja

A nők 83 százaléka elköveti ezt a 7 hibát a konyhában

A konyhai eszközök beszerzése nem olcsó mulatság. Épp ezért érdemes mindent megtenni, hogy sokáig kitartsanak. Vajon hogyan tesszük őket tönkre idő előtt?

A megfelelő konyhai eszközök használata nagyon meg tudja könnyíteni a főzést. De ennek az ellenkezője is igaz: ha rossz eszközöket használsz, az egyszerű konyhai műveletek is lassúvá, nehézkessé válhatnak. Ráadásul vannak olyan eszközök, amelyek, ha elkezdenek tönkre menni, akár az egészségedet is veszélyeztethetik: nagyon egészségtelen például, ha a teflon serpenyőről elkezd felválni a tapadásmentes bevonat. Sajnos van néhány hiba, amit a szakácsok többsége (egyes felmérések szerint akár 83 százaléka is) elkövet az eszközeivel, ezzel pedig hamar tönkre teszi őket. Lássuk, melyek a legnagyobb tévedések.

Nem mindent lehet a mosogatógépben elmosni!
Fotó: Pixabay.com

A rozsdamentes acél konyhai eszközök helye nem a mosogatógépben van!

A rozsdamentes acél konyhai eszközök egy része nem bírja a mosogatógép magas hőmérsékletét. Ezeket az evőeszközöket, késeket és lábasokat nem érdemes a mosogatógépben tisztára mosni. Amikor megveszed ezeket az eszközöket, nézd át a használati utasításukat: ebben leírják, hogy beteheted-e őket a mosogatógépbe – ha nem, akkor sajnos marad a kézi mosogatás, ha azt akarod, hogy sokáig tartsanak.

Nem várod meg, hogy a konyhai eszközök megszáradjanak mosogatás után

Ha kenyeret vagy süteményt sütsz, már tudhatod, milyen fontos megvárni, hogy a cipó vagy a süti kihűljön, mielőtt felszeleteled. Ugyanez áll a konyhai eszközök esetében. Ha nem várod meg, hogy teljesen megszáradjanak mosogatás után, és nedvesen teszed el őket a fiókba, abból komoly gondok lehetnek. A vágódeszkák például megrepedhetnek, az öntöttvas serpenyők rozsdásodni kezdhetnek, sőt, egyes eszközökön akár még a penész is elszaporodhat, amiről mondanunk sem kell, hogy egészségtelen. A vágódeszkát hagyd levegőn megszáradni, és a többi eszköznek is adj egy kis időt, még törölgetés után is, hogy a nedvesség teljes egészében eltűnjön róluk.

Nem élezed meg a késeidet

Az éles kés nem csak jobban vág, de biztonságosabb is a tompánál. Ráadásul, ha nem élezed vagy élezteted meg rendszeresen a késeket, azok hamarabb tönkre is mennek. Épp ezért minden szempontból megéri, ha odafigyelsz az élességükre, és időnként megélezed őket.

A kések élére nagyon figyelj oda, rendszeresen élezd meg őket!
Fotó: Pixabay.com

Ritkán cseréled a mosogatószivacsot

A mosogatószivacs a konyha legnagyobb baktériumtelepe, épp ezért érdemes minél gyakrabban lecserélni. Ha látod, hogy gyanúsan néz ki, vagy fura szaga van, azonnal dobd el. A törölgetésre használt konyharuhákat is érdemes nagyon gyakran cserélni, és magas hőfokon mosni, hogy elkerüld az esetleges fertőzéseket és ételmérgezéseket.

Rossz tisztítószert használsz

Vannak olyan tisztítószerek, amelyeket nem bírnak a finomabb konyhai eszközök. A teflon serpenyőkhöz például nagy hiba súrolószert használni, mivel felsértheti a bevonatot, és így az edény akár az egészségedre is ártalmassá válhat. De a fertőtlenítő tisztítószerek egy része is sértheti az eszközök felületét.

A teflon serpenyőbe csak fa vagy szilikon eszközökkel nyúlj!
Fotó: Pixabay.com

Fém villát használsz a teflon serpenyőkhöz

A teflon serpenyő bevonata érzékeny, és ha sérül, az az egészségednek is árt. A fém villák és kanalak pedig könnyen felsérthetik, ezért a teflon serpenyőbe mindig csak fa vagy szilikon eszközökkel nyúlj. Az is hiba, ha túl magas hőmérsékleten használod a teflon serpenyőt. A magas hőmérsékletre az öntöttvas vagy a rozsdamentes acél serpenyőket találták ki, a teflon inkább a rántottához, palacsintához, zöldségekhez, és más, nem túl magas hőmérsékleten sütött ételekhez való. A rántott húst süsd hőállóbb edényben!

Ellepik a konyhát a konyhai eszközök

A konyhai eszközökre is érvényes „a kevesebb több” elve. Inkább legyen kevés, tartós, jó minőségű eszközöd, mint egy fióknyi használhatatlan, amelyek között sose találsz semmit. Néha érdemes egy kicsit többet fizetni egy valóban minőségi eszközért, amit aztán sokáig használhatsz. Így a konyhád is rendezettebb képet fog mutatni.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!

Ez is érdekelhet

origo.hu

Szigorít a tankolási szabályokon a Mol és Lukoil

origo.hu

Szexi edzős videót tett közzé Dallos Bogi

mindmegette.hu

9 megfizethető helyettesítő drága összetevők helyett

vg.hu

Kilökték Közép-Európát a szankciók a feltörekvő világból

mindmegette.hu

Ne dobd ki a maradékot - spórolj! 8 szuper tipp az újrahasznosításra

vg.hu

A horvát euró egy egész szektort csődbe ránthat

travelo.hu

Videó: Félelmetesen alacsonyan suhant el az emberek feje felett a Wizz Air gépe

ripost.hu

Se bugyi, se más, meztelenül mutatta meg ringó melleit a teraszon levetkőző álomnő

ripost.hu

Horror a katakombában: A turistákra kacsintgat a 2 éves lány holtteste

ripost.hu

Brutálisan kivégezte egykori szerelme Renátát, sokkoló részletek derültek ki

ripost.hu

Óriásmellét megmutatva, egy szál semmiben indult koncertezni Tolvai Reni

További cikkek

OTTHONKA

Idén nagyon elszaporodott ez a rovar a kertben, mindent lerág, ha nem vigyázol

ÉLETMÓDI

Kiégett a kertben a fű? Ne pánikolj, itt a megoldás!

ÉLETMÓDI

Zseniális ötlet, erre is használhatod a lehullott almát

ÉLETMÓDI

Így használd a klímát az autóban és spórolni tudsz a benzinnel

OTTHONKA

A legjobb módszer, hogy a befőttesüvegekről maradéktalanul eltűnjön a címke

OTTHONKA

Óriási hiba, amit a háziasszonyok többsége elkövet a málnával

OTTHONKA

A szúnyogok ezt a vércsoportot szeretik a legjobban

OTTHONKA

Íme tíz tipp, hogy a hőségben is könnyen elaltasd a babád