kulcsár edina
Bár lassan akar idén beindulni a tavasz, sokan már elvetették a palántákhoz az első magokat. Van, aki azt gondolja, a paradicsom még ráér: pedig most van itt az ideje...
Paradicsom nélkül egyszerűen képtelenség konyhakertet tervezni, hiszen semmihez nem hasonlítható az otthon termesztett zöldség íze. Sokan azonban elkövetik azt a hibát, hogy a palánták tervezésekor egyszerűen kihagyják a számításból, mondván, hogy majd megveszik a piacon a kész palántát májusban. Aztán nagyot koppan az álluk, amikor meglátják, hogy a paradicsompalánta darabja 300 forint; a csenevészek talán 200-ért is kaphatók. Ha csak tíz tővel számol az ember, az máris 3000 forint; de ennél jóval több elfér egy konyhakertben, így akár súlyos tízezrekre is rúghatnak a kiadások. Ezért érdemesebb pár száz forintért magot vetni, és saját palántát nevelni. De van még pár ok, amiért megéri most elvetned a magokat...
Bizony, palántát azért nevelünk, mert helyben vetéssel rettentő sokára érne be a paradicsom. Ugyanis a paradicsomnövény hosszú tenyészidejű, és már magonc korától igényli a meleget. Szabad földön legkorábban május elején lehet a magjait elvetni, ám így termésre legkorábban csak nyár végén számíthatsz. Ha előbb szeretnél enni a friss, lédús zöldségből, akkor mindenképpen palántára lesz szükséged. Abból pedig a legjobb, ha te neveled.
Sokan választják a a piaci palántákat, aminek az a nagy előnye megvan, hogy nem kell tálcákat és virágföldet kerülgetni a lakásban; ám a borsos ára miatt ennek az a hátránya is megvan, hogy nem biztos, hogy lesz olyan paradicsom, amilyet szeretnél. A saját palánta legnagyobb előnye ugyanis, hogy míg a piacon, kertészetekben pár fajtát választhatsz, addig otthon olyan különleges paradicsomokat termeszthetsz, amilyeneket csak akarsz. Ráadásul a palántanevelés nem igényel különösebb gyakorlatot, mindössze néhány alapszabályt kell betartanod, hogy szép és egészséges növénykéid legyenek.
Mindenekelőtt válaszd ki, milyen fajtát szeretnél: érdemes fontolóra venned, hogy mire akarod a termést használni, például befőzés vagy csak fogyasztás. Ha kiválasztottad a magokat, átrostált palánta- vagy komposztföldbe vetheted őket. Komposzt- vagy kerti földnél ügyelj a fertőtlenítésre, amit megtehetsz kamillateás locsolással, vagy a föld hőkezelésével (például sütőben, rossz tepsin). Az egészséges palánta alapfeltétele, hogy a föld steril legyen, megakadályozhatod a palántadőlést. A magokat a zacskón található útmutatás szerint vesd el.
Fontos, hogy megfelelő körülményeket biztosíts a palántáidnak: világos, jól szellőző helyen neveld őket, és ügyelj rá, hogy mindig nedves legyen a földjük. Kiültetés előtt pedig ne maradjon el a palánták edzése: vagyis néhány napig szoktasd őket a kinti körülményekhez, nappal vidd ki őket a teraszra vagy az udvarra. Kiültetni a fagyosszentek, vagyis május 14 után érdemes; utána nincs más dolgod, mint gondozni a növényt, és learatni a bőséges termést...