tóth gabi
Hová teszed a felbontott flakont: a hűtőbe, vagy egyszerűen kint hagyod a konyhapulton? Megmutatjuk, mi hová való!
A ketchup savas, és elég tömény cucc, vagyis akár egy hónapig is eláll felbontva – mégis jobb, ha inkább a hűtőbe teszed. Amelyik márka ugyanis nem elég savas kémhatású, abban szaporodásnak indulhatnak a baktériumok. Tekintve, hogy nem kezded a bevásárlást PH-ellenőrzéssel, biztonságosabb mindet a hűtőben tárolni, ahogy a házilag eltett paradicsomlevet is. A hűtés az ízét és a színét is segít megtartani.
A mustár is savas kémhatású, így a hűtés nem létfontosságú, de szintén vannak jó hatásai. A hűtőben ugyanis a normál egy hónapról a sokszorosára nő az eltarthatósága, és kiszáradni sem fog.
A majonéz tojást tartalmaz, ami romlandó, így mindig a hűtőben kell tartani.
Bár érdemes ezeket is hűteni, ha gyorsan, 1-2 napon belül felhasználod, akkor nincs rá szükség. Akkor ugyanis nincs ideje megpenészedni.
Rövid ideig ez is elvan a konyhapulton, de ha nem használod fel egy-két nap alatt, akkor érdemesebb hűteni. Ha a pulton marad, ne a papírjában tárold, hanem tedd zárható edénybe, és minél hamarabb, maximum egy hét alatt fogyaszd el!
Az ecet nagyon savas, és ezt a kémhatást kevés mikroorganizmus bírja, vagyis nincs szükség hűtésre.
A salátaöntetekben is van ecet, de van bennük olaj, és más, kevésbé stabil hozzávalók is, amelyek avasodhatnak. Ha pedig a salátaöntet tejszínt, joghurtot vagy majonézt tartalmaz, még jobban oda kell figyelni a hűtésre – ezeket az összetevőket ugyanis eleve a hűtőbe tennénk.
A méz nagyon hosszú ideig nem romlik meg – a legrosszabb, ami történhet vele, hogy kissé besűrűsödik.