Létrehozva: 2020.02.27.

Így ébresszük fel téli álmából a leandert

Csak óvatosan, mutatjuk, pontosan mikor és mit is kell tenni.

Sokan imádják ezt a mediterrán növényt, melynek teleltetése nem egyszerű feladat. Most viszont, hogy megérkezett a jó idő, lassan nekikezdhetünk a készülődésnek, hogy ismét visszaszoktassuk ezt a csodás bokrot a kertbe.

Ha szerencsés helyen lakunk (Pécs, Szeged), akkor fagymentes, szélárnyékos helyen egész évben kint tarthatjuk a szabadban is a leanderünket. Akár 2-3 méteres fának vagy bokornak is nevelhetjük ezt a gyönyörű, mediterrán vidékeket időző csodát. Az ország más tájain azonban csak március végén, április elején tegyük a kertbe, ha végre elmúltak a fagyos napok, és mínusz 5 fok alatt nem várható a hőmérséklet. Ajánlatos ugyanakkor a fokozatosság. Szoktassuk hozzá a friss levegőhöz, a napfényhez. Először félárnyékos helyre tegyük. 1 hónap után mehet a végleges helyére. Ha hideg helyen volt, nem fog sietni az ébredéssel, de ha már elindultak az új hajtások, egy-egy késői fagy kárt okozhat benne. A hirtelen kapott erős nap is árthat neki. Reggeli vagy délutáni napot kapjon az első 3 héten. Ha ez nem lehetséges, délben árnyékoljuk hálóval. Ha későn, április végén, májusban rakjuk ki, még hosszabban kell hozzászoktatni a napsütéshez. Ilyenkor ugyanis már nagyobb ereje van a napnak. Nyáron már imádja a tűző napot, az árnyékot nem kedveli.

Így gondozzuk:

Öntözés

A leander rendszeres öntözést igényel, bár időnként a szárazságot is eltűri. A virágzás alatt óvjuk az esőtől, de később hagyjuk, hogy a bőséges esőzés lemossa róla a port. Mi is spricceljük le időnként, lehetőleg napközben, hogy az atkáktól megszabadítsuk a növényt. Amikor tavasszal kirakjuk a kertbe, öntözzük be jól, hogy minden része életre keljen. Később már kevesebb vizet igényel. Tavasszal lehetőleg reggelenként locsoljuk. A hideg éjszakákon jobb, ha nem áll rajta a víz. Nyáron bőséges vizet igényel. Nagyon meleg, száraz napokon akár kétszer is tehetünk rá vizet.

Ápolás

A virágokat elnyílás után szárastól le kell vágni. Akkor azonnal újak fejlődnek, így gyorsabb virágzást érhetünk el. Ha rajta hagyjuk, a magérés gyengíti a növényt, és vonzza a tetveket is. A másik módszer amikor nem vágjuk le mindjárt az elvirágzott bugát, ugyanis másodszor is ki fog virágozni. Ezeknek a virágoknak hosszabb a száruk, és leérés után maguktól lehullanak. Ezzel a módszerrel lassabban, de több virágot hoz a növény, és maga is lassabban fejlődik, nem fogja gyorsan kinőni a kertet.

Átültetés

A kicsiket évente, a nagyobbakat kétévente ültessük új, egy, maximum két mérettel nagyobb cserépbe. Az óriásokat elég 5-10 évenként átültetni. Az enyhén lúgos, tápanyagokban gazdag talajt kedveli. Laza, jó vízáteresztő képességű általános vagy B típusú földet vegyünk ehhez a hadművelethez. A legnagyobbaknál már csak felszíni talajcserét tudunk végezni. Ha olyan óriásira nőtt, hogy már nem bírunk a növénnyel, végezzünk rajta gyökérmetszést. Óvatosan fektessük el, húzzuk le róla a cserepet. Szárítsuk 1-2 napig. Késsel vagy fűrésszel vágjuk le róla a vastag, föld nélküli gyökér részeket. Ezzel a módszerrel akár 5-10 centivel is megkisebbíthetjük a gyökérzetet. A megmaradt gyökereket lazítsuk fel, hogy jobban meg tudjanak kapaszkodni az új földben. Ugyanakkora cserépbe rakjuk vissza.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Szuperszexi fitneszmodellre cserélte a dögös pornóst a bokszvilágbajnok - galéria

origo.hu

Itt van Oroszország feltétele a békéhez!

borsonline.hu

Minden kétséget eloszlató felvétel: UFO-t videózott az édesanya

hirtv.hu

Gyurcsány: a Magyar Péter-jelenség többet árt az ellenzéknek, mint a Fidesznek + videó

ripost.hu

Krausz Gábor Mikes Annával közösen jelentette be a nagy hírt, erre vártak a rajongók

mandiner.hu

Na erre mondják, hogy a nemzetközi helyzet fokozódik

origo.hu

Katasztrófával fenyegeti a NATO-t Oroszország

lakaskultura.hu

Legyen a terasz a nappali folytatása: skandináv életérzés a kertben is

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

OTTHONKA

Mutatjuk, mit kell tenni most a málnával, hogy nyáron szuper termés legyen

OTTHONKA

Ez történik a kenyérrel, ha zellert teszel mellé

OTTHONKA

Így gondozd most az epret, hogy májusra gyönyörű termésed legyen

OTTHONKA

Ha így gondozod a muskátlit, soha többet nem sárgulnak majd a levelei

OTTHONKA

15 tuti tipp: Így lesz gyönyörű virágáradat a kertedben az egynyáriaktól

OTTHONKA

Leszámol a hangyákkal a lyukas alufóliabomba

OTTHONKA

Mutatjuk, miért érdemes lakást venni a körúton

OTTHONKA

Ultrahanggal a vakondok ellen? Ez tényleg működik!