tóth gabi
Mutatjuk, mi mindent tehetsz az epertövekért, hogy sokáig örömöd teljen dúsan termõ ültetvényedben!
Epret ültetni nagyon hálás dolog.
Miért?
Mert a legjobbkor, kora tavasszal, és főleg gyorsan jutalmaz.
Gondolj bele, a gyümölcsfák az ültetés után csak 2-3 évvel hoznak termést. Ezzel szemben az eper, ha augusztusban elülteted a palántákat, tavasszal már szüretelheted is az ízes, zamatos gyümölcsét. Ezt nevezik korai termőre fordulásnak.
MIRE VAN SZÜKSÉGE?
- Napfényre
Melegtűrő növény, a folyamatos, közvetlen, teljes napfényt kedveli. A minimum a napi legalább 6 óra.
- Gondozásra a kártevők és betegségek ellen
Szamócaatka és gombásodás ellen biomódszer:
Hozzávalók:
Elkészítés:
1. A héjastól aprított vöröshagymát szórd 10 liter vízbe, és 1 napig hagyd állni.
2. Másnap szűrd le, és hígítás nélkül, permetezd be vele a szamócát.
Ha lombfoltosodás betegítette meg a növényedet:
Vágd le az összes levelet, és égesd el. Így a következő évben újra egészségesen indulhat.
MILYEN TALAJT SZERT?
A homokos vályogtalajt vagy a barna homoktalajt kedveli. Lúgos talajba (8.0-8.2 pH) ne ültess szamócát, mert úgyis elpusztul. Az ideális az 5.8-6.5 pH értékű, könnyű, száraz, pangó víz nélküli, jó víz elvezetésű talaj.
ÜLTETÉS VAGY ÁTÜLTETÉS
A szamócaültetvényt 3 évenként meg kell újítani. Szedd ki, telepíts új helyre új palántákat. Ha meg voltál elégedve a fajtával, akkor a régi eper ostorindáit vágd le az anyatőről, és azokat ültesd el. Az erős, bojtos gyökérzetűeket válaszd.
Fontos, hogy előzőleg milyen növény élt a kiszemelt területen. Ugyanis bizonyos növények után olyan betegségek alakulnak ki a földben, amelyre az eper különösen érzékeny. Ne ültess epret paradicsom, paprika, burgonya, krizantém után.
Rossz szomszédság: Földiepret sose ültess a káposzta közelébe.
Sárgarépa, saláta, káposzta, zöldborsó, zöldbab.
GONDOZÁS
A tápanyagot folyamatosan pótold. A rendszeres öntözés sem maradhat el.
A gyakori kapálás, gyomtalanítás elengedhetetlen.
Ugye augusztusban, ültetéskor letakartad a földjét?
Ez történhet úgy, hogy eleve, a talajfertőtlenítés és az alapos trágyázás után fekete fóliával lefedted az ágyásokat, és lyukakat fúrva a fóliába, oda ültetted az epret. Ennek előnye: nem szárad ki a föld, nem burjánzanak a gyomok, emiatt nem kell sokat kapálni, és esőben nem szennyeződik a növény a visszacsapódó sártól.
Még gusztusosabb, ha virágzás után mulccsal, azaz aprított fával, vagy szalmával feded le a tövek környékén a földet.
Egy hasznos tipp:
Az első virágokat törd le, és csak júniustól hagyd őket kibontakozni. Az eredmény: erősebb növény, nagyobb gyümölcsszemek.
Csak a teljesen érett szemeket szedd le, mert az epernek nincs utóérése. Reggel, a hajnali harmat felszáradása után érdemes szüretelni. Pici, 1 centis szárat hagyj rajta, tedd lapos tálcára, és azonnal vidd hűvös helyre, pl. a hűtőszekrénybe. Mivel a kocsánylevelek rajta maradnak, tovább eltartható, és mosáskor nem ereszt levet.
HÁROM FAJTÁJA VAN
1. Egyszer termő: 2-3 héten át szedhető. A legnagyobb hozamú terméssel rendelkezik.
2. Hónapos eper
Ezt termelheted az erkélyeden a balkonládában is. A ládák vagy termesztő vályúk függeszthetők akár a kerítésre vagy a ház oldalára is.
3. Folyton termő: Először nyár elején szüretelhető pár hétig. Később, kis szünet után egész évszakban találsz rajta érett szemeket.
Kalóriaszegény, ám tápanyagokban rendkívül gazdag, egészséges, zamatos gyümölcs. Ez nagy öröm a cukorbetegségben szenvedőknek, akik bátran fogyaszthatják.
Ismert gyulladáscsökkentő hatása is.
A szív- és érrendszeri betegségben szenvedők számára különösen fontos, hogy éljenek a legkorábban érő gyümölcsünk gyógyhatásával.