
Ezek az ételeket sose fogyaszd lefekvés előtt, garantáltan rémálmokat okoznak
A laktózérzékenység és az étkezés időzítése is növelheti a nyugtalan álmok kockázatát
Befolyásolhatja az étrendünk azt, hogy kellemes álmaink vagy rémálmaink lesznek? A kutatók szerint igen – és ez elgondolkodtathatja az esti nassolás híveit.

Tore Nielsen, a Montreali Egyetem Álmodás és Rémálmok Laboratóriumának igazgatója június 30-án publikálta legújabb kutatásait a Frontiers in Psychology tudományos folyóiratban. A tanulmány szerint nemcsak az számít, hogy mit eszünk lefekvés előtt, hanem az is, hogyan hat ez az alvás minőségére és az álmaink természetére – vagyis hogy azok kellemesek, furcsák vagy épp nyugtalanítóak lesznek.
A kutatás szerint a legrosszabb hatású ételek az alvásra az édességek, amelyek elfogyasztása után a résztvevők 23%-a számolt be negatív álmokról. A fűszeres ételek 19,5%-nál váltottak ki rémálmokat, míg a tejtermékeket 15,7% kapcsolta kellemetlen álmokhoz.
Ezzel szemben a jobb alvásban segíthet például a gyümölcsfogyasztás, amely 18%-nál javulást hozott az alvásminőségben. A gyógyteák 13,4%-nál, a zöldségek pedig 12%-nál eredményeztek pozitív hatást.
A kutatás különbséget tett a nyugtalanító és a furcsa álmok között is. Nielsen szerint azok, akik gyakran tapasztalnak rémálmokat, érdemes megfigyelniük, hogyan hatnak rájuk a gyógyszerek, a szabadidős szerek vagy az alkohol.
Azok közül, akik úgy vélték, hogy az étkezés befolyásolja álmaikat, a legtöbben az édességeket (31%), a tejtermékeket (22%) és a húsféléket (16%) tartották felelősnek a nyugtalanító álmokért. A furcsa álmokat ismét leggyakrabban az édességek (38%) és a tejtermékek (27%) váltották ki, míg a hús csak 8%-nál jelent meg okként. A rossz alvás kialakulásához három fő szokás járulhat hozzá: tejtermékek fogyasztása laktózérzékenység esetén, túl késői étkezés, valamint az, ha valaki figyelmen kívül hagyja teste természetes jelzéseit, például a jóllakottságot, és túleszi magát.
- Ezek és korábbi eredményeink is azt sugallják, hogy egy általánosságban egészségesebb étrend csökkentheti a rémálmok és a negatív álmok gyakoriságát – fogalmazott a pszichológus.
Noha még további kutatások szükségesek, Nielsen szerint már most is érdemes odafigyelni: akik gyakori rémálmoktól szenvednek, és ételallergiára gyanakszanak, kérjenek kivizsgálást, és alakítsák át étrendjüket.






