Krausz Gábor
A béta-karotin a természet egyik legszínesebb ajándéka. Ez az élénksárga pigment nemcsak számos zöldségnek és gyümölcsnek adja meg jellegzetes árnyalatát, hanem erőteljes antioxidáns hatása révén a béta-karotin hozzájárul az egészségünk megőrzéséhez is. Nézzük, milyen jótékony hatásai vannak ennek a sokoldalú tápanyagnak!
Sokat hallani, így joggal merül fel a kérdés: mire jó a béta-karotin? A béta-karotin a természet egyik legszínesebb ajándéka. Ez az élénksárga pigment nemcsak számos zöldségnek és gyümölcsnek adja meg a jellegzetes árnyalatát, hanem erőteljes antioxidáns hatása révén hozzájárul az egészségünk megőrzéséhez is. A Fanny magazin összegyűjtötte, milyen jótékony hatásai vannak ennek a sokoldalú tápanyagnak!
A béta-karotin főleg narancssárga és zöld színű zöldségekben és gyümölcsökben található, mint például a sárgarépa, spenót, rebarbara, kelkáposzta, saláta, paradicsom, burgonya, brokkoli, koriander, sárgadinnye, kajszibarack és narancs. Minél élénkebb ezeknek a színük, annál több béta-karotint tartalmaznak.
A béta-karotin a szervezetben A-vitaminná alakul át, amely létfontosságú a szem egészségéhez. Segít megelőzni a farkasvakság, más néven az éjszakai vakság kialakulását, csökkenti a makuladegeneráció kockázatát, és hozzájárul a tisztább, élesebb látáshoz, emellett késlelteti az időskori látásromlást.
Erős antioxidáns, ami azt jelenti, hogy semlegesíti a szabad gyököket, amelyek károsítják a sejteket, gyorsítják az öregedést, és hozzájárulhatnak különböző betegségek kialakulásához. Rendszeres bevitele segíthet a sejtek védelmében és a szervezet általános egészségének fenntartásában.
Az A-vitamin nélkülözhetetlen a szervezet védekezőképességének fenntartásához, és mivel a béta-karotin éppen ennek a vitaminnak az előanyaga, más néven provitaminja, így tulajdonképpen fontos szerepe van az immunrendszer erősítésében is. Mivel az A-vitamin zsírban oldódó, vajjal, olajjal együtt fogyasztva jobban felszívódik a szervezetben. Különösen hasznos lehet a fertőzések megelőzésében és a gyorsabb gyógyulás, a regeneráció támogatásában.
Belsőleg alkalmazva is hozzájárul a bőr, a haj és a köröm egészségéhez. Segít a megújulásában, fokozza a bőr rugalmasságát, és természetes védelmet nyújt az UV-sugárzás okozta károsodás ellen. Ennek oka, hogy a szervezetbe jutó sárga pigment egy része retinollá bomlik, a többit a máj eltárolja, és A-vitaminná alakítja. Az pedig fokozza a bőr melanintermelését, védi a hámréteget a napfény okozta bántalmaktól.
Rendszeres fogyasztása pozitív hatással van a szív- és érrendszer működésére. Mivel csökkenti a gyulladást és késlelteti a sejtkárosodást, segít megelőzni az érelmeszesedést, és hozzájárulhat a vérnyomás szabályozásához is. Egy valóságos tápanyagbomba, ami kívül-belül támogatja az egészséget.