RETRO RÁDIÓ

Jobb ha vigyázol, veszélyes is lehet az asztali só

Létrehozva2025. 02. 07. 11:00

A mindennapok szerves része a só, a legtöbbször gondolkodás nélkül vesszük meg a boltban. Egyre nagyobb a kínálat, de a legnépszerűbb még mindig az asztali só.

Sokszor csak akkor jövünk rá, mennyire fontos a só, amikor kifogy, hiszen főzéshez, ízesítéshez egyaránt rendszeresen használjuk. Azonban úgy fest, túlságosan sokat fogyasztunk belőle: az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nemrég megjelent állásfoglalása szerint sokkal egészségesebbek lennének az emberek, ha eltűnne az asztali só az otthonokból és az éttermekből, írja az Action on Salt nevű portál. A világszervezet ezért javasolta a magas nátriumtartalmú asztali só betiltását.

A WHO szerint asztali só helyett csökkentett nátriumtartalmú sópótló készítményekre kellene átállnunk.
Minden háztartásban megtalálható az asztali só /. Fotó: New Africa / shutterstock

Milliók halálát okozza az asztali só?

Önmagában nem a sóval van a gond, a probléma a túlzott sófogyasztás. A napi nátriumbevitel az ajánlások szerint 2 gramm kellene legyen (ez 5 gramm napi sóbevitel), ezzel szemben az átlag napi Na fogyasztás 4,3 gramm. A túl sok nátrium pedig vérnyomás-növekedéshez, szív- és érrendszeri megbetegedésekhez vezethet; a szervezet adatai szerint évente kb. 1,9 millióan halnak meg a túlzott nátriumfogyasztással összefüggésben.

A betiltás a megoldás?

A szervezet a tagállamai számára sürgős lépéseket javasol a lakosság sófogyasztásának csökkentésére: például a magas nátriumtartalmú asztali só betiltását, és alacsonyabb nátriumtartalmú sóhelyettesítők bevezetését. Ezek kevesebb nátrium-kloridot, de több kálium-kloridot tartalmaznak.

Hogyan csökkenthetjük magunk a sófogyasztásunkat?

Saját magad is rengeteget tehetsz azért, hogy a mindennapok során kevesebb sót fogyassz. Például ne legyen mindig az asztalon a sószóró, hiszen ez gyakran arra ösztönzi az embert, hogy az egyébként tökéletes ízű ételekre is szórjon. Érdemes csökkentett nátriumtartalmú sót vásárolni az üzletekben. Emellett érdemes kerülni a magas sótartalmú ételeket, nasikat, például a sós csipszeket, rágcsákat, de a szójaszószok, egyes ízfokozók is sok nátriumot tartalmaznak, lásd nátrium-glutamát. Főzésnél ne a sózást, hanem a kiegyensúlyozott fűszerezést részesítsd előnyben, vagyis használj bátran friss vagy szárított fűszernövényeket, például bazsalikomot, tárkonyt, rozmaringot.
 

 

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.