Szoboszlai Dominik
A mindennapok szerves része a só, a legtöbbször gondolkodás nélkül vesszük meg a boltban. Egyre nagyobb a kínálat, de a legnépszerűbb még mindig az asztali só.
Sokszor csak akkor jövünk rá, mennyire fontos a só, amikor kifogy, hiszen főzéshez, ízesítéshez egyaránt rendszeresen használjuk. Azonban úgy fest, túlságosan sokat fogyasztunk belőle: az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nemrég megjelent állásfoglalása szerint sokkal egészségesebbek lennének az emberek, ha eltűnne az asztali só az otthonokból és az éttermekből, írja az Action on Salt nevű portál. A világszervezet ezért javasolta a magas nátriumtartalmú asztali só betiltását.
Önmagában nem a sóval van a gond, a probléma a túlzott sófogyasztás. A napi nátriumbevitel az ajánlások szerint 2 gramm kellene legyen (ez 5 gramm napi sóbevitel), ezzel szemben az átlag napi Na fogyasztás 4,3 gramm. A túl sok nátrium pedig vérnyomás-növekedéshez, szív- és érrendszeri megbetegedésekhez vezethet; a szervezet adatai szerint évente kb. 1,9 millióan halnak meg a túlzott nátriumfogyasztással összefüggésben.
A szervezet a tagállamai számára sürgős lépéseket javasol a lakosság sófogyasztásának csökkentésére: például a magas nátriumtartalmú asztali só betiltását, és alacsonyabb nátriumtartalmú sóhelyettesítők bevezetését. Ezek kevesebb nátrium-kloridot, de több kálium-kloridot tartalmaznak.
Saját magad is rengeteget tehetsz azért, hogy a mindennapok során kevesebb sót fogyassz. Például ne legyen mindig az asztalon a sószóró, hiszen ez gyakran arra ösztönzi az embert, hogy az egyébként tökéletes ízű ételekre is szórjon. Érdemes csökkentett nátriumtartalmú sót vásárolni az üzletekben. Emellett érdemes kerülni a magas sótartalmú ételeket, nasikat, például a sós csipszeket, rágcsákat, de a szójaszószok, egyes ízfokozók is sok nátriumot tartalmaznak, lásd nátrium-glutamát. Főzésnél ne a sózást, hanem a kiegyensúlyozott fűszerezést részesítsd előnyben, vagyis használj bátran friss vagy szárított fűszernövényeket, például bazsalikomot, tárkonyt, rozmaringot.