Létrehozva: 2024.10.04. 16:30

9 hétköznapi szokás, ami garantáltan meghosszabbítja az életet

Egy kutatás során azt vizsgálták, miért magasabb az átlagéletkor a világ bizonyos területein. Kiderült, hogy van kilenc szokás, amit mindenhol érdemes követni a hosszú, boldog életért.

Szerte a világon találhatók olyan közösségek, ahol sokkal tovább élnek az emberek, mint máshol a bolygón. Ezeket a területeket kék zónáknak is szokták nevezni, és nemcsak az átlagembereket, de a kutatókat is évek óta foglalkoztatja, mi lehet az itt lakók titka. Az elnevezés onnan ered, hogy régebbi térképeken kék körrel jelölték ezeket a területeket. Ide tartozik Szardínia, Okinava, a görögországi Icaria, a Nicoya-félsziget és a Kaliforniában található Loma Linda. Több kutatás is foglalkozott már azzal, hogy kiderítse az itt lakók hosszú életének a titkát, hiszen ezeken a területeken nem ritkaság a 100 év feletti életkor. Dan Buettner, aki a hosszú élettartam kutatásával foglalkozik, arra jutott, hogy ezekben a közösségekben kilenc hétköznapi szokás közös, és ezek valószínűleg a más területeken élőknek is segíthetnek a magas életkor elérésében.

Happy,Woman,Tourist,Woman,Using,Bicycle,In,The,Park.,Active
Apró, hétköznapi szokásokon múlna a hosszú élet? Fotó: maxbelchenko /  Shutterstock

1. Rendszer a mindennapokban

Ha valakinek van mindennapi rituáléi, sokkal jobban megbirkózik a stresszel, jobb a motivációja és produktívabb, mint azok, akiknek nincs. Érdemes persze a napi rutin mellé beiktatni stresszcsökkentő technikákat, például a légzési gyakorlatokat, a meditációt, vagy akár a hálanapló vezetését is.

2. Legyenek céljaink

Átlagosan nyolc évvel élnek tovább azok, akiknek minden nap van miért felkelniük, vagyis vannak céljaik, melyeket el akarnak érni, és motiváltak, hogy tegyenek érte.

3. Figyeljünk oda az étkezésre

Nemcsak az alapanyagokra és az ételek minőségére, de arra is, hogy másokkal közösen étkezzünk; ezekben az országokban a közös családi étkezések, főleg a vacsora is egy rituálé. Együnk tudatosan, figyeljünk az ízekre, a textúrára, és azokra, akik mellettünk vannak. Étkezés közben kerüljük a mobilozást, tévézést.

4. Fogyasszunk sok zöldséget, gyümölcsöt

A növényi alapú étrend nagyon egészséges, és nagy hatása van arra, hogy mennyi ideig élünk. A kék zónákban élők rengeteg teljes értékű, növényi ételt fogyasztanak, és a túlevést is kerülik.

5. A család mindenek előtt

A kutató megfigyelte azt is, hogy ezeken a helyeken erősek a családi kötelékek, a rokoni kapcsolatok ápolása, és fontos helyen szerepel a családi összetartozás érzése.

6. A barátokról se feledkezzünk meg

A közösséghez tartozás ősi igénye az embernek, és az egészséges öregedés egyik alappillére, hogy minőségi kapcsolataink legyenek a családon kívül is. Fontos, hogy mindig szakítsunk időt azokra, akiket szeretünk.

7. Spiritualitás

Azok, akik vallásos közösségekhez tartoznak, átlagosan tovább élnek, mint akik nem. Valószínűleg az imádkozásnak is köze van ehhez, ami segít a stresszt is kezelni, de emellett a vallásos emberek nyugodtabban, motiváltabban élik a mindennapjaikat, hiszen a hit által egy boldog jövőkép áll előttük, és a hit célt ad az életüknek.

8. Alkoholt csak mértékkel igyunk

Közös vonás az is, hogy ezeken a területeken napi egy pohár bort szinte mindenki elfogyaszt, de ennél többet nem igazán, hiszen a mérték rendkívül fontos!

9. Figyeljünk a közösségre

Nemcsak a családi és baráti kapcsolatok, de a tágabb közösség is fontos a kék zónák lakói számára. A közösséghez tartozás érzése boldogabb és hosszabb élethez vezethet.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek