Létrehozva: 2024.09.07.

Változnak a vérnyomás határértékek, mutatjuk, mire kell figyelned

Nem véletlen hívják a magas vérnyomást csendes gyilkosnak, hiszen úgy pusztítja a szervezetünket, hogy semmilyen tünetet nem okoz. Bizonyos életkor felett érdemes rendszeresen megmérni, de mennyi számít magasnak? A határértékeke megváltoztak, már alacsonyabb is figyelmet igényel, mint eddig!

Évente egyszer minden felnőttnek érdemes a háziorvosához egy általános kivizsgálásra mennie, a legtöbben ekkor számíthatnak vérnyomásmérésre is, ugyanakkor 40 éves kor felett már érdemes otthon is tartani egy gépet, és időnként rápillantani az értékeinkre. Korábban a 140 Hgmm feletti szisztolés értéktől felfelé számított magasnak a vérnyomás, alatta pedig még jónak számított. Az Európai Kardiológiai Társaság azonban nemrég frissítette a magasvérnyomás-betegséggel kapcsolatos iránymutatásokat, és a változások között szerepel többek között az is, hogy mikortól számít magasnak a vérnyomás, írja a Világgazdaság.

Woman,Measuring,Her,Blood,Pressure,By,Blood,Pressure,Monitor,At
140 Hgmm felett már mindenképpen cselekedni kell. Fotó: vimolsiri.s /  Shutterstock

Új, háromlépcsős rendszer

Továbbra is a 140 Hgmm-t elérő szisztolés és a 90 Hgmm-t elérő diasztolés érték számít magas vérnyomásnak, de emellett, ha a szisztolés érték meghaladja a 129 Hgmm-t, az már emelkedett vérnyomásnak fog számítani. Ez pedig azt jelenti, hogy fel kell mérni a kardiovaszkuláris kockázatokat, és ennek megfelelően irányítani a kezelést. A három kategória a következő :

  • nem emelkedett vérnyomás: 120/70 Hgmm
  • emelkedett vérnyomás: 120-139/70-89 Hgmm
  • magas vérnyomás: >140/90 Hgmm

Még hangsúlyosabb lesz az életmód

A korábbi irányelvek annyiban változtak még, hogy nagyobb hangsúlyt kap a rendelőn kívüli vérnyomásmérés, és emellett az emelkedett vérnyomású betegek esetében előtérbe kerülnek az életmódbeli változtatások a kezelés során. A frissített ajánlás a korábbi, legalább heti két és fél óra mérsékelt intenzitású aerob testmozgás mellett alternatívaként javasolja a további, heti 75 perc erőteljes intenzitású aerob edzést is. Ajánlott a magas vérnyomású betegek számára a káliumbevitelt sóhelyettesítőkkel, gyümölcsökben és zöldségekben gazadag étrenddel kiegészíteni.

 

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek