Létrehozva: 2024.08.31.

Tésztát és pizzát esznek egész nap, mégsem híznak: íme az olasz titok

Mindenki ismeri és szereti az olasz konyhát, de sokan csak néha merik elkészíteni, fogyasztani ezeket a finomságokat, mert tartanak a pluszkilóktól. De hogyan lehetséges, hogy nem az olasz a legtúlsúlyosabb nemzet Európában?

Az olaszok híresek arról, hogy imádják a konyhájukat, és aki járt már Itáliában, pontosan tudja, hogy miért: finom ízek, minőségi alapanyagok, és az ember csak utólag gondolkodik el azon, vajon ennyi tészta után hogyhogy nincsenek tele az olasz utcák túlsúlyos emberekkel. Mindez a statisztikákban is látszik: a tavalyi évben Európában az olaszok voltak a legkevésbé túlsúlyosak, a népesség 42,7 százaléka volt elhízott; ez a szám Magyarországon 59,9 százalék volt. De mi lehet az olasz titok? Ennek jártunk utána.

Young,Woman,Eating,Tasty,Pasta,In,Kitchen,,Closeup
Az olaszok nem viccelnek, ha étkezésről van szó! Fotó: Pixel-Shot /  Shutterstock

A mediterrán étrend nem csak a hosszú élet titka

Azt mindenki tudja, aki diétázott már, hogy érdemes a mediterrán étrendet követni, hiszen a gyors fogyás garantált, ráadásul minden fogás isteni finom és egészséges. Egy kutatás szerint nemcsak hatékonyan fogyaszt, de a zsigeri, vagyis a hasi zsír mennyiségét is csökkenti, emellett a koleszterinszintet és a vérnyomást is karban tartja. És bár az olaszok a tésztás ételeikről híresek, nem mindegy, hogy mi kerül arra tésztára; mediterrán országként olyan alapanyagok természetesek náluk, mint a tenger gyümölcsei, az olívaolaj, és persze az egészséges, finom zöldségek és gyümölcsök. Húsféléből főleg halakat és baromfit fogyasztanak, sajtból, tejtermékekből csakis a minőségi jöhet szóba, és az étrendjük szerves részét képezik a teljes kiőrlésű gabonák és a hüvelyesek is; és akkor még nem beszéltünk a vörösborról, ami kis mértékben jó hatással van a szervezetre.

Nem kapkodnak el semmit

A civilizált világ egyik nagy hátránya, hogy az embereknek semmire nincs idejük, az életük állandó része a stressz, így az étkezést is sokszor letudják a lehető legrövidebb idő alatt. Ez nemcsak azért rossz, mert nincs idő a minőségre figyelni, de azért is, mert a túlságosan gyors étkezés egy kutatás szerint 115%-kal nagyobb valószínűséggel vezethet hízáshoz, mintha lassan, komótosan ennénk. Utóbbit pedig az olaszok művészi szinten csinálják, náluk az étkezés egy szertartás, lazítanak, beszélgetnek közben, hiszen ilyenkor jön össze a család, a barátok, és szó se lehet arról, hogy kutyafuttában bekapjanak pár falatot. Sokszor órákig is tart a vacsora vagy az ebéd.

Tudnak mértéket tartani

Reggelire általában valamilyen édes péksüteményt fogyasztanak kapucsínóval, az ebéd pedig tájegységtől és családi szokásoktól függően változhat, de általában két fogásos: saláta és szendvics, vagy egy kis adag tészta, majd utána csirke vagy hal zöldségekkel. Tejtermékeket is fogyasztanak, főleg sajtokat, de délután már nemcsak ezeket nem eszik, de délelőtt 11 után már kapucsínót sem isznak, ugyanis úgy tartják, hogy a délután fogyasztott tej, tejtermék lelassítja az emésztést. Gyakran esznek kisebb adagokat a finom ételekből, és tudják, hogy mikor kell felállni az asztaltól, a túlevés nem jellemző az olaszokra. Emellett az arányokra is ügyelnek: tökéletes egyensúlyban vannak az olasz étrendben a vörös húsok, a szénhidrátok, a zsiradékok és a rostok, zöldségek. Az édességeket se vetik meg, de gyakran sütemények, csokik helyett inkább a gyümölcsöket választják.

Nem engednek a minőségből

Az olaszok számára a főzés a mindennapok része, és a receptek szülőkről gyerekekre szállnak egy-egy családon belül. A házilag készített ételek pedig sokkal jobb minőségűek, mint a bolti készételek, feldolgozott élelmiszerek – főleg, ha valaki annyira kényes az alapanyagok kifogástalanságára, mint az olaszok.

A mozgás az életük szerves része

Olaszországban rengetegen közlekednek biciklivel, kisebb távolságokra meg se fordul a fejükben, hogy autóba kellene ülni, de emellett szeretik a vacsora utáni nagy sétákat is. 

Hogyan étkezz olasz módra?

A titok nyitja tehát nem a diéta, hanem az odafigyelés az ételre és az alapanyagokra, amit, bár nem vagyunk mediterrán ország, itthon is megtehetünk. Ha magadnak főzöl, érdemes kerülni a krémes szószokat a tésztákhoz, inkább készítsd el őket zöldségekből. A salátákra majonézes öntet helyett jöhet a balzsamecet vagy a citrom, olívaolaj. Ezek a receptek nemcsak az alakodnak tesznek jót, hanem isteni finomak is. Törekedj a változatosságra, ahogyan az olaszok teszik, vagyis egyél sokfélét, és mindenből keveset. Emellett persze az is fontos, hogy add meg a módját az étkezéseknek, vagyis szakíts rájuk időt, figyelj az ételre, és arra, akivel elfogyasztod – így diéta nélkül is karcsú maradhatsz, vagy leadhatod a súlyfelesleget.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek