Létrehozva: 2024.08.04.

Az olaszoknál ez szent: ezért tilos délután kapucsínót inni

Bizonyára hallottad már, hogy ha Olaszországban jársz, nem szabad délután kapucsínót rendelni, hiszen ott ez szentségtörésnek számít. Ennek nem valami hagyomány vagy divathóbort az oka. A szokás hátterében nagyon is tudatos, egészségi indok áll.

Az olasz kávé nem véletlen híres, hiszen ott igen komolyan veszik a kávéfogyasztást, és nemcsak az ízek, de az egészség terén is. Az egyik alapszabály, hogy kapucsínót délelőtt 11 után már nem szabad inni, és ennek csak egyik oka az, hogy hagyományosan a reggeli mellé szokták inni az olaszok ezt a finom, csupa tej kávét. 

Barista,Preparing,Tasty,Cappuccino,In,Cafe,,Closeup
Csakis reggel érdemes kapucsínót inni? Fotó: Pixel-Shot / Shutterstock

Eredetileg a melósok fogyasztották

Bár számunkra furcsának tűnhet, de az olaszok a kapucsínót nehéz műfajnak tartják, ugyanis a többi kávéhoz képest rengeteg tejet tartalmaz. Eredetileg egyébként fizikai munkások reggeli itala volt, hogy gyorsan felébredjenek, és kellő energiájuk legyen a napi kemény munkához. Ma már ez az ital az egész világot meghódította, de Olaszországban még többnyire kizárólag reggel vagy délelőtt fogyasztják, és ennek elsősorban egészségi okai vannak.

A túl sok tej délután már nem tesz jót

Míg reggel beindítja a napot a tej, és egy kiadós reggeli mellé jót tesz, délután már nem érdemes fogyasztani, ugyanis lassítja az emésztést, és megzavarja az anyagcserét. Emiatt, ha délután rengeteg tejet, vagy kapucsínót iszol, nehéznek érezheted magad, és fáradtabbnak. A délutáni kapucsínózásról Gianni Annoni is beszélt ebben a videóban:

De akkor délután nem lehet kávézni?

Dehogynem! Olaszországban rengetegféle kávé közül választhatsz, ha kint jársz, de itthon is több opciód van, ha ebéd után bedobnál egy jó erős feketét. Tejet vagy tejszínt azonban csak minimális mennyiséget adj hozzá, vagy ha lehet, inkább teljesen hagyd ki. És természetesen érdemes azt a tanácsot is megfogadni, hogy délután négy után már semmilyen koffeines italt ne fogyassz, hogy ne zavarjon bele az alvásodba.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek