kulcsár edina
A legtöbb ember kávéval indítja a napot, és ezt követően egy-két csészével még simán lecsúszik napközben. Sokszor felmerül a kérdés, káros-e a kávézás, de most egy kutatás eloszlatta a kételyeket.
Sokan káros szenvedélynek tartják a rendszeres kávéfogyasztást, még akkor is, ha ők maguk is élnek vele, és úgy tartják, idővel meg fogja bosszulni magát a sok koffein. Egy, az International Journal of Cancer tudományos lapban megjelent tanulmány szerint azonban a kávé valójában sokkal egészségesebb lehet, mint azt gondoltuk – természetesen csak akkor, ha nem lépjük túl a napi maximum mennyiséget, ami legfeljebb öt csésze kávét jelent.
Harcol a vastagbéldaganat kiújulása ellen
A kutatás során kiderült, hogy azon kísérleti alanyok esetében, akik napi három-négy csésze kávét fogyasztottak, 32%-kal kisebb a kockázat a korábbi daganatos betegségük visszatérésére. Összesen 1700 olyan embert vizsgáltak a kutatás során, akik átlagéletkora 66 év volt, és korábban vastagbéldaganattal diagnosztizálták őket. A résztvevők közül 540-en több, mint négy csésze kávét fogyasztottak naponta, és közülük 73 ember (13,5%) esetében tért vissza a daganat. Akik napi két csészénél kevesebb kávét ittak, azok 17,8%-ánál tért vissza a daganat. Bár az eredmény biztató, a kutatók hangsúlyozták, hogy további kutatásokra van szükség a témában, hogy kiderüljön, valóban a kávéfogyasztás csökkentette-e a daganat visszatérésének esélyét.
A szív egészségét is védi
Más kutatások szerint a rendszeresen kávét fogyasztók kisebb eséllyel haláloznak el szívinfarktusban vagy sztrókban. Egy kutatás eredményei szerint napi három-öt csésze kávé rendszeres fogyasztása 15%-kal csökkentheti a szívbetegségek kialakulásának kockázatát. Emellett azonban érdemes észben tartani, hogy a kávé hatással van a vérnyomásra is, így akinek kezeletlen vérnyomásproblémái vannak, annak érdemes inkább csökkentenie a kávéfogyasztást.
Csökkenti a cukorbetegség kockázatát
Egyes tanulmányok azt sugallják, hogy aki rendszeresen kávézik, annál kisebb a kockázata a 2-es típusú diabétesz kialakulásának, ugyanis a kávéban található anyagok a hasnyálmirigyet inzulintermelésre ösztönzik, az inzulin pedig szabályozza a vércukorszintet.
Az agyunk egészségére is jó hatással van
Egyelőre vegyes eredménnyel zárultak azok a kutatások, melyek a kávé Alzheimer- és Parkinson kórra gyakorolt hatását vizsgálták: egy 13 kutatást elemző tanulmány szerint akik rendszeresen fogyasztanak koffeint, azok körében kisebb az esélye ezeknek a betegségeknek a kialakulásának, de további kutatásokra van szükség az témában.