tóth gabi
Érik a finom, ropogós cseresznye, készülnek a befőttek, sütemények. Érdemes hasznosítani a gyümölcs szárát is, ugyanis kincset ér!
Az egyik legkedveltebb gyümölcsünk, a cseresznye, szinte nincs is ember, aki ne szeretné. De amellett, hogy finom, rendkívül egészséges is, hiszen rengeteg benne a vitamin és az ásványi anyag, és kevés a kalóriatartalma. De nemcsak a gyümölcsöt érdemes felhasználni, fogyasztani, hanem a szárát is. Több hatóanyagot tartalmaz, mint maga a gyümölcs, ezért érdemes kiszárítani, és eltenni; később főzhetsz belőle gyógyító teát.
A cseresznyeszárból készült tea köptető, nyálkaoldó hatású, ezért a megfázásos időszakban jól fog jönni, hiszen enyhíti a hurutos köhögést.
Enyhe magas vérnyomás esetén segítséget nyújt, és emellett serkenti a szívműködést is. Koleszterincsökkentő hatása is ismert.
Reumás panaszokra, ízületi betegségekre is hatásos a cseresznye szára kiegészítő kezelésként, hiszen vízhajtó, salaktalanító hatással is bír.
Felfázás, hólyaggyulladás vagy -hurut esetén hosszabb kúrával enyhíti a panaszokat, de megelőzésre is kiváló, hiszen vízhajtó hatása mellette enyhén gyulladáscsökkentő is.
A benne található hatóanyagok javítják a bélműködést, segítenek székrekedés esetén is, és csillapítja az enyhébb emésztési zavarokat.
A megszárított szárakból végy egy csipetet egy csésze teához, majd főzd 5-10 percig forró vízben. Szűrés után fogyaszthatod is; enyhén fanyar ízű tea végeredmény. Csak a szárított cseresznyeszárból érdemes elkészíteni.